Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 19:21 - Френска Тулуза - произход на името
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5578 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 22.08.2011 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тулуза е разположена непосредствено до самия край на пиринейските възвишения.
Тулуза е четвъртият град по големина във Франция, водещ технологичен център, разположен на десния брян на река Гарона. В Тулуза се намира вторият най-стар във Франция университет, основан през 1229 г. Сред многото исторически забележителности се откроява романската църква Св.Сернин от 11 век.
В древността градът е столица на галското племе тектосаги (утвърдена като такава през 200 г.пр.н.е.) и вероятно е съществувал много преди да се превърне в столица на римската провинция Аквитания. Първоначално тектосагите били съюзници на Рим, но тъй като някой съседни племена  като тевтони и цимбри се бунтували през 106 г.пр.н.е., това било повод римския пълководец и консул Quintus Servilius Caepio и под предтекст за сигурността да нападне Тулуза и в същата или по следващата година ограбил нейните съкровища.
В миналото градът бил известен с големите запаси от злато и сребро, добивани от златоносните региони на Пиринеите. Златото било пазено в стаи на храмовете и в специални свещенни съкровищници. За това ни свидетелства историята на Посидоний, който пътешевствал из Галия, представена ни от Страбон. Този акт на светотатство във връзка с грабежа на златото от Caepio, бил наказан от боговете и през 105 г. Caepio бил победен от цимбрите, a войската му унищожена.
По време на военната инвазия на Юлий Цезар в Галия в своето съчинение "De Bello Gallico", пълководеца нарича тектосагите с името tolosates. Името съвсем убедително показва, че с това име пълководеца нарича жителите на град Толоса и на нейните по-близки или по-далечни околности.
Но какво означава името на град Толосa? Днес етимологията на топонима е неизвестна. Настоящата именна теория е свързана с едно сведение за града, дадено ни от Аусониус- римски поет и риторик от гръцки произход. Той описва Толоса като заобградена с тухлена стенa в голям кръг, а като населен град имал жители достатъчни да се намерят в 4 други града.  
Официалното име на града са засвидетелствани по различен начин от различните автори: Tolosa (Plinius, Caesar, Ciceron, It. Ant., Burd.) Tolossa (Strabon, Dio Cassius). Безспорно е смесеното влияние в града на келтите и средиземноморските гръцки колонии. Погрешно е етимологичното схващане на Antonio Sciarretta за индоевропейския произход на Толоса, според което името се извежда от индоевропейския корен *tel(e) - плосък, плоска земя. Новото тълкуване на именната етимология е тъкмо обратното  - тол - (от древногр. θόλος - купол, но в конкретния случай корена тол е със значение "издигнат") и ossa- камък или в превод Толоса= издигната от камък. Тази теза съвпада с описанието на Аусониус, според което града бил обграден от крепостна стена и над нея можела да стърчи сградата с най-високи куполи - вероятно обчестваената сграда на града, където се съхранявало храмовото злато.
Тази етимологична теория се подкрепя в пълна степен и от латинската лексика с точни и конкретни  езикови корени на думите tollo - повдигам, издигам и  tolleno - обсадна машина.
В Атина толос се наричала сградата където на държавни разноски се хранели свещенниците според Платон и държавните писари според Демостен - една бумажна и бюрократична държавна система, оставена от древните в наследство навсякъде по света.
Заради богатството на този близък до Пиринеите район и наличието на златни мини в едноименната планина, градът и неговите жители били достатъчно благосъстоятелни, за да изградят своя град от камък, за разлика от много други градове извън римската империя. Това става в период, когато империята на Рим се слави с градове, чийто улици и сгради са построени от камък. 
Древният келтски град Тиле в България:
Тилис е столичен град, завсидетелстван от Полибий на краткопросъществувалата келтска държава в земите на Източна Тракия след инвазията на келтски племена през 279 пр.Хр. Келтите са предводителствани от вожда Комонториус. Има лингвистично основание да се смята като унаследено от Тилис името на трако-римско селище, споменато само като име в картата на Птоломей - Cialla. Името Тилис обаче е келтско и проявява сходства с индоевопейски езикови елементи.

Съществува още един град със сходното име Tilurium в Илирия, за чиято етимология Покорни предполага, че е хидроним съставен от tei - стичам, топя си, изтичам и (a)uer- вода, дъжд, поток от името на близката река Тilurius. Според сегашната етимология името на топонима означава "хълм край реката". Автор: Д.Георгиев-Даков

Mонета с надпис - Civi(tas) Tolosa (Pepin)
image


image

 image
Катедралата St.Sernin от 11 век
image











Гласувай:
8



1. apollon - Освен Тулуза
12.05.2011 20:44
Освен Тулуза по-скоро можете да разгледате и тези изчезващи красоти

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/05/12/1087615_prirodnite_chudesa_koito_e_dobre_da_vidite_predi_da/
цитирай
2. argilos - благодаря за подробните информ...
13.05.2011 03:06
благодаря за подробните информации !
не знаех, че града е бил наричан и Тилис, а също и за големите му запаси със злато и сребро.
Телец, телецен е берберското (предполагам и тракийското) наименование на железен, метален (от там идва може би нашето тел, което не се среща в други езици).
при берберите, "телецен" се извежда от "елес"= метални клещи, клеми, щипки.
Може би наименованието Тилис е свързано със значението на този град като оборотен център за злато и сребро.

поздрави
цитирай
3. apollon - може би
13.05.2011 09:38
може би
цитирай
4. apollon - само една поправка - Толоса е ста...
13.05.2011 09:47
само една поправка - Толоса е старото име на Тулуза. Тилис е името на друг град.
цитирай
5. анонимен - KPOxJLhupeUBMVuxj
03.06.2011 14:32
What a joy to find smeoone else who thinks this way.
цитирай
6. анонимен - sEjiXESHxsE
04.06.2011 19:25
Home run! Great sgulging with that answer!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466759
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031