Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 21:05 - Историята на гетоскитодакийския цар Косон
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 16103 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 23.03.2011 19:58


Тази история няма да можете да прочетете никъде освен освен на страниците на блог.бг. Основна причина за това е липсата на писменни източници за гето-дакийската история. Така информацията за тях остава неизвестна и противоречива, което обаче дава възможност за евристичния подход.

Косон е регионален владетел на Дакия, Скития и част от Мизия. Ето защо у всички изследователи стои огромното учудване как този регионален владетел сече златни монетни емисии при това с гръцки надписи. Този въпрос и въпросът за царското име ще бъдат предмет на разглеждане в този анализ.
Косон владее след Буребиста земите на гети, скити и източни даки
. Убийството на Буребиста вследствие на политически заговор, води да разделяне на царството и преразпределяне на териториите между четиримата наследили го владетели според сведенията на Страбон. Двама от няколкото наследника са Косон и Котисон (вариант на името Котис), за останалите двама липсват сведения. След смъртта на Буребиста няколкото го наследили парадинасти преразпределят земите на държавата. Един от тях е Косон, който владее източните части на Дакия, Малка Скития и части от понтийското крайбрежие.
Как Косон стига до златния ресурс, позволил му да сече монети от злато? Основната завоевателна роля за това има Буребиста. Още по време на своето управление през 55 г. пр.н.е. той предприема завоевателен военен поход на изток в земите на крайбрежна Скития и  завладява понтийска Олбия и Тирас. Очевидно търговските колонии сключват примирие и договор, което да позволи тяхната активна търговска дейност. След смъртта на Буребиста в резултат на политически заговор и след настъпил хаос на управлението, един от царете в лицето на Косон, в ръцете на който попадат понтийските колонии, се чувства освободен от предишните договорености и ограбва богатсвата на едни от най-богатите понтийски полиси. С помоща на златото иззето от Олбия, Косон сече златни монетни емисии със своето име на гръцки език. Не в името на съюза от четиримата владетели парадинасти, а в името на имитацията и опита да се демонстрира равенство пред римската мощ, са нарисувани тримата римляни върху монетата - ясна имитация с денария на Брут.
Без съмнение вторият парадинаст е Котисон. Римският поет Хораций пише ода за Котисон, наричайки го цар на даките, който не е заплаха за Рим, тъй като армията му била победена.  Самият Хораций преди това се бие на страната на Брут и Касий в битката при Филипи по време на гражданската война. Suetonius  го нарича цар на гетите. Флорус споменава,че неговата армия атакува градовете на юг от Дунав, когато водите й през зимата замръзват. Котисон е основен римски враг на север от Дунав, който успява да победи римляните. За да осигури мир Октавиан се опитва да сключи споразумение с него, давайки своята дъщеря Юлия (известна като Юлия Старша или Julia Augusti Filia) за жена на Котисон. Последният нарушава споразумението. В резултат на това Котисон е окончателно победен от армията на Лентулус - генерал на император Октавиан.
Няма съмнение, че враждуващите страни по време на гражданската война се опитват да спечелят на своя страна Котисон и Косон. Подкупът е платен с денарииите на Брут, които в последствие се имитират от Косон. Твърдението на Макс Фердинанд фон Bahrfeldt, че
Косон и Котисон са едно и също лице противоречат на лингвистичните и исторически данни. Тезата на фон Bahrfeldt, че монограма е съкращението "ba" от basileus изглежда несъстоятелна. Пред инскрипцията на Косон стои монограм за означаване на монетосечението, което е извършено в Олбия - съчетание на буквите омега, ламбда и бета. В една от предишните статии за именния произход на Олбия е посочено, че името произлиза от гръцката дума за изобилиe и богатство - знак за търговската и икономическа мощ на полиса (http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/10/09/elino-skitski-kolonii-po-severniia-briag-na-cherno-more.617747).
Как Косон е ухажван за съюзник на двата противникови лагера?
Брут и Касий, известни още като либератори, са заети в месеците предхождащи битката при Филипи в разграбване на гръцките градове и в събиране на такси от съюзниците си, за да увеличат военните си средства, след което се събират в Тракия с римските легиони от източните провинции.
Известно е също, че сапейския парадинаст Раскупорис е привлечен на страната на либераторите, а брат му Раскос е на страната на Марк Антоний и Октавиан. Тези сведения описва в своята римска история самия Апиан. Монетите на Косон са красноречиво доказателство за заместването му в гражданския конфликт между либератите и членовете на втория триумвират. Така за да спечели Косон на своя страна Oктавиан предлага единствената си дъщеря Юлия Старша за негова съпруга(някой смятат, че този съвет е даден на октавиан от Марк Антоний), а Брут и Касий ограбват гръцки градове, за да финансират армиите си и да подпупят на своя страна източни монарси каквито са случаите с Косон, Раскос и Раскупорис. Както обаче ясно показват изображенията на загадъчната монета, имитацията с денария на Q.Pomponiu Rufus (управител на Мизия) говори за предишни грабежи извършени върху мизийските градове по времето на Буребиста и осъществени от него. Така след кратката ретроспекция можем да заключим, че основните източници на богатството на Косон са хазната и заграбените материални ценности на Буребиста, подкупът на Брут и в най-голяма степен златото от Олбия Понтика и Тирас. Тъй като има монети с монети с монограм олб и такива без монограм олб, можем да предположим, че за първите са използвани златни предмети за претопяване, а за монетите без монограм е използван автохтонен златен материал от мини в земите на Трансилвания.

