Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2011 10:08 - Сребърният фараон Псусенес Велики една мистична фигура на Египет
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 12732 Коментари: 13 Гласове:
21

Последна промяна: 21.01.2015 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
С управлението и името на Псусенес са свързани не само значителни промени в социално-политически аспект, но и най-великото археологическо откритие въобще в цялата Египтология. За пръв път се открива сребърен саркофаг на египетски владетел и за втори път след гробницата на Тутанкамон се разкрива напълно незасегнато от иманяри погребение. Извършената религиозна революция по времето на Ахетатон значително и прогресивно отслабва фараонската власт и увеличава кредита на доверие към жреческата институция. Жреците се ползвали с двойната облага на жреческия институт и привилегиите, делигирани им от фараона.
Така Псусенес извършил узурпация на цялата законна власт, заемайки трона на кратко царувалия негов предшественик Аменемнису. Склонността на фараоните да престъпват религиозните канони, довело до жреческата санкция да се домогнат до трона и абсолютната власт.
Още от времето на Рамзес Втори столицата  от Тива била преместена в напълно ново място по източния ръкав от делтата на река Нил, което владетеля нарекъл "област и град на Рамзес"  - Pi-Ramesses. 
Вследствие на наносна тиня градът на Рамзес Втори постепенно бил затрупан и залят от река Нил, което довело до скорошното му изоставяне. Това вероятно съвпада с възникването и изграждането на новия град Танис по време на 20-та династия. Танис наследил славата, величието и столичния престиж на потъналия в тиня град. За да увеличи своя престиж, да укрепи политическите си позиции и да извърши подвиг спрямо обожествения Рамзес Втори, фараон Псусенес направил немислимото като преместил целия архитектурен ансанбъл на потъващата тогава столица Пирамес в действащата столица Танис - нещо нечувано дотогава и след това. Един колосален труд, който често е причина да се смята погрешно, че Танис е изгубения град на Рамзес. Реално Танис е непряк наследник на старата столица, но в действителност става дума за две различни населени места, столици и градове.  

Името Псусенес - Ψουσέννης е гръцки аналог на египетското име Pasebakhaenniut. По времето на управлението на Псусенес се наблюдават мащабни наводнения на земеделските площи от река Нил, което освен разрушенията, носи и значително плодородие на почвите. Ето защо Псусенес в своето свещенно име се отъжствява с древноегипетското божество на водата Sobek, а името му Pasebakhaenniut се превежда като управляващия от името на бога на водата, а в буквален смисъл името на фараона се превежда "Богът Собек управлява". За всеобщо учудване на всички върховните египетски божества отсъстват от титулатурата на фараона, а вместо това той се отъждествява с бога на водата като така разбираме колко мащабна е революцията в религиозните реформи като от култа към слънцето се преминава плавно към култа на водата. За да не бъде в разрез с религиозните традиции божеството Собек се отъждествява с Амон, Ра, Хор, Озирис, Хнум и др. като с това се цели главно спазването на религиозната приемственост.  Божеството Собек е представяно с глава на крокодил. Това, което предизвиква учудване е, ч макар и божеството Собек да с появява за първи път още по времето на Старото египетско царство, той заема  върховна позиция в земната власт на фараона, което се случва за първи път в египетската история и благодарение на отъждествяването му с Амон, Ра и Озирис.
В резюме това кратко представяне завършва с изводите, че за първи път в историята на Египет по времето на управлението на псусенес цял един град бива преместен, за върховен бог в името на фараона е провъзгласен божеството на водата вместо божеството на слънцето в резултата на тихата религиозна революция на жреца-фараон Псусенес, за пръв път жреца Псусенес се провъзгласява за фараон. Друго археологическо обстоятелство е, че Псусенес е втория владетел с напълно запазен инвентар на своята гробница и един от най-богатите владетели на Египет.
Интересна е друга загадка относно гръцкото име Ψουσέννης - то няма нищо общо с египетското име, има общи корен със запазеното в латинския език senex от санскр. sanah, което означава старец. Освен че управлявал страната си цели 42 (според някои 46) години, Псусенес напуснал престола си на преклоната възраст от 80 години. Автор : Д.Георгиев-Даков 
image
Жреческата огърлица у върховния жрец Пинеджем първи - баща на Псусенес
image
Огърлицата на Псусенес - аналог на жреческата огърлица на баща му Пинеджем.
image

imageimageimage

image
Части от съкровището на Псусенес

Едни от малкото засвидетелствани златни маски на фараони.
image
image
Amenemope - син на Псусенес
image
Шошенк II -22 Dynasty

Info-Egypt
http://electronic-library.org/books/Book%200019.html


 







Гласувай:
21


Вълнообразно


1. d3bep - Hm, отваряш ми работа. Ще трябва да ...
08.12.2011 19:46
Hm, отваряш ми работа.
Ще трябва да се рови у дебелите книги...

Не съм много добре запознат с късните фараони, но едно нещо ми вади очите.
Бакхае по средата на името.
Има и принцеса - Пасибакхаенипут мисля се казваше...
И като сложим липсата на съмнение у древните, че Озирис бил Дионис и масовостта на Озирисовия култ в древен Египет... Дали няма да стигнем до първообраза на "бакхуса" ...?

