Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2012 19:39 - Гробницата и златото на гето-тракийския цар Котелас в село Свещари
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 27144 Коментари: 46 Гласове:
24

Последна промяна: 21.01.2015 13:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На 8 ноември 2012 в околностите на с.Свещари бе открита златна находка с тегло 1,5 кг, за която се предполага, че е притежание на Котелас.
Голяма част от златните находки са златни женски украшения и бойни апликация за украса на боен кон.
Особен интерес сред тях представлява златната апликация на глава на богиня. Тъй като стана дума за бойна украса, това със абсолютна сигурност е изображение главата на богинята на войната Атина, носейки боен шлем (коринтски тип) с украса от два бойни коня отстрани.
Котелас дал в името на мира своята дъщеря Медопа за дъщеря на Филип, баща на Александър Македонски. В царския двор на Филип в Пела Медопа била нарича Меда, а Стефан Византийски
По думите на Йорданес в неговата "Гетика" Гудила (Готила) дал на Филип своята дъщеря за постигането на политически мир и скрепяването му с династичен брак, а Стефан Византийски в своя лексикон твърди, че Филиповата съпруга се наричала Гетида. Това са малка част от известните исторически факти около цар Котелас.


imageimageimageimage
imageimageimage
imageimageimageimageimage


Заради Томите неверни се налага да пусна официално снимки с източник М. Натан(много внимавам за фамилията)
Промяна на постинга от 12.11.2012
imageimage
imageimageimage
Сребърна апликация за конска сбруя - конник с кон и два грифона или орли

Велики богини майки
от Пазарджик
imageimageimageimageimage














Гласувай:
24


Вълнообразно


1. d3bep - Направо ма къртят с тея Дромихети и ...
09.11.2012 20:04
Направо ма къртят с тея Дромихети и Котеласи.
Иначе северното влияние е осезателно, ама да пробутват Свещари за гетската столица, която според аналите е от другата страна на Дунава...
цитирай
2. apollon - Коя например смяташ, че е столицата ...
09.11.2012 20:07
Коя например смяташ, че е столицата от другата страна?
Аз също мисля, че две могили не правят гробница. Нужна е градска инфраструктура.
цитирай
3. d3bep - Имам предвид че пробутаха свещари ...
09.11.2012 20:46
Имам предвид че пробутаха свещари за столицата на Дромихет, в която завлякъл Лизимах и сега "затвърдиха откритието" с пробутването на Котелас, за който също изобщо нямат доакзателства.
ТОест всичко е пълна измишльотина, ни Дромихет, ни Котелас, ни столицата им имат,ама изглежда си мислят че като ги юрнат всички на едно и също място и това ще затвърди верността на измишльотините....

А след диалога между Лизимах и Дромихет става ясно, че градът е на СЕВЕР ОТ ДУНАВА.
Т.е. тея котеласи, Ласи, Спаси, Нели и прочие... Пак евтинджос сензационизъм.

Не знам кой е градът на Свещари.
Но не е изключено и да не знаем името.

Иначе далеч по - смислена ми изглежда, също недоказаната, но много по - смислена теория ,че градът на Свещари е ДАУСДАВА на Кл. Птолемей(мисля че лансирана теория от Ал. Фол), отколкото сегашната теория, която пробутва директно град, който трябва да се намира в Румъния по собствените му описания.
цитирай
4. apollon - И нещо повече - не е задължително ...
09.11.2012 21:20
И нещо повече - не е задължително царските погребения да се устройват в столицата. Примери за това има при гърците, мине се през персите и римляните и се стигне до бълбагските владетели като Кубрат и Аспарух.
цитирай
5. apollon - Излиза, че сега и археолозите са ...
09.11.2012 21:21
Излиза, че сега и археолозите са гладни в нашата страна.
цитирай
6. d3bep - Иначе в Свещари има доста повече от 2 ...
09.11.2012 21:22
Иначе в Свещари има доста повече от 2 гробници, само аз съм бил в 4 там ,а са доста повече, разкопани включително и от лалугерите.

Има и град. В района на Демир Баба Теке има укрепление, чиито зид се счита за правен по тракийско време .Така че не е като да няма град, но не всеки град е "ХЕЛИС".
цитирай
7. sparotok - северно влияние
09.11.2012 21:24
d3bep написа:
Направо ма къртят с тея Дромихети и Котеласи.
Иначе северното влияние е осезателно, ама да пробутват Свещари за гетската столица, която според аналите е от другата страна на Дунава...