Именен анализ
За политиката и  културата в Дакия по времето на крал Буребиста (82-44г. пр. Хр.) съществува информация, представено от гръцкия историк Страбон. Той казва, че кралят бил заповядал изкореняване на лозята, тъй като консумацията на вино застрашително нарастнала. Може би това е една от причините за политическия заговор срещу него и за нарастналото недоволство вследсвие на тази политика. Очевидно наследилият Буребиста владетел се е нуждаел от политика противопожна на Буребиста, за да се сдобие със сигурна власт и да осигури своето мирно вътрешно управление.  По-късно ще видим как името Косон е свързано с автентичната култура на гето-даките.
Защо името Косон не е еквивалентно на Котисон? На първо място правилата на йонийския диалект не позволяват фонетичната трансформация на "т" в "с"(защото тя върви в обратен ред), за да бъде намерена тезата, че двете имена са еквивалентни. А йонийския диалект е важен, защото там където са сечени монетите - Олбия, съществува споменатия диалект в качеството й на милетска колония. Не е възможно също така разпространеното тракийско име Котис в поннтийските полиси, известно от множество монетни емисии в древността да бъде предадено в изопачения вариант Косон.
Какво означава името Косон? То е написано с гръцки букви в монетна инскрипция с използването на римската "N" и произлиза от гръцката дума πόσος - количество, богатство, която на йонийския диалект на Олбия се трансформира в κόσος със същото значение. По конкретното значение на тази дума се свежда до сума пари, цена, богаташ. Още по-точно е името Косон, което в гръцкото си значение означава някой, който е заможен.
    
Физическите изследвания от протонния анализ на монетите показват, че една част от златото е автохтонно за мините на Трансилвания. Налице са две серии на монетосечение, кото от своя страна изключва изцяло възможността за сечене на монети на юг от Дунав, каквато теза обвързва монетите като дело на Брутус.
Автор: Д.Георгиев-Даков


Златните монети нa Косон се намират разпръснати върху различни области в Трансилвания.Няма съмнение, че това е единствената зланта монета на даките, изсечена от гърци, жители на Олбия Понтика, но монетосечението е с римска иконография(заради актулните военни конфликти между враждуващите страни и опита на даките да се представят като равностоен противник).
Ние не бива да се учудваме за избора на римската монетна иконография и надписа на гръцки , особено когато царството на Косон лежи между богатите понтийски колонии на гърците и империята на Рим - два арторитетни източника за сравнение, подражание и имитация с ярък превес на римското надмощие.
 


image

image
image

Сходни монетосечения:  с образа на Помпониус Руфус - управител на Мизия преди да се адмистрира областта като римска провинция. Орелът с грабнат венец в своя крак е символ на славата, завоювана в чест на тържествуващ Рим.
image
image
Денарий на Брут
image
image

