Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 14:23 - Монети от тракийския град Маронея
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 28649 Коментари: 24 Гласове:
15

Последна промяна: 09.07.2012 08:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Монетите са едно от живите свидетелства за поминъка на траките - производството на мед, вино, коневъдство(прочутите коне на царете Резос и Диомед, който бил изкарван от съседите елини като варварин, защото хранел кобилите си със човешко месо), овцевъдството, говедовъдството, лозарството, отглеждането на жито, търговията по море, грънчарството, военното волнонаемничество, състезателни турнири и др.
Градът е с епонимното названието от името на жреца на Дионис и цар и киконите Марон. Виното на маронея било известно с превъзходния си вкус и аромат в целия елинистичен свят. Възрастта на селището на Маронея е сравнима с тази на Троя, тъй като Омир говори за тях в Одисея, по повод на престъпленията на одисеевите войници в царството на киконите.
Прави впечатление обаче, че всички от управителите на града са елини, което заедно с историята, предадена ни от Омир в Одисея, поставя града в положението на една от най-ранните елинизации на крайбрежните градове, стартирала още от времето на финикийците и с поставено начало още непосредствено след края на Троянската война. Траките обаче в лицето на одрисите събирали данък от гръцките търговци за извършваната от тях дейност.

Монети от Маронея:
image
EpiXOPHГО
image
BPABEW Брабеос(съдия, началник, арбитър в състезания, в случая конкретно е упоменат военначалника Брабеос)
image
EpiAristoleo
image
EpiEumoliosimage

EpiHghsagorew
image
EpiIkesio
image
EpiIlistoleoimage


EpiKallikateos
image
EpiMнtrodoto
image
Mнtrofaneos Dionyssos
image
EpiMhtronos
image

EpiNemhnio
image
Epinoumhniw Numenios - име посветено на празника на новолунието
image
Deoynys
Автор: Д. Георгиев-Даков













Гласувай:
15



1. aristotelis - Институт по Тракология към Бълг...
16.05.2012 21:52
Институт по Тракология към Българска Академия на Науките
ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ
Валерия Фол-Калин Порожанов

Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия.
По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани.
Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация.
Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море.
През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море. Тук най-напред се проявяват йонийските елини от западния бряг на Мала Азия, тъй като техните полиси първи сред всички останали укрепват, а след тях - дорийските елини. Tраките не са притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и гръцкият език. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до голяма степен се елинизирал.
цитирай
2. aristotelis - Магна Греция (латински Magna Gr...
16.05.2012 21:53
Магна Греция (латински Magna Graecia — Велика Гърция“, от гръцки, Мегали Елас) е името на част от древна Южна Италия (Апулия, Калабрия, Кампания, Сицилия) която е колонизирана от древногръцки заселници през VIII век пр. Хр.
С тази колонизация гръцката култура е разпространена в Италия, като скоро се развива нова цивилизация, която по-късно си взаимодейства с местните италийски и латински цивилизации. Много нови градове се развиват и замогват, като например Капуа, Неапол, Сибарис. Други важни градове в Магна Греция са Таранто, Локри, Регион, Кротоне и Турии. През ранното средновековие гръцкото влияние остава силно, тъй като районът е част от Византийската империя или под силно Византийско влияние до края на XI век.
И днес населението в тези райони пази елински характеристики в културата. Местните диалекти (най-разпространени в Калабрия и Саленто) се наричат "грекана", "грико", "катоиталиотика" или "Калабрийски" и могат да бъде разбрани (до голяма степен) от други гръцкоговорещи. Фолклорът на това население е различен от италийския и определено се свързва с гръцкия - характерната песен с танц "тарантела" се смята за остатък от древногръцките екстатични Дионисови чествания.
Реджо ди Калабрия е вторият най-стар град в Италия, основан през 720 г. пр. Хр. от древните гърци.
Неапол възниква през IX-VIII в.пр.Хр. като гръцка колония, която древните гърци наричат "Неаполис" (новия град). Скоро Неапол започва да се смята за един от най-проспериращите градове в Магна Греция, която включва всички гръцки колонии на Апенинския полуостров.
Сиракуза (124 хил. ж., 2009 г.) е исторически град, разположен в югоизточната част на остров Сицилия, Южна Италия.
Градът е известен с богата си древногръцка история, култура, амфитеатри, архитектура, както и като родното място на Архимед.
На времето римският философ Цицерон го нарича "най-великият и най-красив от всички гръцки градове".
цитирай
3. aristotelis - АНТИЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ...
16.05.2012 21:55
АНТИЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ ПРОФ. Я Н К О Т О Д О Р О В
От дълбока древност тия земи били населени с тракийски племена – най-многочисленият според Херодот народ в света след индийския. Тая широка тракийска маса със самобитна и жилава култура във вътрешността на полуострова се е миела от вълните на много по-напредналата гръцка цивилизация по бреговете на Средиземно и Черно морета.
Гърците били морски народ и излишъкът на тяхното население се нуждаел от нови места за поселване, а гръцките търговци и техните стоки имали нужда от нови пазари в чужди страни. Затова и ние намираме гръцките колонии все по крайбрежната линия на Средиземно и Черно море:
Маронея (ок. 30 км, южно от Гюмюрджина), Абдера при устието на Места (до Булустра), Месамбрия ( ок. 12 км, западно от Макри), Енос при устието на Хеброс – Марица, на мястото на старото тракийско селище Полтимбрия, Перинт (при дн. Ерегли) на Пропонтида (Мраморно море), Селимврия (дн. Селиврия) източно от Ерегли и Бизантум на Босфора.
Всички тия по-важни гръцки колонии по брега на Средиземно море са били основани все през VІІ и VІ в. пр. Хр.
През тази епоха е бил колонизиран и нашият черноморски бряг главно от милетски гърци: Истрос (при Каранасуф на Дунавската делта), Томи (Кюстенджа), Калатис (Мангалия), Бизоне (Каварна), Дионисопол (при Балчик), Одесос (Варна), Месамбрия (Месемврия), Анхиало, Аполония (Созопол), а по на юг се споменават Тиниада (днешната Инияда) и Салмидес (Мидия), Анхиало бил основан от Аполоний, Калатис – Хераклия Понтика в Битиния (Мала Азия), а Месемврия – от жители на Мегара в Гърция. В тия гръцки колонии е цъфтял богат градски културен живот. В тях гърците пренесли своите култове, своите религиозни тържества, своите политически и социални институти. Случайно намерените гръцки надписи по нашите черноморски градове ни свидетелствуват за тоя живот.
Гръцката култура проникнала и по на север, в делтата на Дунав.
цитирай
4. aristotelis - А върху монетите господине на какъв ...
16.05.2012 21:59
А върху монетите господине на какъв език пише? Бихте ли ми отговорили?
цитирай
5. apollon - Това е частното мислене на г-жа В...
17.05.2012 09:07
Това е частното мислене на г-жа Валерия Кол
цитирай
6. apollon - гръцкия е универсален език за вс...
17.05.2012 09:14
гръцкия е универсален език за всички средиземноморски народи също като английския днес


Тук никой не отрича, че културата на траките достигнала до наши дни чрез старогръцки език. Опитите за елинизация била успешна по крайбрежните полиси, а дорийците, пеласгите, траките и фригийците обогатили на индоевропейски езикови елементи елинския неиндоевропейски език.
цитирай
7. aristotelis - Изложба на древногръцки монети в ...
17.05.2012 14:17
Изложба на древногръцки монети в Пловдив
17 Декември 2009