Верно е, че украшенията са в скито-сарматски стил. Такива бижута обаче има в Тракия още през VІ-ти век преди Христа. Трудно е да се каже кой кого е повлиял. Най-вероятно влиянието е било в две посоки.
цитирай
8. apollon - Не само това - не всеки град е и сто...
09.11.2012 21:26
Не само това - не всеки град е и столица, разбира се ако изключим билското райониране, късето село може да се окаже център на община - смях и позор.
цитирай
9. sparotok - !
09.11.2012 21:27
Хубави снимки!
цитирай
10. apollon - трогателни са
09.11.2012 21:28
трогателни са
цитирай
11. d3bep - Направо ма къртят с тея Дромихети и ...
09.11.2012 21:43
sparotok написа:
d3bep написа:
Направо ма къртят с тея Дромихети и Котеласи.
Иначе северното влияние е осезателно, ама да пробутват Свещари за гетската столица, която според аналите е от другата страна на Дунава...


Верно е, че украшенията са в скито-сарматски стил. Такива бижута обаче има в Тракия още през VІ-ти век преди Христа. Трудно е да се каже кой кого е повлиял. Най-вероятно влиянието е било в две посоки.

Ами на първо четене, издължените зверчета по диадемата, както и редуването им , са "скитски" мотиви.
Странните и плашещи прически тоже са такива.

В дамата с шлема обаче съм склонен да виждам севтополиската богиня, макар че и тя може да не е самородна там...

Като цял оима редица енигми в тракия, все още наистина имаме голямо мешане на траки и гети, което може би не е недопустимо, но и скити , келти и прочие... Лабиринтът е много голям и не може да приключи с един удар.
цитирай
12. apollon - Типично скитски елемент са женс...
09.11.2012 23:15
Типично скитски елемент са женските фигури - "амазонки".
цитирай
13. marknatan - Богинята е Атина. В най-почитаният ...
10.11.2012 09:01
Богинята е Атина. В най-почитаният и култов образ на Партенос. По прочутата статуя на Фидий Такива гривни, като че имаше в "тракийското " от Афганистан и в карпатите май че Скитски Там вече има дзверове облизващи боцкани задници за доказ на правилния принцип

Каките може да ги кръстиме и амазонки' Има ги на щита на Атина където е изобразена войната с амазонките

Интересна е и Конската глава и то затова че на нея с каиш препаса виси глава на Медуза, часст от иконографията на Атина .
Или това са останки от щит ма тея са му бали мамата .
цитирай
14. apollon - Хубаво беше да потвърдиш твърде...
10.11.2012 09:26
Хубаво беше да потвърдиш твърденията си със снимки или линкове, тъй като
още от сега мога за жалост да разочаровам зрението ти, че под главата на конската апликация в нейната златна периферия е изобразена лъвска глава, а не главата на Медуза. Малко си се поувлякъл - почти както винаги.
цитирай
15. kamosutrov - Хе, хе.... полека лека тезата Спаратокова се потвърждава
10.11.2012 10:15
Лично аз бих препоръчал Дзвера и Спаротока и още няколко по-знаещи от мене да обединят усилията си. Според мене /един страничен поглед/, обединителното звено трябва да се търси в религиозните традиции на траките. Царете и влиятелните личности не се погребват на места, които са удобни за всички. Погребват се на места, които са удобни за боговете.
Колкото за Маркнатан, той е сигурен, че Адам е елин, но някак си попаднал в Едем. Преди време /като Катана Сенсей/ публикувах едни снимки от Казанлъшката гробница и помолих всички привърженици на елинския принос в полагането на основите на цивилизацията да отбележат какво виждат. Марк Натан и останалите си спестиха коментарите.
цитирай
16. apollon - Мога ли да знам коя е тезата
10.11.2012 10:19
Мога ли да знам коя е тезата
цитирай
17. kamosutrov - Разбира се. Тезата е, че от тук тръгва едно от цивилизационните огнища в света
10.11.2012 11:15
apollon написа:
Мога ли да знам коя е тезата

