Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2018 16:55 - Местността Клувията в Бачково и фотоси от църквата в Паталеница
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7563 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 24.11.2019 20:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Разказ за Клувията

Скитът на Бачковския манастир е един eдинствен. Намира се в местността Клувията, в землището на село Бачково. Ето защо се нарича скит "Клувията" с аязмения параклис "Покров Богородичен". Скитът е обител на монах или монаси. Отшелниците,живеещи в скита, сами приемат своите усърдни задължения за дълги молитви, пост, затворничество, мълчание и др. Скитът обикновено е затворен за посетители, без в това число да влизат служещите в манастира. 
Монашеският живот във всички времена е най-трудния. От всички монаси само най-смелите избирали живота в скита. Те не само трябвали да се грижат за насъщния, но трябвало да изпълняват най-строго религиозните обреди, обричайки се сами на лишения и нерадости. Монахът в скита нямал право на радост. Вместо това той имал строги и многобройни задължения. 
Скитът на Бачковския манастир е обител само за един монах. Тъй като задълженията на монаха били свързани с опазването, укриването и охраната на чудотворната икона на Света Богородица, монаха бил избиран като най-достоен сред по-младите богослужители от всички останали. 
Вероятно скитът възникнал след много опожарявания на манастира от времето на кърджалиите. Парите и богатствата на манастира впечатлявали всички алчни душмани от империята.
Всички по-близки или по-далечни църкви извършвали своите богослужения с помощта на монасите от Бачковския манастир. Така всяка селска църква била част от манастира. Често монасите били харизани деца на манастира и те вярвали, че са родени, за да служат на Бог в манастира.
Защо местността на скита се нарича Клувия. Тъй като в голяма част от времето на своето съществуване манастира е под гръцка религиозна власт, логично е да се допусне, че думата е гръцка. Тя произлиза от κλωβος-клетка за птици, произнасяна често и като клубос. Това понятие е сходно по значение с ср.-греч. κελλίον "манастирска ккилия";.
Walde 1910 to the Ancient Greek words κλίβανος (klнbanos, “baker"s oven; pan with a lid for baking bread”) and κλιβανίτης (klibanнtēs, “bread baked in a κλίβανος”),
Повечето хора не виждат връзката между името на местността и споменатата дума. Те предполагат, че става дума за формата на местността или скалите около нея, които са с формата на клетка, но това съвсем не е вярно предположение. По-скоро става дума за религиозен термин, употребяван от самите гръцки монаси за скита, обитаван от единствен монах, като в последствие това име се е прехвърлило върху името и на местността. Монасите просто наричали скита с името "килията", където монаха се затварял молейки се дълго и усилено,вероятно и в мълчание, в резултат на практикувания в Бачковския манастир исихазъм. Самият патриарт Евтимий Търновски бил исихаст. Така в крайна сметка става ясно, че монашеската килия  на скита била наричана със старогръцкото име за клетка. Оттук и местността започнала да се нарича "местността на монашеската килия" или "клетката", тоест Клувията. 
От своя страна пък селото Бачково се нарича така, не защото било гранично между България и Византия, а защото всеки който искал да търгува на църковния пазар, от който се издържал манастира, плащал пазарна такса с арабското име "бадж". Така село Баджково или днешно Бачково, се наименовало така, заради събираните средства от пазара пред манастира, с който той се издържал. Традицията на търговците извън храма и днес може да се види пред Бачковския манастир, където съвременните търговци продължават да практикуват един най-старите занаяти на света. По сходен начин възникват имената на селата Бачиново и Баджаково, тъй като край тях са съществували пазари, на които също се е плащала пазарна такса - бадж.
Съдейки по солидната възраст на чинарите, засадени специално за целта в двора на скита, можем да мислим, че скита води своето начало най-рано от времето на заточение на патриарх Евтимий Търновски, а най-късно и може би най-реалистично от 16 век - времето на строежа на вътрешната манастирска църква.
Автор: Димитър Гергиев-Даков

Bulgarian orthodox medieval church from XII century in Patalenitza



Българска средновековна църква "Свети Димитър" от 12 век в Паталеница

През 1911 г. църквата е изписана с блажни бои от двама мародери: пловдивчанина Балтов и паталенчанина Кърпелов. Голяма част от стенописите са завинаги унищожени.
Нищо не е известно за ктитора на църквата Gregory Curcua, освен, че от няколко оловни печата е пловдивския дукс за периода 1080-1095 и че е с арменски произход. 
Тук представям канонически изображения на светците Димитър и Георги, изрисувани с естествени бои. Малкото останали човешки лица на светци пресъздават смиреността на християнството. Едни отминали аскетични изображения, изпълнени с очовечност - субстанция, която е на изчезване.
image
Крайпътен таралеж
image
Общ изглед
imageimage
Свети Георги на бял кон с копие в ръка
image
Свети Димитър
image
Розета на пода
image
Света Богородица с младенеца
imageimage
Сценя от дясно над олтара с Дванадесетте апостоли
image
Свети Антоний Пустинник
image
Сцена от Възкресяването на Лазар в Новия Завет
imageimageimageimageimage
Свети Теодосий Велики
imageimageimageimage
Олтар
image
Свети Ахил Лариски
image
Сцена от Преображение Господне в която Иисус е изрисуван в червена капсула
imageimageimageimageimageimageimageimageimage
Крайпътен вековен дъб с обгорял от барбекютата ствол
image
image
image
image
Изображение на Свети Георги с копие, пронизващо дракон


image
Изображение на Свети Димитър отдясно на колоната до олтара


imageimage
Света Богородица с младенеца
imageimage
Картина на Дванадесетте апостоли - фрагмент от купола в дясно на олтара
image
Вероятно Свети Антоний Пустинник
image
Сцена от Новия завет - възкресението на Лазар
image
imageimageimageimage
Свети Теодосий Велики
imageimageimageimageimage
Олтар
image
Свети Ахил Лариски
image
Свети Николай
image
imageimageimage
image
Вероятно Свети Димитър 
imageimageimageimageimageimage
Крайпътен таралеж
image
Общ изглед на църквата








Гласувай:
7


Вълнообразно


1. kvg55 - apollon,
05.05.2018 17:03
Корубата на дървото е прекрасен кош за отпадъци.
цитирай
2. apollon - Ориентекспрес заминава от гара ...
05.05.2018 17:10
Дъбът е пострадал при пожари от барбекюта -той е вековно дърво и никой не го защитава. Въпреки всичко дървото се приспособява.

Няма дори табелка вековно дърво. Обикновено табелките се зачукват в ствола на дървото и като цивилизовано обществото всички вековни дървета в България имат табелки с пирони за вековност.
цитирай
3. apollon - Виждат ли се качените снимки?
06.05.2018 16:04
Виждат ли се качените снимки?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466719
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031