Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 11:40 - Нумизматичното изкуство на тракийския полис Абдера
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8104 Коментари: 1 Гласове:
12

Последна промяна: 09.08.2012 01:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Град Абдера е третия по богатство тракийски полисен град на Балканите в древността. Управляван от магистрати, градските началници на града съвместявали функциите на жреци към култа на градските божества и военначалници на армията. Магистратите идвали на власт чрез изборна длъжност и всеки от тях отговарял за конкретен икономически отрасъл, както и за култа на конкретно божество, протектор на полиса. 
Монетите показват главните отрасли на градската икономика -  отглеждането на жито за южните елински колонии в околните поля на Егейска Тракия, производството на вино, зехтин и мед, говедовъдство, риболов, лов на дивеч. На снимката от първата монета до типичния за абдерийските монети грифони, ясно се вижда образа на пчела, която присъства и на монетите на магистрат Пнойней и ясно показва развитото пчеларство и медопроизводство в града. На реверсите са изписани имената на магистратите, които за даден период от управлението на града са повече от двама и дори трима, заедно с изображението на божествата, на които магистрата изпълнява функцията на жрец. Автор: Д.Георгиев-Даков
Магистрат Епи-Филадос
image
Abderiteon-Epipponaktos-magistrate
image
Anaksipolis Pan Abdera
image
image

Магистрат Атенис
image
EPHRODOTO
image
EPI EURHSIPPOU
image
EPIFILA-IO
image
EPIMOLPAGOREI
image
Магистрат ЕпиНимфагорео
image

Epi-Pnoinneo
image
EPI-POLUKRA-TEOS-Artemis
image
EPI-POLUKRA-TEOS-Artemis
image
EPI-PPOTEW
image
EPI-SM-ORDO-TORM-OKALMagistrateSmordos-sonofErmokal-
image
EpiZenonos-Abderos
image
EΠ[IO]MHPOY
image
E-Π-I-HPO-KΛEI-TO
image
EΠIM[OΛ]ΠAΓOΡE
image
EΠITHΛEMA[XO]
image
HPOΦANHΣ(magistrate)
imageimage
Kalidamas magistrat
image
Kallianaktosmagistrate
image
Magistrat Rotes
image
magistrate Orchamos
image
MHNO
image
Romnemonos-epi
image
ΕΠΗ−ΡΟ−ΔΟ−TΟ
image
ΕΠ-ΗΡΟΓΕΙ-ΤΟΝΟΣ
image
ΕΠΙ Δ-IOM-YΣΑ-ΔΟΣ
image
ΕΠΙΑΠΟΛΛΑΔΟΣ
image
KLEATIDHS
image
image
ΠYΘΩN magistrate
image
MHNO
image
POLUKPATHS
image

PRO-MH-QID-HS
image
Други магистрати, известни от своите монети:
EПIHPOANEOS
--EPI IHNWNO











Гласувай:
12



1. aristotelis - В Абдера са родени класическите гръцки философи Демокрит и Протагор и историкът Хекатей. В класическа Елада с епитета „абдерит“ (жител на Абдера) наричали прост
18.05.2012 23:58
Съгласно легендата Абдера е основан от Херкулес на мястото на смъртта на неговия приятел и любим Абдер, който загинал разкъсан от конете на Диомед. Градът е основан от гърци колонисти от град Клазомене в Йония през 656 пр.н.е. на мястото на древна финикийска колония, източно от устието на река Нестос (Места). Градът бързо станал важен икономически център на северния бряг на Егея. Няколко десетилетия след основаването си колонията е разрушена от съседни тракийски племена, по-късно е възстановена (6 в.пр.н.е) от преселници от йонийския град Теос, сред които е и поетът Анакреон. Важен извор за ранната история на Абдера е пеанът (песен) на Пиндар. Творбата дава ценни данни, както за религията, така и за най-близката заплаха за града от страна на траки и пеони. В този извор се споменава местният бог Аполон, наречен Дерайнос (епитет от тракийски произход), което показва, че жителите на града почитат и едно местно тракийско божество, чийто култ постепенно се слива с кулата към Аполон.
През 480 г.пр.н.е жителите на Абдера решават да предадат без бой града на персите. След разгрома на персите при остров Саламин в 480 г.пр.н.е. колонията им оказава добро гостоприемство. След този период градът е в икономически подем. Започва сеченето на едни от най-красивите и разнообразни сребърни емисии. Те се откриват главно в населените с траки съседни околности на Абдера и са свидетелство за оживените търговски контакти между тях и града. След 480 г.пр.н.е. градът се сближава с Атина, дори членува в първия (478-477 г.пр.н.е.) и втория (378-377 г.пр.н.е.) Атински морски съюз, като има известни привилегии спрямо останалите съюзници. През 375 г.пр.н.е. трибалите заплашват града, но атинският военачалник Хабрий ги отблъсква. В продължение на много време,Абдера си остава един от водещите елински полиси и запазва своята самостоятелност и демократична уредба. През 170 г.пр.н.е. е щурмуван и жестоко наказан от римляните. През римската императорска епоха е свободен град.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14510974
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930