Последните открития показват точно това. Ако спрем да се обиждаме и ругаем, можем да формулираме що е цивилизация. Според мен това е комплекс от уседналост-технологии-търговия-бюрокрация-религии.
цитирай
18. kamosutrov - Аз ще допълня тезата си
10.11.2012 12:13
Понеже разбирам от метали в известна степен, тяхното добиване и обработка. Пък и "софиянството" :-) ми дава известно предимство. Мога да ходя по експозициите и да видя артефактите с очите си. Какво ми направи впечатление. Особено "царския венец". Е, такава красота не бях виждал. Да, но това са стотици листчета от фолирано злато. /тънко, почти като фолио/. Рекох си, ако се е правило лист по лист, това ще да е колосален труд като време. НЕма начин един тогавашен "инженер" да не е измислил матрица. Инженерите са мързеливи акъллии. Оказа се, че има находки и такива матрици съществуват.Вгледайте се в показаните находки и се убедете сами. Снимки 3,7,9 и 11. Дано съм преброил правилно. Многото еднакви златни апликации. Сега ще се спра и на златото. Ценен и благороден метал с висока температура на топене. Но го има и самородно и т.н. "разсипно". Развъжда се по реките. За да събереш толкова злато на куп, да създадеш "индустрия" за неговата преработка, означава само едно. Да е съществувала "индустрия" и за неговия добив. Възможно е и да са работили с "материали на клиента", но е малко вероятно. Лично аз съм виждал в Геологическия институт следи /снимки/ от древен добив на злато. Мога да кажа как е ставало накратко. Разчупвали са скалите като са нагрявали камънака и са го охлаждали бързо. Където е имало цепнатини са набивали дървени колове и са ги поливали с вода. Дърветата са се надували и са разцепвали скалите. Разсипното злато са си го добивали по един елементарно прост начин. Овчи кожи по дъната на златоносните реки. Златото е по-тежко и се е задържало между влакната на овчия кожух. Сега, нека Марк Натан обясни за къде се е запътил Язон /елин/ и защо ги е водил баш Орфей /не е елин/. Очевадно елините не са знаели технологиите за добив на злато. И за това са се зверили като невидяли на тази технология.
цитирай
19. d3bep - Това са очевидни апликации на ко...
10.11.2012 12:20
Натане,
Тебе чакаме да ни покажеш Атина, не моем се сетим.

Два въпроса към тебе:
1. На тая Атина Партенос, да си видел еднометрови обици или колие? Изобщо носи ли дамски украшения Атина Палада?
Ангелите изобразени тука преродени бухЕли ли ще ги пишеме?

2. Медузи... Изумяваш ме и ти се напъваш за скитско изкуство. Да си виждал иконографията на някое скитско женско божество?

Изкуствоведа ни той...

Това са очевидни апликации на конска амуниция и на колесница.
Дървени скитски глави с големи познания също могат да бъдат апликирани отлично :)
Нищо, че го хапят.. Медузите.

Медуза била на атина фенката.
Така е. И тука са я налазили 20-тина медузи, партенос...

Понякога се изумявам че Милчев защитава кимерийската теория, а ти скитската, пък и двамата сте напълно празни откъм съдържание и познание на собствените им неща.

Ти иконография на скитско женско божество виждал ли си бе, Партенос, знаеш ли некое такова?
Или пак омешахме синкретизма с кретенизма...
цитирай
20. marknatan - аполон водещото в коментара ми и ...
10.11.2012 12:32
аполон
водещото в коментара ми и затова и с нея започвам и това е и определящото тук е факта, а че в тая група предмети спойката е че Богинята и това е Атина Партенос на Фидий. Това ти е източника
мога да те уверя че първото което написах е че от коня вси лъвска глава ето го
"Интересна е Конската глава и то затова че на нея с каиш препаса виси лъвска глава Коня на Херакл."
промених го на медуза защото наистина при повторното разглеждане ми се вижда да са пипала змисйки пипала като от главата на медуза първат а снимка в голям план в ръката
сега пак ги погледнах след като вече съм написал тези редове и мога да те уверая че това не е лъв а хибридно същество те си имат и точно име в митологиоята но нямам намерение да споря и за това Поне там има достатъчно откачлки даже правпт серии за древните астронавти и ги разглеждат всички тези същества плод на извънземни опити според тях и т.нат
както и да е дали е харакл или е медуза или квото и да е там да виси да плаши гаргите на това място под коня не е от значение тук и не той е водещото при наличието на дедо боже, атина де и то ДЕВИЦАТА ( партенос) в тази великолепна изработка която е фокуса
Да съм сложел линк за атина партенос на фидий Ти на дзвера се обърна дето не може да разпознае папироса самоделка от заводска сглобка или на ил да дебила и психопата боцман дето им бях измислил козма мореплавателя Е И като се научиха че имало и такъв герой кво променя нещата в групата на катана
никой не му бил показл в казанлъшката гробница еленско значи гробницата била тракийско изкуство
та това което съм кометирал не е нито овикване нито спор с някои от вас спорещяите а само мнение от което може да се подсети някой който ще се занимава с това ако му е интересно
например и тези женски фигури си имат точен аналог и гривните ,
дали момите са моми, амазонки или друго при наличието на Атина Партенос те са част от нейния ансамбл