Изложба на древногръцки монети изсечени в периода
от 6 в.пр.н.е. до 1 в.пр.н.е. ще бъде показана в началото на 2010 г. в Пловдивския археологически музей, който организира събитието със съдействието на Атинския музей на монетите и Гръцкото посолство в България.
Посетителите на изложбата ще могат да проследят хронологичното развитие на придвижванията на хората в древната епоха и обмена на стоки и идеи чрез търговските взаимоотношения чрез историята на монетите и тяхното разпространение. Едната част на изложбата включва монети от гръцките острови на Егейско море, а втората част представя монети от гръцките колонии на Черноморието. По времето на архаичния период (8-6 в.пр.н.е.) светът на древните гърци претърпява големи промени – това е времето на великата гръцка колонизация. От завоеванията на големи територии постепенно се оформят два големи водещи полиса – Спарта и Атина. В края на този период гърците населяват огромна територия, която се разпростира от земите в Близкия изток до далечните крайбрежия на Средиземно море. Те експлоатират естествените ресурси като използват все по-специализирани методи, процесът на икономическото им развитие е свързан с развитието на търговията и със сеченето на монети в късния архаичен период. Археологически разкопки в храма на Артемида в Ефес(гръцки Efesos) разкриват, че в последните години на 7 в.пр.е. започват за първи път да се секат монети.
В Гърция първите монети били направени от сребро взето от мините край Лаврио в област Атика и от Южна Гърция. Като цяло е прието, че най-старият монетен двор в Гърция се намирал на остров Егина, който според учените датира от 550 г.пр.н.е. Първата информация за прехода от обикновен обмен на стоки към употребата на монети се намира в текстовете на Аристотел. Той интерпретира ролята на моентите от морална гледна точка и я свързва с ценностната система в архаичните общества.
цитирай
8. d3bep - туй не знам от коя година е на Поро...
17.05.2012 23:39
туй не знам от коя година е на Порожанов, но категорично бих казал че това, над което работи последните години коренно се различава. Мнението на хората по определени въпроси не е скала от стомана.

Иначе браво за сбирката на Аполон.
А на бай ти аристотел бих обърнал внимание, че:
- езикът е наречен гръцки, но това не значи че шувенистичното дорийско малцинство в същинска Гърция го е измислило :)
- езикът не знам къв е, ама не знам защо монетите или поне някои от тях мязат на персийски :)
- респективно без да съм любител на нумизматиката се създава реалната възможност това да е стандартният тракийски монетен "обичай" за удар на контрамарка :)

Хай поздрави на персите, които елините научиха на удоволствието от мъжката любов...
цитирай
9. aristotelis - Така е, но не само...........................
17.05.2012 23:47
apollon написа:
гръцкия е универсален език за всички средиземноморски народи също като английския днес


Така е, но не само...........................
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996).

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция.
През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.
На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
10. d3bep - чети и тълкувай, баче аристотеле, ...
17.05.2012 23:52
чети и тълкувай, баче аристотеле, Herodotus, Histories, I.135

Искам да питам.
Какво означава на гръцки:
Педофилия
и
Педерастия.
Имат превод, надявам се.

Имаш ли идея защо в звучния и богат български език няма даже собствена дума за кое да е от гей явленията, хеле за посегателството върху деца от мъжки пол, а в гърция си имат даже групи понятия?
Много се радвате там на момченцата май, а Магна Грецио? Крехкички са. И сочни.
Я разкажи малко за тоя древен елински обичай, измислен ли е, или има литература... И даже картинки....

?
Културо европейска....
цитирай
11. aristotelis - При гърците "еротас" е изкуство! А вие за съжаление демонстрирате публично какво върши всеки в спалнята си!
18.05.2012 09:20
[quote=d3bep]чети и тълкувай, баче аристотеле, Herodotus, Histories, I.135

В Гърция е немислим "гей парад" защото има "желязно гражданско развито общество", 'висока развита ценостна система", "силна христянска ортодоксална религия" и "уважение към хрястянството и семейството". Чалгазацията, циганизацията и опростеенето на бг обществото продължава интезивно последните 22 години а в тази насока ти и твоят приятел тракомакедоман спароток, опростели звежди на блог.бг, допринасяте с пълна сила!