Монета на Косон намерена през 1733 г.
image

Монета на Косон от 1 в.пр.Хр. без монограм олб
image
Монета на Косон от 1 в.пр.Хр. с монограм олб
image
Подобна монета от същия тракийски владетел, но с местно име - Koson Drogeis. Предполага се че това е регионален парадинаст със седалище в град Дронгилон (Δρόγγιλον) - тракийско селище описано от Демостен като укрепено селище, близо до днешен Ямбол.
image










Гласувай:
9


Вълнообразно


1. apollon - Emiliа благодаря за съветите, но ...
17.03.2011 22:42
Emiliа благодаря за съветите, но можете да отнесете въпросите си към мен на лични.
цитирай
2. анонимен - Олбия
18.03.2011 11:39
Извинявам се предварително,но не намирам къде са личните съобщения, може би защото не съм регистрирана в този сайт.
Не успявах да локализирам къде се намира точно Олбия Понтика и се натъкнах на нещо интересно за този град http://antiques.zonebg.com/as/st1993.htm. Съществували са слитъци във форма на делфини и стрели преди появата на монетосечението. Чудя се дали това е градът, където е бил главен жрец големият син на Полемон I ?
Емилия.
цитирай
3. apollon - точно така Емилия - предлагам ви ...
18.03.2011 14:06
точно така Емилия - предлагам ви тези четива за Олбия по таргета който сте посочили

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/11/23/zavoiavani-teritorii-na-bylgariia-prez-pyrvo-bylgarsko-carst.441811

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/10/09/elino-skitski-kolonii-po-severniia-briag-na-cherno-more.617747
цитирай
4. анонимен - Олбия
18.03.2011 15:00
Благодаря за препратките! От доста време търсех известия за този град. За мен остава отворен въпросът, защо Полемон II предпочита да остане жрец на Олбия и преотстъпва трона на Понт на майка си Питодорис. Историята от този период е като една мозайки. И е толкова трудно да се намерят липсващите парчета, за да се създаде една обща картина. Според мен има тенденция да се разглежда историята на Тракия много изолирано, а тя е свързана тясно освен с Рим и с Боспорското царство, Понтийското царство, Армения и т.н.
Намирам много удачно и слагането на музикални препратки в края на всеки пост.
цитирай
5. apollon - Тъкмо един въпрос, коъто налага ...
18.03.2011 16:31
Тъкмо един въпрос, коъто налага твоята регистрация, твоето проучване по въпроса, тъй като посочената политическа ситуация и изклучително интересна и заслужава твоето усърдие по разясняването му. Чакам да прочета мнението ти по въпроса.

Мерси - така мисля, че е добре
цитирай
6. анонимен - Не мисля че е по силите ми...
19.03.2011 18:49
Не мисля че е по силите ми воденето на подобен блог, не съм историк, а изисква и голямо постоянство.
цитирай
7. apollon - слабостта в жените - сладка суета
19.03.2011 18:52
слабостта в жените - сладка суета
цитирай
8. marknatan - това са издания на подвижни во...
21.03.2011 05:34