Га имаш Девицата на иконка Девицата е водещата за всичко останало има сапартъци
цитирай
21. marknatan - гледам катана като камосутров ме ...
10.11.2012 12:37
гледам катана като камосутров ме злепоставя като инсинуира че аз съм си бил спестил коментарите в профанския му пост Напротив Поне ясно му написах мнение че му носят вода и земя както се носи на персийците без да казвам че това ми е "тезата"
и тук го перифразирах в един ред написаното по обширно там свеждащо се до " Да му покажел на катана некой кво било еленското в гробницата иначе си оставала тракийска "
нещо като с дедо боже дето беше намерил че преди 500 млн г имало само липи тополи и плодни

Та за колко дни дедо Боже беше създал Светът ?
цитирай
22. apollon - Последният коментар на марк настан ...
10.11.2012 12:38
Последният коментар на марк настан ще бъде изтрит, защото не отговаря на етикета за нормално общуване- пуснат е временно, за да бъдат оценени в обобщен план правописните грешки.
цитирай
23. apollon - Защо сте се разпалили така - дзвер да ...
10.11.2012 12:43
Защо сте се разпалили така - дзвер да докаже, че не е Атина. А Настан да докаже, че не е скитска богиня. Така е справедливо.
цитирай
24. d3bep - Защо сте се разпалили така - дзвер да ...
10.11.2012 13:03
apollon написа:
Защо сте се разпалили така - дзвер да докаже, че не е Атина. А Настан да докаже, че не е скитска богиня. Така е справедливо.

Аз нямам зор да "доказвам че не е Атина". Определено има връзки с Атина, които са задание за радостни подскоци само за човек със знанията на Маркнатан - т.е. почти нулеви знания.

Но очевидно не е Атина ,а е друго локално божество със заемки. Иконографията й доста се различава, само на съвсем пръв, груб поглед може да бъде объркана , а ангелите около нея определено водят към двуречието.

Ма кво да споря с маркус натанаилев, той след малко всичките скитски богини ше ги изшие Атина и Афродита и после ше почне да пише за уникалната и самородна скитска култура, от която се възхищава.

Ти мене триеш, ама той псува, говори простотии и постоянно набива в главите на хортата едни и същи идиотщини. Добре, че вече отдавна си личи че не си е с главата в добри отношения, иначе....
цитирай
25. marknatan - аполоне ако те препратя към ...
10.11.2012 13:07
аполоне

ако те препратя към описанието на павзаний ще прочетат некои маймуни че на главата на атина има и сфинкс и двзерчето отива у ряката с доказите на катанчовци
написах ти чше не съм коментирал да доказвам нищо дадох ти източника на живо като статуп и как изглежда какво яповече да напиша като сам не можеш да си прецениш реакциите които на мен поне са ми ясни и няма какво да сше доказва илиа ргументира на цяла една група които ги наричам маймуняци
та ето сега ще ги сложа тези мои коментари в блога ми защото съм си направил труда да ги напиша да се защждам с тебе напримерно че си ме "обидил" кати ме нарекъл НАСТАН е маймунящина дето ти не го вдяваш по подразбиране Кво се праишн на съдник на ора !?
цитирай
26. apollon - Никакъв съдник не съм - ако искаш да ...
10.11.2012 13:16
Никакъв съдник не съм - ако искаш да си разбран пиши синтактично

Значи различаваш Настан от натан, а ти пишеш с краката. Настан си докато не пропишеш синтактично
цитирай
27. kamosutrov - :-))))))))))))))) Ама те са много, бе! Пак казвам, че в тезата на Спароток има изхвърляния
10.11.2012 13:17
apollon написа:
Последният коментар на марк настан ще бъде изтрит, защото не отговаря на етикета за нормално общуване- пуснат е временно, за да бъдат оценени в обобщен план правописните грешки.

