Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2014 19:28 - Разказ за горянската майка Мария
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2638 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 29.01.2014 11:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този разказ на Стоил Секулов ми направи изключително силно впечатление. Баба Мария Танкова (Маца) от село Влахи, майката на Герасим Тодоров, била от богат род и пазела своето наследствено злато, което както повелявала традицията възрастната жена щяла да предаде на своите деца и внуци. За това разбира се знаело цялото село. Ясно било, че селската жена била заможна и вероятно криела своето имане, което  била лакома плячка за селските крадци. За златото знаели кмета по това време Илия Ризов от село Дракулово и партийния секретар Кирил Тосев. Преди да започнат оправданите по партийна линия свои набези, те прекопали целия двор на шивача на селотоСпас Атанасов Угренов, тъй като на селото и на въпросните първенци било известно, че още от турско време тай било заровено имане. След като не намерили нищо, тези смели ровещи къртици се насочили към самотната жена, която живеела в малка къщичка до лозето на фамилията и съвсем сама беззащитна. След като няколко дена преобръщали и браздели голямото лозе, накрая селските герои се престрашили да атакуват и къщичката на горката жена. 
Чуло се чукане върху къщната врата. Бабата побързала да им отговори, че ще отвори ей сега. Тя обаче подозирала подобни бандитски набези, но до този момент никой не я нападал. Заради случилото се със сина й тя била още по-уязвима.
В случай на неканени гости баба Мария държала едно гърне с петмез и през цялата година държала петмеза като от време на време хапвала от петмеза, но не остава без този хранителен продукт. Вероятно мнозина от вас не знаят как се приготвя петмез. По време на приготвяне на виното, в момента на приготвянето на ширата, същата се източва и сварява до постепенното й сгъстяване и получаване на лепкавия сладък сок, наречен петмез.
Въпросните двама потропали по-силно на вратата. Бабата криела своето злато прижито в пояса си, както навремето през турско време хората пришивали златни пари и злато по ръбовете на дреехите си. След като бабата уж съборела гърнето на пода, тя свалила пояса си и избърсала с него разсипания петмез. Така пояса се нацапал и привидно не будел никакво подозрение, а по скоро приличал на обикновен парцал, поопил лепкавия петмез. Неоходно и с голямо нежелание тя отворила къщната врата. Двамата партийни лидери нахълтали, преровили всичко от игла до конец, съблекли дори и бабата, но като не намерили търсеното злато, нагрели машата и започнали да измъчват жената само и само да разберат истината за скритото злато.
След много мъчения жената устояла и не казала за златото, тъй като това било най-ценното, което тя можела да остави на децата си, спечелено с много труд не само от нея, но и от нейните деди. Да го предаде на партийните за нея би било изневяра към светлата памет на дедите си.
Така успяла баба Мария да скрие ценното злато, предавано в нейния род от ръка на ръка, от баща на баща и от майка на майка.
И сега като за поука следва да се знае, че в “Бългаария има същите такива кметове и дори и по-лоши. Абсолютно нищо не се е прооменило. Сменили са се само начините за кражба и за постигането на бай-ганьовски келепир.
Подобни хора закриляни от партиите продължават да мракобесничат и да крадат по партийна линия. Освен приказка по действителен случай, това е и една поучителна и жива приказка. Това е приказка по действителен случай.

http://www.youtube.com/watch?v=fb7oN9YMxzk&list=UUCTR5nIFvWBW9MeGEGPNG4g











Гласувай:
7



1. apollon - Rmanian english music group parts
31.01.2014 18:50
http://www.youtube.com/watch?v=S_q3xYQg2KE&list=PL7FCCA6519207217F
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14430397
Постинги: 5334
Коментари: 10421
Гласове: 19316
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031