това са издания на подвижни военни монетарници от времето на гражданските войни обслужващи заангажираните в гражданските войни .(17 легиона на брутус в битката при филипи ! в най-големият си разцвет при север рим има 33 легиона) асоциират се главно с брутус.по тези земи брутус е с помпей срещу цезар,после пак тук е срещу марк антони .не могат да се асоциират с тракийски,скитски,и др. елинистични издания .чисто римска изработка . и като графика са чисто римска .и то от пропагандата ,която цели брутус,лонгинус и сие два ликтора съпровождащи по средата римски консул . владетелските монети и скитските и тези на римските клиенти са със образ на владетеля със римския принц или самостоятелно. само надписа ,от който да се твърди,че са на владетел , в пълно противоречие на графиката ,подсказва,че надписа не означава името на владетеля, а по скоро има предложеното от теб значение количество, богатство. монограмyt e BR ,което може да стои за Брут . това в добавка на чисто републиканския характер на изображението консул с ликтори и предходните републикански аналози . надписите са на гръцки тъй като са издавани в земите където се използва този език,така както и по късното римско монетосечене яе направи по тези места . та тук са били прехвърлени десетки хиляди войника . с какво им е плащано. не са били римските издания на марк антони или на октавиан. защо ако скитския владетел е меценат на ромите го нщма образът му !? пука му на него за републиканската пропаганда. та този владетел ще търси легитимация сред собтвените си поданици в стил всички скитски царе от александър до тук и подобно на реметалковци с август
пишеш,че е използван автохтонен златен материал от мини в земите на Трансилвания
има ли подобно изследване или тва си е пангейско злато
цитирай
9. apollon - Има подобни изследвания в Лувър и ...
21.03.2011 10:09
Има подобни изследвания в Лувър и Дрезден.
B. Constantinescu, R. Bugoi, F. Munnik , T. Calligaro, L. Pichon, Micro-PIXE Studies for Archaeological Gold Identification – The Case of Transylvanian Gold and of Dacian Gold Staters (KOSONS), in Nuclear Instruments and Methods in Physics Research Section B: Beam Interactions with Materials and Atoms, vol. 266, n. 10, May 2008, pp. 2325-2328 DOI:10.1016/j.nimb.2008.03.054

в Берлин също-

Bogdan Constantinescu, Angela Vasilescu, Martin Radtke e Uwe Reinholz, Micro-SR-XRF studies for archaeological gold identification—the case of Carpathian gold and Romanian museal objects, in Applied Physics A: Materials Science & Processing, Volume 99, no. 2, pp. 383-9, DOI:10.1007/s00339-010-5624-1

следователно чистите ти предположения не могат да бъдат верни, тъй като няма как Брутус да си сече монетите извън империята и за капак в Трансилвания - моля те като се напъваш за някаква теза да имаш здрав разум - освен ако Брутус не е предпочитал специално да ходи по курорти в Трансилвания. :)

Освен това монетата се отличава от стандарта за златна тежест, приет в Републиката.
цитирай
10. marknatan - точно автора на ромънската нуми...
21.03.2011 22:34
точно автора на ромънската нумизматична бибилия Bogdan Constantinescu си взел да цитираш в негови издания от времето когато Дакийците бяха Ромънещето.
започнах коментара си с това,че те са са издания на подвижни военни монетарници

незапознаването ти с материята се замества отново с глупава арогантност използвана за доказателство
аполон "няма как Брутус да си сече монетите извън империята и за капак в Трансилвания - моля те като се напъваш за някаква теза да имаш здрав разум - освен ако Брутус не е предпочитал специално да ходи по курорти в Трансилвания"

нямало как да речем Марк Антони да си издава т.нар. легионерски денари с които пък той си е финансирал войската
съвсем сериозно всушах се в съвета си "моля те като се напъваш за някаква теза да имаш здрав разум "
защо се напъваш? та ти дори не публикуваш коментари които разбиват някои твои идеи
цитирай
11. marknatan - аполон, показал си една монета, за ...
22.03.2011 05:59
аполон,
показал си една монета ,за предпочитане златна и пет шест други републикански ,които са досущ ,като търсената и накрая си направил извод,че търсената била дакийска !?
ами и китайска или индийска да напишеш същото е! след като не си ги показал ,така както не си показал и дакийски ,се тая
покажи дакийски /скитски/тракийски издания ,пълно е с тях или на олбия и покажи,че прилича на тях
цитирай
12. apollon - Никъде в текста няма написан израза ...
22.03.2011 10:05
Никъде в текста няма написан израза "дакийска монета" - нямаш очи и правиш грешни изводи от прочетеното.
цитирай
13. apollon - подготвен съм за следващата про...
22.03.2011 10:08
подготвен съм за следващата ти недомислица
цитирай
14. анонимен - Хроники на трако-българските царе
30.08.2011 23:13
Сега излязоха три томчета на липсващата част на нашата история, която почти не изучавахме:
http://www.pe-bg.com/?cid=3&where=publisher&exact=&search_q=%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%22%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82%22
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466401
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031