Неминуемо е. Но все пак има толкова верни опорни точки, че може да се приеме.
Ако въпросния Марк Натан беше попрочел малко история и фактологически материали, щеше да разбере нещо просто. В човешката история има много пътешествия, влезли в митологията. В последствие са намерени и артефакти. Следи, както се казва. Освен това, М. Натан и Летописеца са тотално скарани с датировката на артефактите. Ако М. Натан е чувал термина "стратиграфия" щеше да слага повече запетайки в постовете си. Кога /............ попълва се по избор:-)/ ще вденете, че историята и като неин компонет археологията, са комплексни науки. Един геолог ще каже на един археолог, от къде идва златото в някоя находка. Всяко находище /а те са известни повечето/ има свой "отпечатък". До колкото знам, в България вече има лазерен анализатор и е време в специализираната книжнина да излязат и такива данни. Помните ли колко се смяхте на мощите на св. Йоан Предтеча? А знаете ли резултата от ДНК анализа? Че да ви кажа. Датировката му отговаря точно на времето през което е живял св. Йоан. С точност над 95%. Демек, в рамките на грешката на изследването.
цитирай
28. kamosutrov - Аполоне, моля за извинение, но М. Натан ме дразни
10.11.2012 13:23
За колко време Бог е създал света ли? Зависи от гледната точка. Нашата вселена е създадена преди 13,7 милиарда години. Ако съпоставиш една условна времева скала, нещата може и да ти се изяснят. Дълго е за обяснение, защото не разбираш от космология и квантова физика. Приеми данните на доверие. Потвърдени са.
цитирай
29. kamosutrov - М.Натане, значи
10.11.2012 13:30
На царската фигура в Казанлъжката гробница има 2 изображения, които не са късен фалшификат. Едното от тях е на краката на централната фигура. Отвори снимки и виж. Тя е обута в какво? В обувки, бе Натане. В обувки! Ха сега виж какво има на главата си същата тази фигура. Иди и я виж, после иди и виж в музея същия този венец, бе Натане. Или сега ще кажеш, че един и същи венец се е менкал между различните владетели и са го ползвали за траурна картинка?
цитирай
30. d3bep - Натане, Ма ние отдавна чакаме ка...
10.11.2012 13:38
Натане,
Ма ние отдавна чакаме капацитет кат тебе да ни покаже Павзании.

Ето го.
Описание на Елада, книга 1,24,5-7:
"Тази статуя е направена от слонова кост и злато. По средата впрочем пред зрителя изпъква изображението на Сфинкса с шлема – това, което се разказва за Сфинкса, ще опиша, когато моят разказ стигне до Беотия – а от двете страни на (Сфинкса с) шлема са изобразени грифони. Статуята пък на Атина е в цял ръст, облечена е в хитон дълъг до глезените. При гърдите й е направена главата на Медуза, от слонова кост. Също така и Нике, с четири крила, която държи в ръката си копие, в краката й лежи щит, а близо до копието има змия. Тази змия (дракон) сигурно е Ерихтоний. В основата на статуята е изобразено раждането на Пандора"

цитирай
31. apollon - Дискусията взе да ми харесва стр...
10.11.2012 13:42
Дискусията взе да ми харесва страшно много - намирисва на шльокавица, но е забавно в нета, не на живо, щото може би човек да се понапръска неволно.
цитирай
32. d3bep - Искаям те питам, Натанаиле, сер...
10.11.2012 13:59
Искам те питам, Натанаиле, серЬОзен ли си в глупостите ти.
Зверинният стил - гръцки.
Сфинксовете - гръцки.
Атина си видял, хубуу, брау на тебе... ТИ си гении. Как успя, неаше се сетим сами.

Ами тея скитски украшения ве бате:
http://www.lebtahor.com/Archaeology/sealsbullaecoins/Pantheus%20All%20God%20with%20YHW%20IAW%20Inscriptions_files/Scythian%20Api.jpg
http://www.ancienttouch.com/136.jpg
http://www.brynmawr.edu/collections/nehinterns/bull/AZS-3754.jpg

И те ли са паднаха гр'цки амазонки?
Очевидно, тебе ко питаме, да, гречки са. Много разрпостранено било амазонките да се бият, даже и когато изобщо не се бият.

И атина да се кичи.

В заключение казвам:
Тва че дамска глава с шлем била Атина е големо научно откритие.
Това обаче че въпросното находище измязвало на Атина... И егидата й... Ми измязва на профанизация. Те скитските образи на много неща мязат, ама са си скитски да ти кажа. С лекота мога да изшия гръцкото изкуство като пълна липла на такова, а тотална кражба от египет, Асирия и Ахеменидите... Ама гръцкото изкуство ше продължи да съществува и след това.

Гледат се особените неща, които го правят особено, а не атическите кратуни.
цитирай
33. kamosutrov - Знаеш ли, преди седмица се изръсих с куп пари, но вече имам:
10.11.2012 15:04
apollon написа:
Дискусията взе да ми харесва страшно много - намирисва на шльокавица, но е забавно в нета, не на живо, щото може би човек да се понапръска неволно.

