Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 01:02 - Родопският връх Модър и някои щрихи от Осиково
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 18078 Коментари: 15 Гласове:
18

Последна промяна: 30.11.2014 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

След съботната разходка спомените от природата бледнеят. Може би затова родените сред природата избират да останат завинаги до нея.
Връх Модър е скромно извисяващ се на 1992 м надморска височина и трети по височина след Голям и Малък Персенк в пределите на Средни Родопи. За сметка на това той е един от най-красивите върхове в България, изграден от сиво-синеещ варовик и издигнал се още през палеозоя като част от най-старата суша на Европа.
Особената красота на възвишението се открива от неговата югозападна страна, където в основата на върха се откриват множество оголени скални образувания, за разлика от другите страни, които са гъсто обрасли с иглолистна растителност.
От хижа Модър не е останал камък върху камък след пожара през 1988 година.  Колко смешно е, че германските и швейцарските шоколади рекламират своите алпийски върхове, а толкова малко българи са виждали връх Модър. Уви никоя българска фирма и никоя българска реклама отпреди две години не се гордее със страната си (мога да ви уверя, че според гледната точка, Матерхорн изглежда и зловещо:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Matterhorn-EastAndNorthside-viewedFromZermatt.jpg). Името Матерхорн е аналог на името Matter, дадено му от Теодул Пас през 1543, а латинското име на планината е Mons Silvius.
Това формира моята основна мотивация да ви го покажа. До 2012 година само един единствен блог е представял снимки на върха. Може би защото е трудно достъпен. Може би защото е достъпен само за алпинисти. Надявам се върха наистина да ви доставя естетическа наслада. 
На снимките, които ще видите върха от далечина, няма да може да забележите красивите сипеи от чакъл в единия край на основите му, опрели в края на малка иглолистна гора. В другия край са острите зъбери на оголени от милиони години скали. Наистина красива гледка.
Сипеите на Модър изглеждат сякаш синеят, а множество хора обвързват името му с модра - син. Името Модър и възвишението Мадара са близки до санскитската дума mandara, която значи едновременно твърдина и рай. Санскритското madra значи още радост и щастие. Тъй като връх Модър е обсипан по югозападната си страна със скални сипеи и от основите му излизат остри по-ниски скални зъбери, множество драскачи предполагат, че името Модър означава скала, камък. Лингвистичните справки направени за разглежданото име показват, че на нито един език думите modur, madar и modar не означават камък или скала. Исландското mурur-прах, край на ледник или сняг е различно по произход от морената, която възниква от простолатинското murrum -стена, но и двете са несъотносими с търсения именен произход на връх Модър.
С известна препратка към предишния постинг, ще бъде даден още един пример за българска дума с латински произход. Българската дума за умен - мъдър е с общи езикови корени от испанското madurus- зрял и лат. maturus- зрял, опитен, разумен.
Думата майка в английския (mother), испанския (madre) и латинския (mater) имат сходен произход с думите madura(matura)- зряла, разумна, уважавана, плодовита. Така думата мъдър кореспондира с умен и извисен, а майка с разум и уважение. В допълнителен аспект мъдър е в тясна релация с далновиден, прозорлив, благоразумен, зрял, опитен. Ето защо прозвището на хан Крум - Модри, не означава " със сини очи", а означава високопоставен, издигнат, мъдър, разумен във връзка с проведената от него законодателна реформа известна като "крумови закони".
Ето защо и името на връх Модър означава "извисен връх". Същото важи и за името на Матерхорн, и за произхода на руската дума материк, чиято точна семантика е "висок бряг на сушата".
3 настоящи и 4 села в миналото са носели името Осиково. Името произлиза от диалектните форми осякан, осекан (производни на отсичам). Така първоначалното име на селището  е Осеково. С името Осеково има и село в Хърватска. Постепенно името претърпява говорна трансформация Осеково-Осиково. Автор на текста и снимките: Д. Георгиев-Даков

image
imageimageimage
image

imageimage

Осиковски пейзажи
image
image
Понякога и тревите са по-високи от планини - зависи от гледната точка

