Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 00:00 - Произход на името на древния град Carbula
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3192 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 21.09.2012 14:59


На мястото на днешният град Алмодовар де Рио в миналотo се е издигал древния иберо-елински град Карбула. Градът е споменат от Плиний в неговата Historia Naturalis, том трети (III, 10). Съществуването на град Карбула е предшествано от следи на поселищен живот през палеолита и халколита. Карбула е връстник на първите финикийски колонии в Иберия и се отличава от крайморските колонии по това, че притежава вътрешноконтинентално месторазположение. От древният град са запазени прекрасно изработените монети на селището, чието автономно монетно емитиране говори за значимостта на градската икономика в древността. Монетите са изработени със завидна сръчност, представяйки главата на Аполон, а на реверса стилизиран модел на лира и надписа с името на града.
Край град Карбула е налице изобилие от археологически места, които свидетелстват за изключителна земеделска активност, фокусирана върху култивацията на маслинови дървета и търговията със зехтин, както с развитието на керамиката и съдопроизводството и строежа на подземни акведукти. Вероятно по-късните поселения върху древния град са заличили следите
Основното ядро на град Карбула в римско време се намирало край "Cerro del Castillo" (хълм с разположена върху него крепост от мавританската епоха), където била съсредоточена по-голямата част от популацията на ахтичния град и там са намерени амфори и монети, както са документирани и погребения.
Незавiсимо от стройната етимологична теза за произхода на град Кордоба, твърде голямата близост между Карбула и Colonia Patricia вероятно повлияла върху възникването на името Кордоба, въпреки неговия арабски произход.  Тук се приема теорията за силното влияние на единия град върху другия в процеса на историческите превратности.  Доказателство за това са еднаквите корени на двете ойконимни названия. И въпреки това се откриват значителни различия в етимогията на ойконимите Карбула и Кордуба.
Най общоприета е финикийската етимология на град Кордоба от финикийския израз qrt τωβη - добрия град. Други предполагат иберийският му произход както името Salduba, което е еквивалент на Сарагоса (Caesar-Augusta). След Втората Пуническа война градът станал известен като Corduba. Истината е всъщност, че град Кордоба има не арабскоезична, а индоевропейска етимология на своето наименование.
Нека се върнем върху изясняването на призхода на град Карбула. Както сочат и символите върху монетите, можем без съмнение да приемем Карбула за име плод на елинистичната култура. Анализът на името е ясно свързан с две тенденции. Едната е яестата практика древните селища да се строят върху извисяващи се на терена височини и хълмове. Другата е конкретното обстятелство, че областта около "Cerro del Castillo" е най-богата на материални находки и артефакти. Само на тази база бихме могли да изясним точно произхода на името от индоевропейския корен - car  - скала, хълм и βουλή - съвет, съвещателен орган на селище, а конкретния случай синоним за градско управление и устройство , в превод "град на хълма".  Автор - Д. Г.-Даков.


image
imageimage
image


Съвременен Алмодовар дел Рио - областта ""Cerro del Castillo""
imageimageimageimageimage



Римска крепост с името Detunda, което означава "защита, отбрана", се намира в областта Аxarquia от 1-2 в.пр.н.е.
римския акведукр край Nerja
image







Тагове:   град,   име,   древния,   Плиний,   произход,   Иберия,   carbula,


Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470406
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031