1.Енциклопедия на първите открития, изобретения и .... т.н.
2. История на библейския свят в 4 тома /с картинки :-)))) на артефакти и датировки/
3.Каталог на 1000 бележити събития в историята /и тя е с картинки:-)))/
4.От преди това имам Хронологичната енциклопедия на Света в 5 тома.
5.Една съкратена хронология на света
6. Двата двутомника на Азимов за откритията и историята в науката.
Сещаш се, че преди да пишна нещо, взема и че справка направя. :-))))
А, да. Куп книги от М. Каку, Мафей, Хокинг-физика, астрономия, космология.
цитирай
34. apollon - Сега хайде нека теглим чертите кой ...
10.11.2012 16:28
Сега хайде нека теглим чертите кой какви съновидения и кой какви кьоравщини е видял или не е видял

На една от конните апликации е изобразена женска глава с боен шлем. Това, че шизофреници искат да пише, че изображението е богиня си е чисто техен проблем. Подобно издребняване не съм срещал до този момент, но колкото да не им се иска - да, богиня е.

Всеки да я възприема както си иска, но да и каже ясно името за какво конкретно говори, а не да пуска спам до шия.
цитирай
35. d3bep - Аполонски, ти пък какво не разбра. С ...
10.11.2012 16:49
Аполонски, ти пък какво не разбра.
С пълна изненада за мен "защитникът на скитската теория" Маркнатан, който по принцип не го слуша главата, защитава идеята за атинско изкуство.

Според него дамата е Атина от Партенона в Атина.
Статуя, кояот я няма и за която имаме само горното описание от Павзании.
Както вече казах, има някои основания да се търси сходство, в т.ч. грифоните по кратуната й, и шлема, но дотам.

Лицето обаче не е дотам.
Според него и останалото е Атина Палада.
Венците ги имало същите в Партенона(де ги е видял, освен насън - не знам), а паликациите й били от щит, който археолозите може би нарочно счупили или се разложили. Дамските изображения били аамазонки - при условие че е очевадно, че не са амазонки, които са обикновено в бойно снаряжение, и всичките те бил ичаст от популярната егида на Атина Палада.
Конят бил интересен, ама на него отдолу имало "горгона" - лъвът, което според Марка го правило безинтересен.

Това какъв е контекста на погребението и има или няма кон и колесница остаям настрана.
Аз пък твърдя че виждам ясно изразено северно изкуство и че трактовката на Маркус е буквално фантастична и за ме не огромна изненада че той сам посича очевидният зверинен стил и добре известните десетина скитски дамски божества. Това дал ие атина, ил идали прилича на нея... Са детинщини. Свещарските богини също приличат на кариатидите, но само толкоз. Същото изразно средство. нашите масово им викат кариатиди - пълна глупост, те са скитските "змиеноги богини" - с подгънатите лотус поли, така добре известни.
Имат и келтски паралел.
Инай - смешният им паралел са точно "атинските" кариатиди.

Това е пълен аналог, че и на същото място. Пак "прилича", че даже и "мяза" ама стилът е съвсем друг. Изразното средство и белезите са добре известни, но сюжетната линия е съвсем друга.

Според мен, ти това не разбра ,в смисъл че не видя много добре каква е престрелката.
Ма то Маркнатан трудно свързва изреченията в разбираем текст.
Поздрави!
цитирай
36. kamosutrov - Аз се възхищавам на обработката
10.11.2012 17:48
И понеже гледам и с инженерно око, представям си и каква е била матрицата и къде би скрил майстора свързващия процеп.Като я изложат, непременно ще я разгледам в най-големи подробности и ще споделя.
цитирай
37. d3bep - Горе съм му казал на мамуняка, че ...
10.11.2012 19:12
Горе съм му казал на мамуняка, че изображението е изображението на добре познатата богиня от Севтополис... Не, на световноизвестният крадец Фидии било, субсидираното творчество..

Показвам, макар че не го заслужава.
Очаквах дори ти да го направиш, Аполонски, понеже самият ти си публикувал изображения на повечето от известните находки.

ТОва са кнемидите "на Севт", Голяма Косматка, казанлъшко - на практика гробището на Севтополис.

http://www.geo-bg.bg/thumbs/original/39/11/00/-1139.jpg

А я наричам "севтополиска богиня", защото тя има РЕДИЦА изображение на РАЗЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ в Севтополис. Просто това е най - известното.
Като не е ограничена само там, но там е най - добре позната.
Това дали има сходства с Атина е малкият проблем. ГОлемият е дали има разлики. като елиминирам ясната северна символика на двойките грифони, само фактът че мацката носи обици, че и гони всеки път една и съща форма с тях, и огърлици вече е инфарктен.
Не ми е известен релеф, статуя, рисунка на гърне или нещо подобно, на което Атина да носи декоративни дамски бижута.
И това не е случайно, Атина е популярен "ерген" в гръцката митология, женствеността й е силно подтисната.
Докато на тази е силно подчертана, респективно не знам дали два - три мотива могат да обединят произведения с осезателно наблягана разлика от създателите им.