Круша, под която може и трябва да се почива
imageimage
imageimage
В дъното на отсрещната Баташка планина се виждат постройките на село Селча
imageimage
image
imageimage
Ливада в дол
imageimage
Външни препратки по темата:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%80
http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=7980&sid=9d3571b976b77a1bb03006680d8a5bb2
http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/usernews/1300743295-Vrah_Modar.html
http://img.photo-forum.net/site_pics/121/y_1246811905_gori1.jpg
http://www.panoramio.com/photo/66167905 - северната страна
По време на разходката си за първи път опитах автентична дива круша. Има особено странния вкус на мушмула, примесен с есенция на круша. При узряването си крушата от зелена променя директно цвета си в интензивно кафява. Неопитното око би сметнало плода за развален, но в дейтвителност той е узрял и става за ядене с характерен и екзотичен вкус. Местните приготвят най-често ушаф. Латинското название на вида е Pyrus pyraster. Плодовете имат силно овална форма.
imageimageimage













Гласувай:
18


Вълнообразно


1. mitkaloto - Красиво е!
02.09.2012 10:02
Красиво е!
цитирай
2. apollon - Нямах възможност да направя повече ...
02.09.2012 10:14
Нямах възможност да направя повече снимки от близо или от ниското - тогава сигурно върха щеше да изглежда внушително.
цитирай
3. анонимен - Винаги ме озадачавал факта каква красива природа имаме...
02.09.2012 12:08
и всъщност колко малко я ценим.
Чудесна виртуална разходка-мерси.
цитирай
4. kundalini - благодаря за споделеното, Аполоне
02.09.2012 12:13
едно е да знаеш, друго да видиш, трето и четвърто да преживееш красотата:)

"Името Модър и възвишението Мадара са близки до санскитската дума mandara, която значи едновременно твърдина и рай. Санскритското madra значи още радост и щастие."

твърдина/рай
радост/щастие

за да достигне до - син:)
цитирай
5. apollon - За нищо Кундалини и Хлорис - много ...
02.09.2012 15:24
За нищо Кундалини - много сте мила с мен напоследък и ми се иска да ви почерпя с един виртуален сладкиш като карамелизиран айсберг
http://3.bp.blogspot.com/-QMo06nE4ZfQ/T9JZkj21tDI/AAAAAAAAAVg/j9VeAPubus8/s1600/IMG_7944.JPG

също като това

http://4.bp.blogspot.com/-2zqDV0ozkrY/Taru8__pM-I/AAAAAAAAHds/llGIpLHXSVk/s1600/P1210544.jpg
цитирай
6. get - - Бе ми приятно да прочета написаните от вас ... които при мен са мисли почти неизказани на глас !!
02.09.2012 16:12
apollon написа:

Името Модър и възвишението Мадара са близки до санскитската дума mandara, която значи едновременно твърдина и рай. Санскритското madra значи още радост и щастие.


- На полски ... тоест на близък нам език думата се произнася "моНдро*шч" !
- В съседство на Мадара(светилището) ... което си е едно към едно двойник на Елевзинското ?! - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Eleusis3.jpg ... се е намирала средновековна крепост с многозначителното име Мундрага, което ще си позволя да го изпиша, като двусъставно Мондра/Драга ?!
- Това пък кореспондира своеобразно със София-Мъдрост ? ... също така с християнското понятие и идея за "тринитаризма" ... но със включен женски фундаментален(свързващ) елемент - тоест Богинята майка ... и нейните консорти ... животински фигури - срещани още при Чатал хьоюк .

- Вероятно ще ви е интересно да надникнете по въпроса ... и прочетете този материал ?! - http://marknatan.blog.bg/history/2012/09/01/udar-s-u-quot-shamanizma-quot-madara-e-glavnoto-svetilishte-.995108

- Същата религиозна Идея я има развита символно и при така нареченото келто-скитско изкуство ... преминало дори и християнска образност !!?

- Благодаря за доставеното удоволствие, от поста Ви !

цитирай
7. apollon - Радвам се, че съм свършил тази ра...
02.09.2012 16:20
Радвам се, че съм свършил тази работа Гет.
цитирай
8. apollon - Дръж се концентрирано, Гете. Как ...
02.09.2012 16:39
Дръж се концентрирано, Гете. Как видя общо между Кибела, майките за които говоря мимоходом и връх Модър. Ако вникнеш добре майките не участват в именния произход на името Модър, а имат близък етимологичен произход.
цитирай
9. apollon - Майко мила човек да напише една дума ...
02.09.2012 16:40
Майко мила човек да напише една дума и веднага се занизват Кибели, Кубаби, Ищар, Астарта и други.
цитирай
10. get - - Простете ... простете ! - не исках по такъв безпардонен начин да смутя ... !!
02.09.2012 17:09
apollon написа:

Майко мила човек да напише една дума и веднага се занизват Кибели, Кубаби, Ищар, Астарта и други.


... окованото от класическото Ви образование творческо въображение !!

