Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2011 16:19 - Речната крепост известна като Гибралтар на река Дунав - Cusum
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3451 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 21.04.2011 17:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Основен предмет на статията е да хвърли светлина върху произхода на римския крепостен град Cusum, основан от римляните през 1 век от новата ера, на мястото на преди това съществувало келтско укрепление, разположено в близост до брега на река Дунав. И макар да е ясно, че основните езикови следи в името могат да бъдат от келтски и латински произход, на помощ в този анализ идва етимологичния анализ на един твърде далечен град от Cusum, а именно Сиракуза. Етимологията на този древен град е осъществена от Pokorny Zamboni като sur-acu-nt-i-a, изведена от индоевропейската езикова основа и преведена като "солена вода". Както е известно град Сиракуза е основан от колонисти на гръцката колония Cumae - приморски град в Кампания. Името Cumae е латинкси еквививалент от наследената гръцка лексема κῦμα-вълна. По думите на Цицерон Сиракуза е най-красивия гръцки град на древността.
Безспорно римския град Cusum e селищно име с хидронимен произход. Главно доказателство за това твърдение е местоположението на града. Тук се изгражда хипотеза за древен Cusum сходна с втория корен на наименованието Syracusa. Близостта на крепостния римски град до река Дунав е предопределил латинския произход на името. Този произход може да бъде изведен от синкопирания първи звук главна характеристика на града aquosum - воден, воднист и последвалата незначителна звукова транформация Quosum -> Cusum вероятно от съчетанието ""castrum aquosum". През 5 век от новата ера крепостта е опустошена от хуните на Атила. Днес наследник на Cusum е модерния сръбски град Нови Сад.
Друго сходно име е това на вулканичният остров Питекуса(днес наричан Ischia) в неаполския залив на Тиренско море. Oще от древността съществува всеобщото разбиране, че името на острова означава остров на маймуните. Плиний е единственият античен автор, който оспорва това твърдение и дава разумно обяснение на своята версия. Древният автор аргуметирано защитава тезата, че Pithecusa е гръцко име произлязло от депозитите от глина на острова, експлоатирани за направата на керамика.  Същият класически автор обяснява произхода на латинското име на острова Aenearia като производно от Еней.
Настоящият анализ на името напълно защитава становището на Плиний като извежда името от πίθος - глинен съд в съчетание с италийското aequosus, определяйки значението на името като "остров на глината", използвана за направата на питоси.  Автор: Д.Георгиев-Даков

Малък вулканичен остров в близост до остров Ишия
image












Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14515793
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930