Да покаже Магарко коя статия на Атина има дамски труфила.
Ама да гледа и кога е правена и съществува ли въобще, докато рови в Интернет, щото Атина има много оригинални статуи и релефи и още повече "интерпретации и възстановки", които никъде не съществуват.

Както се вижда съответствието на моето предложение е 100%. Няма нещо по каквото да не съответства.
Съответствието на натанския е по - малко от 50%.
В севтополиската богиня виждате и грифоните отстрани на шлема(сфинкс няма, който е нещото на коеот се обръща най - много внимание при Павзании) и ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКИ ИЗОБРАЖЕНИЯ НА АТИНА севтополичанката пак е натруфена:
Отново има гердан.
И отново има обички с формата на шишарка.

Обаче с маймуни не се спори, трябва да им знаеш езика и да ги гониш по кло0ните.
цитирай
38. apollon - Щом като ни смяташ за маймуни и не...
10.11.2012 23:20
Щом като ни смяташ за маймуни и непросветени би следвало да ни покажеш и научиш за всичко, което е известно за севтополската богиня и как така е била пренебрегната от писанията на своите съвременници. Сигурно горката е имала хемороиди.
цитирай
39. d3bep - уффф, прекратявам разговора, м...
11.11.2012 09:08
уффф, прекратявам разговора, много нерви ми отнема. Спорът е с Маркнатан ,а не с тебе и с неговите изразни средства, но се оказва, че аз 2/3 трябва на тебе да обяснявам какво става и после 1/3 изобщо да говоря.

Твърдението ти е странно. Великата майка как е пропусната от разказите на съвременниците й?
Траките не са гърци и нямат кой знае каква литература.
А се сещам за два автентични тракийски надписа на царе с посвещения на богове.
Единият е на великите самотракийски богове(кои ли са те).
Другият е на Изида.
Толкова. ТОва ли е всичко?
По твоята логика, да.
цитирай
40. apollon - Всичко ми стана ясно
11.11.2012 09:22
Всичко ми стана ясно
цитирай
41. marknatan - Полюбувайте се специално на Атина ...
12.11.2012 08:08
Полюбувайте се специално на Атина Партенос ! Ето това е най-точното копие на прочутата статуя на Фидий.

Модела на брошката следва точно модела на прочутата статуя на Атина Партенос на Фидий, от която са запазени антични копия едно от което може да видите триизмерно на този германски адрес.

http://viamus.uni-goettingen.de/fr/sammlung/ab_rundgang/q/04/08

На следващия колаж сравнете как се предава двуизнерно на антична монета същото изображение


http://img90.imageshack.us/img90/2036/atinakolax.jpg


Модела на брошката следва точно модела на прочутата статуя на Атина Партенос на Фидий, от която са запазени и антични копия едно от което може да видите триизмерно на горния и германски адрес.


цитирай
42. audan - Лични впечатления
12.11.2012 09:05
Градът би трябвало да е Даусдава. Мястото и досега е свещено и за християни, и за мюсюлмани. И едните, и другите празнуват там на Илинден.

От Исперих съм и имах щастието да участвам в гео-физическото изследване н района, както и в първите разкопки. Това, което знам е:

1. Могилите са 112. В поне 1/3 от тях има гробници!!!
Всъщност 112 са "яйцевидните"- приличат на полузаровено яйце, с острия край на юг. "Жълтъкът" е погребанините. Пиша в мн.ч., защото заедно с почимналия се убиват и други, ккто знаете.
Има и една кръгла могила. Нея разкопават в момента. Счита се, че не е погребална, а с друго значение. Някога там е намерен златен пегас ... страгична съдба ...

2. Централната крепост е строена, разрушавана, строена, разрушавана ... и така 7 пъти.
Сегашната малоизвестна рекичка Крапавец няког е била ... корабоплавателна. Явно климатът е бил доста по-влажен от сега в района.

3. Даусдава е пълен с предмети от много, включително и неместни, места. Аз лично съм намирал костенирка като печат върху дръжка на амфора, което е доказателство за внос на зехтин от Тасос.

Всеки, който е ходил там, забелязва огромно количество керамика на повърхността. Какво има под повърхността ще се разбере в близките години.
При поне 30 гробници, очаквам още златни и другии "изненади".
цитирай
43. apollon - Приемам сравнението за научно в...
12.11.2012 14:04
Приемам сравнението за научно вярно от страна на Марк Натан и считам, че трябва да си пълен профан или кръгъл ..... за да казваш на бялото черно и на черното бяло.