София прайд е името на ежегодното шествие за равни права на нехетеросексуалните и трансполови хора в България, чиито участници призовават българското общество за толерантност, обществено приемане и равни права за хомо, би и транссексуалните хора в България. Прайдът се провежда ежегодно в София, през месец юни, от 2008 г. насам.
цитирай
12. aristotelis - Речта на Проф. Ксенофон Zolotas
18.05.2012 10:05
Речта на Проф. Ксенофон Zolotas

Става дума за срещата на New York през 1957 год. на която се направи преглед и анализ на резултатите от работата на МВФ и Световната Банка през 1957 г., на която представителя на Гърция Професор по-икономия и Директор на Гръцката Национална Банка Ксенофон Золотас, изненадал всичките с неочакваната реч на 26 септември 1957 год.Той е говорил на "чист английски" а в действителност е използвал повече от 300 гръцки думи! На другия ден тази реч беше заглавието на "New York Times" и "Washington Post". Посланието отиде по целия свят. Трайната сила на гръцкия език, който е жив от поезията на Омир до наши дни е в основата на всички европейски езици.


Речта на Ксенофон Золотас на Английски

It is Zeus' anathema on our epoch and the heresy of our economic method and policies that we should agonize the Skylla of nomismatic plethora and the Charybdis of economic anaemia.
It is not my idiosyncracy to be ironic or sarcastic but my diagnosis would be that politicians are rather cryptoplethorists. Although they emphatically stigmatize nomismatic plethora, they energize it through their tactics and practices. Our policies should be based more on economic and less on political criteria. Our gnomon has to be a metron between economic strategic and philanthropic scopes.
In an epoch characterized by monopolies, oligopolies, monopolistic antagonism and polymorphous inelasticities, our policies have to be more orthological, but this should not be metamorphosed into plethorophobia, which is endemic among academic economists.
Nomismatic symmetry should not antagonize economic acme. A greater harmonization between the practices of the economic and nomismatic archons is basic.
Parallel to this we have to synchronize and harmonize more and more our economic and nomismatic policies panethnically. These scopes are more practicable now, when the prognostics of the political end economic barometer are halcyonic..................................
цитирай
13. apollon - Казахте каквото имате да казвате ...
18.05.2012 14:44
Казахте каквото имате да казвате -следващите коментари извън монетите ще бъдат изтривани.

По-добре е да ми помогнете да обогатим колекцията от изображения и на градските управители на Маронея, щом темата ви е толкова съпричастна.
цитирай
14. aristotelis - Повече от 300 страници имам на мое ...
18.05.2012 16:39
Повече от 300 страници имам на мое разположение за историята на "Марония" от както завърших "National and Kapodistrian University of Athens", но са на гръцки език а въпреки че съм учил старогръцки и новогръцки 6 цели години ми е много трудно да превеждам, по-точно не ми се отдава тази работа за да съм искрен с вас. Интересното е че през тези 6 години се придобих с повече от 1000 супер луксозни книги на старогръцки и новогръцки по-история който ако трябваше да ги купя щях да дам най-малко 6.000 евро!!!!! А всичките книги в гърция за основно , средно и усиверситетско образование се дават "БЕЗПЛАТНО НА ВСЕКИ УЧЕНИК И СТУДЕНТ" в самото начало на учебния процес, "ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА НАС ЧУЖДЕНЦИТЕ"! А това разбираше става и сега, по-време на кризата, в гърция висшето образование е напълно безплатно и използвахме 50% намаление по-театри, музей, концерти, всякакви билети за транспорта при показване на студентската книжка!
цитирай
15. apollon - Радвам се за придобитите ви книги, ...
18.05.2012 16:43
Радвам се за придобитите ви книги, но тук говорим заа снимки Аристотел.

И тъй като се опитвате да бъдете искрен аз също ще се опитам да съм искрен - аз нямам проблем с образователните свободи в Гърция

А и не следва да изтъквате предимствата на един народ пред друг - тук не се занимаваме с прочистваща евгеника.

