Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2011 13:41 - Хаосът в класическата литература относно представите за подземния свят
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4045 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 01.09.2012 23:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И днес водите на река Ахерон в областта Епир, Северозападна Гърция се стичат на Запад към Адриатическо море. Посоката Запад ясно подсказва края на слънчевия ход и началото в света на мрака и сенките.
И до днес светът се подчинява на тези митологични представи. Мъртвите се полагат в посока запад, а посоката се асоциира с края на свтлината и началото на царството на мрака. Уви известно объркване внасят римските поети Проперций, Овидий и Статиус, които незнайно по каква, но очевидно по-късна причина включват към плаванията на Харон и река Стикс. Очевидно това е по-късна митологична измислица, тъй като нито един класически старогръцки автор не споменава Стикс като реката, в която плава Харон.
Павзаний свързва Харон с блатата на река Ахерон. Същото правят и други литературни източници като Пиндар, Есхил, Еврипид, Платон и Калимах. С други думи не се намира нито един старогръцки автор, който да противоречи на тази традиция. 
В древногръцката литература противоречие съществува между сведенията на Омир и Платон. Омир говори за река Стикс като главна река на подземното царство, около което обичаля 7 пъти (Hom. Il. ii. 755, viii. 369. xiv. 271). Платон обаче в своето произведение Федон говори за река Ахерон като най-великата река след Океан. Но тези противоречия не касаят отношенията на Харон към тези реки, тъй като самия Платон ясно подчертава връзката на лодкаря Харон с река Ахерон.
В заключение можем да кажем, че следва да се доверим на старогръцките автори, и да пренебрегнем по-късните схващания на римските, тъй като това решение е от важна полза за намирането на произхода на името Харон. Както ясно показва близката фонетика Харон е божеството тясно свързано с река Ахерон. Това определя и неговото име, което в превод "лодкаря на Ахерон". Името на реката се превежда в едни случаи като ти ἠχή(дор. ἀχά)- шум, звук, глас, слово, но също и като река на скръбта, на болката от  ἀχέων - скърбящ и ῥοή(ῥέος)- поток, река, течение.

В творчеството на най-ранните гръцки поети Харон отсъства като персонаж, което е основание да се смята, че неговата поява е сравнително по-късна.
Кратък преглед на реките на подземното царство:
Лета е реката на забравата. От нейните води отпивали душите на умрелите, за да забравят предишното си същесвуване.
Ахерон е реката на болката. Според масивната византийска историческа енциклопедия Suda от 10 век, реката е място за лечение, изчистване и освобождаване от греховете и болките, а не за наказание за извършените грехове.
Кокит е реката на плача, от който мъртвите се отървавали в нейните води.
Пирифлегетон е огнената река в царството на Хадес. Вярвало се е, че душите преминавайки през огнените води на Пирифлегетон се очиствали от греховете си и можели да продължат своето щастливо съществуване. Към тях се добавя реката на омразата - Стикс, но реките в подземното царство на древногръцката митология са общо седем, но към тези седем се прибавят и Алфей, Еридан:

     Ахерон - река на болката  
     Еридан - небесна река
     Кокит - река на плача
     Лета - река на забравата
     Мнемозина - река на спомените
     Стикс - река на омразата
     Пирифлегетон - огнена река
image  











Гласувай:
7



1. анонимен - Мнемосина
25.02.2012 21:53
Имам един въпрос;
реката на Мнемосина, не е ли всъщност езеро?И ако у гръцките автори е спомената като река, то на други места се споменава като езеро в подземния свят.
На скоро четох едни орфически погребални таблички, в които се се говори именно за езерото на Мнемосина, а не за река.
(В1 Петелия,IV в.Пр.Хр.:B10 Хипонион V Пр.Хр.)-ТОВА СА НЯКОИ ОТ НОМЕРАТА НА ТАБЛИЧКИТЕ.
Иначе постовете в този блога са страхотни
!Поздравления.
цитирай
2. apollon - така ли мислите. Благодаря. Значи ...
25.02.2012 23:47
така ли мислите. Благодаря. Значи сте единствения им почитател.
цитирай
3. apollon - Именно понеже е хаос, няма как да ...
26.02.2012 00:06
Именно понеже е хаос, няма как да бъда точен в отговорите си
цитирай
4. анонимен - Да, така мисля, защото
26.02.2012 19:41
Трудно се намират хора, интересуващи се от тази материя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470293
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031