- Без да ви лаская ! ... казвам, че искренно ви уважавам, като ерудит ! - но ще си позволя ... още няколко неща да споделя на глас ?!

- Ако ми позволите малко, от малко да съм сведущ ... в символика и сравнително религиознание(ниво сериозен дилетант !) ... ще ми позволите, да ви "скандалиризирам" още малко с ... Водата и камъка, като символност отговарят на "женското начало" ?! - това ясно е изразено и в "пещерата на Плато" от Елевзина и в Храмовият комплекс при Мадара !
- Знам че, сте посещавали Мадара ! - вероятно сте си поставяли въпроса ? - Защо не се коментират находките от антично строителство дълги ... близо 3 км. под него ? - също и "камъка" в най-северната част на този жилищен к-с ?
- Защо имаме "пещери" с течаща вода ? ... сградните находки там ги категоризират, като жилищни ... на населението, което живяло там в древноста !?? ... или най-вече, като "прабългарски" храм ?!


За това тук сте безспорно прав ! - правя същата етимологична връзка !
apollon написа:

връх Модър. Ако вникнеш добре майките не участват в именния произход на името Модър, а имат близък етимологичен произход.


- Но при желание от вас ... Хайде да продължим на "лични" ?! - Та съвсем да не ви скандализирам !
цитирай
11. apollon - Култът към Кибела е изключително ...
02.09.2012 17:19
Култът към Кибела е изключително разпространен в Мизия, но все пак връх Модър е в Родопите, където римското присъствие е осезаемо, особено в съседното село на Осиково - Чиреш, както се води в турските реегистри.
Макар модър да звучи като eng. mother, нека да не правим абсурдни заключения между гръдта на майката и гръдта на скалата. Извинявам се.
цитирай
12. get - - Това лято имах щастието да обиколя източни Родопи ... та там има един преинтересен ... ?!
02.09.2012 17:55
apollon написа:
Култът към Кибела е изключително разпространен в Мизия, но все пак връх Модър е в Родопите, където римското присъствие е осезаемо, особено в съседното село на Осиково - Чиреш, както се води в турските реегистри.
Макар модър да звучи като eng. mother, нека да не правим абсурдни заключения между гръдта на майката и гръдта на скалата. Извинявам се.


... Обект ? - http://www.google.bg/search?q=%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+/%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80%D0%B0-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B0/&hl=bg&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QnFDUO-PBY_BswaS4IGYCg&sqi=2&ved=0CCQQsAQ&biw=907&bih=440
- Моля разгледайте ги ?
- Вижте спицифичното оформление на "Метеориятният камък" обковът при Кааба-Мека ?! - http://www.google.bg/imgres?q=Meka+-+Kaaba&hl=bg&biw=907&bih=440&tbm=isch&tbnid=h0i51O6-HnnPWM:&imgrefurl=http://forum.abv.bg/index.php%3Fshowtopic%3D98614%26view%3Dgetlastpost&imgurl=http://volker-doormann.org/kaaba-3-high.jpg&w=360&h=432&ei=QHJDUL3nMonVsga3goH4DA&zoom=1&iact=hc&vpx=534&vpy=70&dur=5079&hovh=246&hovw=205&tx=118&ty=173&sig=117389085692642733374&page=2&tbnh=131&tbnw=105&start=12&ndsp=13&ved=1t:429,r:3,s:12,i:118

- По всяка вероятност ... камъкът от Мека ... следва символиката на този от Ефеса - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Bronze-Uranius_Antoninus-Elagabal_stone-SGI_4414.jpg ... тук не правя сугестия, тоест не поставям знак на равенство между семитският-арабски Лунен култ ... с типично хтоничният и земен култ към Прераждащата се природа Персефона-Деметра !!

цитирай
13. shtaparov - Прекрасни изгледи и страхотно к...
02.09.2012 22:55
Прекрасни изгледи и страхотно красиви места!
цитирай
14. apollon - Благодаря за мнението Щапаре
02.09.2012 23:49
Благодаря за мнението Щапаре
цитирай
15. анонимен - Нали знаеш, че това на снимките е вр ...
10.10.2012 21:18
Нали знаеш, че това на снимките е вр Голица. Впрочем Викеснел, посетил тия места още през 1848 нарича намиращия се подножието чифлик Каяличали /каялъчалъ/ чифлик, ето ти едно "скалисто" име. На най-високата част на Модър казвали Зигош/Жигош тепе. Име с интересен произход.Още Анна Комнина използва топоним Зигос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464888
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031