Само се чудя, но м истана интересно.
цитирай
2. d3bep - Мнеее. По - подробен прочит на името ...
08.12.2011 19:49
Мнеее. По - подробен прочит на името показва че не е такава организацията.

p3 - sb3 - khai - niwit - mry - imn
(па - себа - кхаи - ниуит - мериамун)
Може да се преведе профански, като "полет на изгряваща звезда над града - обичаният от Амун"....
Нема бакхуси...

Макар че като ги знаем гърците и римляните как превеждат названията на "нативния си език" - египетски, нищо чудно бакхуса именно от нещо такова да са го взели...

Поздрави!
цитирай
3. apollon - това е скучното и всеизвестно ра...
08.12.2011 20:48
това е скучното и всеизвестно разчитане на името на фараона - как лесно се ловиш като муха на мед за името на Бакхус - не бива да изпадаме в подобна неопитност - поздрави
цитирай
4. d3bep - това е скучното и всеизвестно ра...
08.12.2011 22:03
apollon написа:
това е скучното и всеизвестно разчитане на името на фараона - как лесно се ловиш като муха на мед за името на Бакхус - не бива да изпадаме в подобна неопитност - поздрави

Ами при положение че същите хора "от египетски произход" са "превели" "Пи - рамесе" като пирамида или пък "Мер ен птах" като Мемфис, а защо не и "Пер Ааа" като фараон, аз ли съм грешния, че опитвам да открия и "бакха им" в египетско име?

?

Да ти кажа версията не знам дали е вярна, но е повече от вероятна. ТОва че Дионис е Озирис се оспорва само от затвореният кръг на панелинистите.
Поздрави!
цитирай
5. apollon - Панелинизма нали се сещаш че е за...
08.12.2011 22:22
Панелинизма нали се сещаш че е заразно и фантазмено мислене
цитирай
6. анонимен - Не го пускай този комент, просто ...
08.12.2011 22:31
Не го пускай този комент, просто набързо няма къде да ти пиша...
Виж, моля ти се, на какво попаднах току-що, съвсем случайно

http://www.vbox7.com/play:9cc0e947&al=2&vid=7091492

Откраднали са ни клипа!!!! Каква наглост!
цитирай
7. анонимен - И още един крадец!!! http:/...
08.12.2011 22:34
И още един крадец!!!

http://vbox7.com/play:a2efc594

Просто отвратително
колко ли още ще намеря
извинявам се, просто много съм възмутена
цитирай
8. apollon - -----
08.12.2011 23:29
-----
цитирай
9. анонимен - "Така живеем живота си сега, ...
09.12.2011 10:32
"Така живеем живота си сега, всеки сам за себе си. Независимо колко дълбока и непредотвратима загуба сме преживели, колко скъпо ни е било онова, което ни е отнето — изтръгнато направо от ръцете ни, — дори впоследствие да сме се променили дотолкова, че от нас, каквито сме били преди, да е останала само кожата, ние продължаваме все така, без излишен шум, да следваме съдбата си. Простираме ръце и се вкопчваме все по-силно в отпуснатото ни време, а после, разбирайки, че сме останали с празни ръце, гледаме как то се отдалечава от нас в посока към миналото. Повтаряме това отново и отново, като привична, рутинна работа, често твърде умело. И никога не ни напуска чувството за чудовищна пустота. "

цитирай
10. анонимен - "С цялата си несигурност, в ...
09.12.2011 22:16
"С цялата си несигурност, в едно съм сигурен: под най-горният пласт на своята слабохарактерност хората искат да бъдат добри и да ги обичат. Повечето им пороци практически са опит да стигнат по най-късия път до обичта. Стигне ли човек до смъртта, нищо, че е бил може би способен, с влияние, гениален, умира ли необичан, животът му положително изглежда провал, а самата смърт - смразяващ ужас. И ми се струва, че ако вие или аз трябва да избираме между два пътя на мисълта и действието, длъжни сме да помним, че ще умрем, следователно нека се опитаме да живеем така, че нашата смърт да не носи облекчение на света."
цитирай
11. apollon - Интересни мисли, над които всеки един индивид следва да държи сметка
10.12.2011 09:34
И на фона на безграничната човешка грешност само заради лудостта да се изпитват насладите пред болките (следователно болката ни тласка към грешността и кой е луд да търпи болки), оказва се, че има третия фактор на облекчението на света от твоята смърт - това разбира се няма как да стане, ако не зееш от злост.
цитирай
12. анонимен - Exactly! И все пак независимо от ...
10.12.2011 12:36
Exactly!
И все пак независимо от факта, че хората са доста смирени пред смъртта, съществуват и случаи, когато нечия смърт носи облекчение. Ето това е страшно!
цитирай
13. анонимен - http://vbox7. com/play:bc94e...
18.12.2011 10:40
http://vbox7.com/play:bc94ec7b

може би този материал ще Ви бъде интересен...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465916
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031