Нещо повече - България приема гръцки студенти да специализират на такса за обучение, която се полага за всички членове на ЕС. Тоест гръцките студенти са равноправни с българските.
Обратният вариант е само теоретичен.
цитирай
16. aristotelis - Благодария за вниманието!
18.05.2012 16:53
Най-добре е да посетите "Марония" за да видите и напълно реставрирания гръцкия театър от 4-и век преди христа както и музейте. Една екскурзия е достатъчна за да направите много снимки и да купите и книги на англйиски език или на немски, май има и на френски.
цитирай
17. apollon - Мисля, че мога да преценя къде да ...
18.05.2012 17:08
Мисля, че мога сам да преценя къде да отида - благодаря
цитирай
18. apollon - Виж какво нагла гръцка муцуно - чака ...
19.05.2012 01:00
Виж какво нагла гръцка муцуно - чака ви фалит на нацията ви, а ти си се разрекламирал като гнусно краставо магаре -ай ходи да се сдухваш някъде другаде
цитирай
19. shtaparov - Поздравления!
19.05.2012 16:56
Поздравления!
цитирай
20. apollon - Ето ги и мойте поздравления за настаналия тук коментаторски миш-маш
19.05.2012 22:11
http://www.youtube.com/watch?v=C0PtPRtQXdU
цитирай
21. d3bep - Човек, за монети какво очакваш да ...
20.05.2012 00:03
Човек, за монети какво очакваш да коментираме :) Без да говорим, че монетите не са иманентна характеристика на тракийското общество и показаните тук са вероятно "надпечатани" гръцки и персийски :)

Като цяло всичко си се вижда. Кон и грозде, миньойска бича главица, египетска орлица.....
Аз по - скоро бих се поинтересувал да се съберат тъкмо тея странни символи по монетите... Щото за МАронея.. Ше има спор чия е.
Н ода се съберат в тракийските монети биковете, лабрисите, свастиките и прочие древн исимволи и да се пообсъди, пткъде е таз.. реминисценция и какво е накарало траките векове по - късно да пробутат древни символи...

И също има ли ги по отва време в гърция и доколко....
Поздрави, хъсът ти е похвален, ровенеот и извадената информация - също, но за прякото обсъждане на монетна емисия по -скоро ти трябва нумизмат.
Тракийските такива са много малко.
цитирай
22. apollon - Не ми е нужен нумизмат, а ако съм п...
20.05.2012 00:28
Не ми е нужен нумизмат, а ако съм пропуснал някоя монета, друг да я допълни ако случайно не го Мързи.
цитирай
23. tres1 - Плагиятство
19.08.2012 18:33
aristotelis - Добре е, че си правиш труда да четеш някои български "корифеи" на историческата мисъл, но те вече са само на книга такива, а информацията от трудовете им е овехтяла както и податките от които са се ползвали. Няма да е зле да продължиш все така ревностно да следиш новостите касаещи "елинският" национализъм, патриотизъм или шовинизъм /както искаш го наречи/, защото той е нагледно доказателство на пословицата "не режи клона на който седиш". Та след като траките са били най-многобройният народ след индийския, като от къде се взимат тези "елини" ? Толкоз древни, та чак сами не знаят колко. И веднъж идват на Балканите от север, веднъж от изток, друг път от юг. И възниква въпросът кой ще да е този велик и многоброен народ дето така из невиделица се появава тук и никой от местните народи нито знае, нито споменава някъде за него. Като много войнствени най-забележителната им война е Троянската. Да, ама НЕ - та те по това време не са се били появили в района на Троя, нито като елини, нито като някой друг народ или племе. Ха сега да погледнем смисъла на думата плагиятство. Нагледен пример за това са основите на тяхната история, култура и социално развитие. Всички забележителни исторически събития са свързани с тях - защо ли? когато те не са съществували даже. Религия, култура копирана от кого ли не, запомнена от дедите им живеещи в или около древни полиси, от където те са били изгонени. Ееех тази Велика, единствена и неповторима "елинска" цивилизация по която полуграмотните европейци са въздишали сумати векове / до днес де/ Днес не е особено вероятно да убедиш който и да било, че си бил най-великият еди кога си, без това да се е случвало. Но че се е вдигало много шум - вдигало се е, информираността на хората не е била като днешната. Горещи поздрави от един трак !
цитирай
24. apollon - Радвам се, че най-после трак отг...
19.08.2012 18:52
Радвам се, че най-после трак отговори на гръка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465091
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031