Критикувах го когато виждаше медуза вместо лъвска глава - понякога оборотите са му големи, но в този случай е прав.
Много моля да не се излагат профаните.
цитирай
44. apollon - Има го и запазения хронологичен ред ...
12.11.2012 14:05
Има го и запазения хронологичен ред кой какво и по време го е казал
цитирай
45. d3bep - Не знам кои са профаните, като цяло ...
12.11.2012 15:57
Не знам кои са профаните, като цяло първото включване от знаещ по темата за мен е на Аудан. Ако останалите са порфани, добре, ако ли не от Натан, Аполон и мене май последният, който става за званието профан съм аз :)
Аполон... не съм убеден че има и 1/3 от необходимите знания за да ме съди и да ме нарича профан. Научно бил наричал и приемал кое е научно.
Статуята на Атина Партенос НЯМА ОГЪРЛИЦА И НЯМА ОБИЦИ.
НИКОЯ СТАТУЯ НА АТИНА НЯМА ОГЪРЛИЦА И ОБИЦИ.
Маркнатан и Аполон ше ми покажат Атина.Първо обаче да им отворя с клещи очите, да видят и работите дето им ги казвам, готови и смлени в близък план, и пак не ги виждат...
картинки ше ми показват, научни били... Картинките, които за пръв път виждат и още не са разгледали подробно.

Монетата - ок, имала обици.Не знам всички монети на "Атина", на некоя може да има и пенис жената.
Че на монетата не е Атина Партенос, която има огромен сфинкс на челото(ЧЕТЕТЕ И ГЛЕДАЙТЕ, ПРЕДИ ДА ВИЖДАТЕ), е излишно да споря. За да приемем че е Атина изобщо, трябва първо да се каже коя е тази монета, откъде е и кога е, вместо да се правят колажи.
Дори и тогава обаче монетите остават съмнителни свидетелства, помолих за СТАТУЯ, ФРЕСКА ИЛИ ИЗОБРАЖЕНИЕ на Атина с тези аксесоари. Монетата - май трудно ше ме разберете що не е повод за репродукция, като ви гледам.
Приемам, че няма свястно изображение. Или- понеже не съм изучил всички образи на Атина - ако има , ще са някакво голямо изключение такива натруфени образи.

А на одриската богиня, както ясно показах и още мога да покажа , са ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН аксесоар.
И, дори и това - безспорното - да го приемем за маловажно, пак историята че цялото съкровище е някакво боготворене на Атина е абсурдна. Всъщност това е по - скоро което е проблемът в тълкуванието, а не че ще навържем главата с шлема с непочитаната сред траките и недопочитана сред самите гърци Атина(Освен разбира се в Атина и прилежащите й колонии).
Атина е най - елментарната вързия, достойна за четвъртокласник. И той ще се сети като види женска глава с шлем ,да ревне Атина за щяло и нещяло.
Нашите блогисторичари го мислят за подвиг и като им кажеш къде грешат, минават на модела с угнетени исторически права и профанизация на "дълбоките им познания".
Проблема е че подир кръгчетата се тръгва и се върви цялото съкровище да се навърже с Атина. Аполон очевидно не вдява, ама то това е проблема и ТОВА Е СПОРА и Натан сега щастлив че най - после некой му подкрепя щуротиите, бълва пак Медузи, Харбди и Сцили и други такива дето ги е чул преди малко и не знае защо ги говори.

Толкова, с Натан и Аполон вече не ми се спори. Не ми формират ползи :) Губят ми времето.
Сори, Аполоне. Изнудваш ме да вземам такова отношение. Приятелите са си твои, ама щом аз съм профан...

---------------------

Аудан,
И аз съм чел подобна публикация. Като цяло Тасос не е сериозен проблем.
Има свидетелство в Абдера, че Рим е присъдил околностите на града на одриския цар. Означава , заливът е тракийски. Битката за излаз на морето там определено води първо до Тасос, т.е .не само е реалистична тезата ,а дори има и исторически гръб в епиграфиката.
Чел съм и за по - далечни земи внос.
Но ми е по - интересно, ти, като специалист, ще да си ровил аналогиите.
Към коя култура смяташ че може да се присъедини Свещари?

Има много... мощна смесица на мотиви; предполагам че сте я проследили. Куполни гробници, но различен тип погребения, северни, западни мотиви... Според мен в битката са не само одриси и гети?
Ти какво би казал?

Поздрави!

цитирай
46. apollon - http://www. youtube. com/watc...
23.11.2012 03:09
http://www.youtube.com/watch?v=rFM1xOgzsj8


http://www.youtube.com/watch?v=OZfDbEQAfOY
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465621
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031