Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2018 18:16 - Архаични изрази в българския език
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6942 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 03.05.2018 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Играя на шикалки - израз за несериозно отнасяне към нещо, занимание с празни и несериозни работи. Същият смисъл носи израза "Игра на орехи".

Черен гологан се не губи
Ами ако го очука град
Варим круши за бабини души Значение: Занимаваме се с безполезни, празни неща, губим си времето




Някои квинтесенции и реминисценции. Като тиква на плет в стила на Чудомир



Разхождайки се през един от античните градове на България му хрумна следната сентенция: Разрухата от историята пази самата разруха на историята. Нормално е повърхностните слоеве на разрухата да запазят по-дълбоките слоеве на преди това разрушените сгради. Ако този повърхностен слой липсва, находките нямаше да бъдат консервирани до наши дни - следователно самата разруха, особено в български условия, запазва самата себе си.
*****
Особено ми харесва една мисъл на голям античен мислител и шаман, чието име не е нужно да споменавам. Прилагам този превод на неговата сентенция, който най много ми допада:
Животът е кратък; Изкуството е дълго; възможността е краткотрайна; решението е трудно; опитът е измамлив.
Ако някой има по-хубав превод, моля, нека да го сподели. Нима това не е определението за самото живеене. Нима това не е квинтесенцията на живота.

**********

Днес една жена ми сподели, че сърцето й е ресторант. Преди много била спокойна, можело влак да мине през нея без да й трепне окото. Но сега било страшно да си около нея. И било жалко вече, че сърцето й не било като ресторант. 
Разбира се цялата тази нелепа история ме усмихна, тъй като не бях чувал някой да определя сърцето си като ресторант. И по добре, че не чух други сравнения като че например, сърцето й е като съдържателка на обществени заведения, защото такива сърца наистина има и е опасно да се подвизават около който и да било. 

******

Бил искал да поразсъждавам върху друг женски израз със съдържанието "Като тиква на плет". Какво би означавал подобен сравнителен сарказъм. Когато някоя презряла дама ти каже, че се чувства като "Като тиква на плет" тя се възприема като панаирна тиква, което ще рече, че е отбрана стока, но същевременно отново има някакъв проблематичен момент в подобно изказване.
Следователно когато някой балкански субект ти каже, че се чувства като тиква на плет, това значи, че е много добре изгледащ, но не много добре чувстващ се, но разбира се ако се намеси политиката, където някои тиквени глави се оказаха доста еврокрадливи, тогава вече израза означава "Много добре се чувствам".

https://www.youtube.com/watch?v=YyY5upiRO8Q











Гласувай:
11


Вълнообразно


1. apollon - Специален поздрав за прочелите ...
04.04.2018 10:56
Специален поздрав за прочелите постинга
https://www.youtube/watch?v=2ccaHpy5Ewo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467128
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031