Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2016 18:44 - Караваджо: срамът и гордостта на Ватикана
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3949 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 17.02.2017 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Художникът се бунтува срещу цялата традиция на художествени техники преди него и формира коренно различен и тотално самобитен, личностно различим и характерен с драматично-изумителен реализъм. Неговият стил е толкова отличим, че е възможно неговите творби да не бъдат открити от цялата поредица негови последователи художници след неговата смърт, наричани караваджисти. Торзията на плътта, телата и крайниците показва подчертано драматизма на картинния сюжет. Светлосенките разкриват борбата между доброто и злото, преоткриват драматичното преминаване на цветовете.
Караваджио- драмата в изучаването на физическото битие
Можем със семплота да кажем, че Караваджо изобретява за първи път цветната фотография, но това съвсем не са всичките му предимства и иновации. Тенебризмът на твореца създава ново течение в ренесансовото изкуство и деленето на художниците станало на караваджисти и не такива. Магнетичният интерес на твореца е към формите на тялото - то е предварително обожествено, макар и диаболистично. Интересът към физическата форма е достигнал връхната си точка, жестовете и движенията на крайниците в композиционните творби се преплитат и дават последователността на общото взаимно перпетуум движение на картината. Нещо повече, жестовете и движенията на крайниците в композиционните творби са изцяло в стремежа си действителни, изразителни. Позите и разположението на телата и фигурите точно отговарят на действителните при статистите.  Тъй като в творчеството на художника често е ставало дума за житейски сюжети, често недействителни, нереални, чудни и дори невъзможни, единствено реализма на картината и реалността на позите и движенията са тези, които крепят библейските картини в едни действителни възприемчиви форми, които да изкажат в невъзможното поне една идея за възможност.
Особен е интереса на твореца към декапитацията - можем да кажем, че той е изчерпил всички библейски и митологични сюжети на тази тема, развил е тематиката до съвършенство и в нея той впляга един голям арсенал на драматизъм в изображенията на лицата, където се борят жизненост и безжизненост - сякаш в тази тема твореца вижда борбата на живота със смъртта, на началото и края - на един синтез, в който човека поема ролята на бог и безвъзвратно отнема живота на друго човешко създание, също божие творение. Единственото чувство, което е спестено на зрителя, това е чувството за милост. Макар най-милостив от всички Христос е изправен през сериозната и човеконенавистническа действителност, която със средствата на човешката низост и дяволската природа у човека, стига до степените на постепенно и пълно унижение и заличаване на достойнството на "Esse hommo". Униженията по пътя на Голгота и на самия хълм правят лицето на Христос пълно с тъга и безжизненост с чуство на обреченост, точно онова чувство, което човек изразява след предателство и унижение. Да изкачиш Голготата на живота е свръхчовешко и само осъзнатото и покорно приемане на предначертаната съдба, означава да следваш логиката и адския път на дявола умирайки, пренасяйки се в неговото владение и вземайки мъртвите от ада за втори съд.

Най-голямата колекция на картини на Караваджо се намира на остров Малта.

Срамът и гордостта на Ватикана
Една от полумистериозните причини за смъртта на художника идва от самия Ватикан, тъй като знаем, че сатурнизма е хронично състояние и може да продължи във значителен период от време. Нелепо е да се мисли, че психичните промени в резултат на оловното отравяне могат да се окажат водещ фактор от неразумния и лют нрав на човека, особено от народа на италианците, които са известни с горещата си кръв и лютия си нрав.
Много вероятно е Ватикана да е наел малтийските рицари за физическото ликвидиране на художника, тъй като католицизма се е страхувал от все по-нарастващата популярност на Караваджо, наред с неговата бисексуалност, която слагала петно върху схващанията на църквата. Така постепенно възхищението на всички от неговото изкуство, включително и това на църквата, постепенно било заличено от страха към скандал. Очевидно  живота на Караваджо е бил поставен на карта още от неговата ранна професионална кариера. С това именно можем да си обясним защо се е движел с въоръжена охрана. Нещо повече - пребиваването му на остров Малта и в град Сиракуза на остров Сицилия е своеобразно заточение на автора. Рим се страхува и същевременно възхищава от големия талант на твореца и съдбата му е своеобразна везна.
Не е могло да се направи компромис изобразителя на Христос да се свързва със самия Христос. Ватиканът е застрашен от приживе голямата репутация на художника затова и така бързо се постарава да потуши активно посмъртно неговото име.
Цял живот Караваджо е пленник на най-голямата конспиративна мрежа - тази на католически Ватикан. Вероятно Ватиканът е имал мрежа от шпиони, тъсещи най-добрите художници, които са били готови да робуват на Рим и католическата кауза.

https://www.youtube.com/watch?v=POOu05eUvqE
https://www.youtube.com/watch?v=nVSDv46ARvY
http://hochuvitaliu.ru/ambrozianskaya-pinakoteka
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

imageimage
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Нови скици на Караваджо от замъка Кастело Сфорцандо Милано на цена 560 милиона англ. лири
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage













Гласувай:
7


Вълнообразно


1. apollon - Новости за смъртта на Караваджо - ...
12.11.2016 15:11
Новости за смъртта на Караваджо - отравянето с олово в боите на художника саго карали наред с буйния му нрав винаги да вади сабя и да предизвиква скандали, от чиято наклонност сам попада под гнева на малтийските рицари, убили художника според таен доклад на Ватикана.

https://www.theguardian/artanddesign/2010/jun/16/caravaggio-italy-remains-ravenna-art
цитирай
2. apollon - https://books. google/books?...
20.11.2016 14:26
https://books.google/books?id=0La5CAAAQBAJ&pg=PT326&lpg=PT326&dq=semnocosus&source=bl&ots=p3aFpqOQRx&sig=s7j5MJ_jSlP87wSuIWkX55rOSUA&hl=bg&sa=X&ved=0ahUKEwjTlc2yqbfQAhUE7xQKHa1jBhwQ6AEIMzAC#v=onepage&q=semnocosus&f=false
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466311
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031