Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2011 02:21 - Българският хан Заберган
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 9595 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 24.05.2011 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българският хан Заберган е важна част от историята на България, която доскоро се представяше от отрязана с нож и с начало от управлението на хан Аспарух. Името му ясно го легитимира по произход като член на племето савири, населявало крайните части на Западен Сибир. В превод името Ζαβεργανης означава "хан на савирите", а в последвалия възход на неговата политическа кариера той станал хан на българи. Името е известно с още няколко инкрипционални варианта преди още самата поява на Заберган на политическата сцена като Ζαβριγαν  в надпис от 261 г. от н.е. на цар Shapur I. Напълно безпредметни са твърденията на някои учени като  Mutafčiev, че името на хана е персийско по произход. В това си свое твърдение той не описва доводите си за подобен извод. Напълно сходно име с това на хан Заберган притежава и четвъртия по ред владетел на Дунавска България, управлявал цели 15 години в мир със съседите си и известен единствено от анонимната хроника на Джагфар тарихъ - хан Севар. Не бива да ни смущава факта, че хан Севар хем принадлежи към рода Дуло, хем е савир по произход и правнук на Аспарух. Това е така, защото савирите се разглеждат като част от българската племенна общност.
През 6 век хан Заберган е основен фактор в политиката на изтока и главен враг на Византия, управлявайки кутригурските български хуни в съюз с авари и савири и задържайки властта си за доста дълъг период от 550 до 582 г. През 559 г. Заберган напада северните граници на Византия по времето на Юстиниян Велики.
За историкът E.Gibbon е напълно достатъчно да опише народа на хан  Заберган като българи. За последвалата 560 година Victor Tonnennensis пише: "Българите превзели Тракия и достигнали до Константинопол".
Но защо трябва да наричаме българите хуни? Нужно ли е това, когато е трудно да бъде сторено това особено след като никой не нарича нарочно Атила българин? Хуните са сборно историческо понятие за плеяда от номадски и полуномадски племена. Българите съставляват тяхната основна част. Нещо повече - самите хуни са българи.  Оногундурите и оногурите също могат да се разглеждат като хуно-гури. Както Прокопий, така и Агатиас представят кутригурите и утигурите като хуни. Терминът хуни не носи  етническа оцветка, а политическа окраска за номадските народи по северната граница на Византия.
През 550 част от кутригурите са призовани да воюват на страната на гепидите в борбата им срещу ломбардите. Ползвани като съюзници в последствие кутригурите преминават Дунава и опустошават имперските територии. Юстиниан предизвикал утигурския хан Сандил да нападне кутригурите. Същата история се повторила и през 559 когато Сандил пленявайките жените и децата на воините на Заберган, ги побеждава при завръщането си от Тракия (Агатиас, Менандър). Преди да нахлуе в Тракия Заберган разделил армията си на три - една към Гърция, друга към Тракийски Херсонес и трета към Константинопол начело с него. Юстиниян овладял катастрофата на българските хуни с помощта на своя генерал Белизарий, призовавайки го за военни действия от Италия.
Средновековният град Сувар (Суар) на територията на днешен Татарстан също носи същите белези като етнонима на своите основатели - савирите. През 10 век той е столичен град на Суарското княжество и сече собствени монети, което в последствие било присъединено към Волжска България, а след инвазията на монголите през 1236 г., градът запада. Автор: Д.Георгиев-Даков










Гласувай:
10



1. vippoker - благодаря за постинга
04.01.2011 09:48
благодаря за постинга
цитирай
2. apollon - за нищо
04.01.2011 11:23
за нищо
цитирай
3. apollon - Очевидно не сте наясно с фонетич...
04.01.2011 16:10
Налице е фонетичното заместване на г х и к - освен това независимо дали искаме или не искаме Заберган да бъде точно конкретен персонаж, той е останал в историята като хан на кутригури, макар това да е само една откъслечна и фрагментарна представа за неговата власт, тъй като той влязъл в съюз с аварите и бил федеративен хан на кутригури, савири, барсили и други все още неуточнени племена, но във всички случаи той бил български хан, тъй като кутригурите били основната на запад от Меотия, която съставяла редиците на племенната маса на Аспарух, преминала Дунав.

А и не знам дали знаете, колко им е трудно на великите гърци да напишат непонятния за тях звук "х" в чуждата словесна реч.
цитирай
4. анонимен - ....Елица
04.01.2011 16:30
на кого отговаряш-на мен ли?!
много добре написана и поднесена статия-
благодаря за което-обогатих своите познания
по история
цитирай
5. apollon - на един който се изтри преди малко
04.01.2011 16:47
на един който се изтри преди малко
цитирай
6. анонимен - ....Елица
04.01.2011 17:59
моля те,включи се при Карамбол 5 с твоите палчета вместо мен,ако не си
го направил вече-ако го направиш -Много ти благодаря!!
малко е несвързано,но при това положение....
цитирай
7. apollon - моля - без мен
04.01.2011 18:25
моля - без мен
цитирай
8. анонимен - ....Елица
04.01.2011 18:34
Разбрах защо-всеки има право на мнение-
много си прям и директен-така да бъде
цитирай
9. reginamortua - всичко е чудесно
04.01.2011 18:44
Само не ми е ясно защо в други постинги цитирате Петър Добрев, а не се съобразявате с неговите постановки - например за титлата на българските владетели ( която и според Бешевлиев, когото също цитирате, е поне кан/а/сювиги) или пък за произхода на първобългарите/прабългарите, които според последна информация са от Памир и Хиндукуш и са потмци на сарматите? Предполагам знаете, че хуните и всички -гури са тюркски номадски племена и именно за тях е характерна титлата "хан". Така трудно произносимата от гърците веларна, проходна съгласна "Х", в кирилицата се нарича х(ят)ръ - дума с неясен произход, която П.Добрев асоциира с памирските езици, които са от друго езиково семейство и нямат нищо общо с тюркските( тюрко-алгайските)
цитирай
10. apollon - когато се смесили тюрки с българи и ...
04.01.2011 19:01
когато се смесили тюрки с българи и обратно, което окончателно било факт в произлязлата от техния съюз Волжска България, основно и съществено различие, което пречело на една културна асимилация било различието в езика, но за жалост било налице политическо и религиозно единство. Тюрките и българите са две коренно различаващи се по генетичен субстрат етнически общности, които по волята на историческите реалности и териториално съседство са съжителствали с обмен на културите- тази на тюрките е била налагана чрез агресивната идеология на исляма. Не разбирам защо трябва да коментираме тюрките, когато техния произход стои доказано извън този на българите.

Много ще ми е забавно какво значи титлата ган - есехех -защо си изтрихте тази прясно измислена титла :)
цитирай
11. zvezdichka - Интересно ми беше
13.01.2011 10:27
да прочета постинга ти Аполон!

И искам да спомена, че този хан го чух за 1-ви път във връзка със село Заберново в Странджа планина, което посетихме ранната есен тази година. След като се прибрах и потърсих информация за селото и едно от предположенията за произхода името на селото е именно от хан Заберган. Стоян Русев под псевдоним дядо Благо пише за това. Аз посветих специален постинг на двамата изследователи на българския странджански фолклор Горо Горов и Стоян Русев и там съм пуснала и снимка от статията, в която прочетох за предположенията на дядо Благо. Давам ти линк, ако искаш да хвърлиш поглед:
http://zvezdichka.blog.bg/photos/8593/original/DSCN5859_resize.JPG
цитирай
12. apollon - Напълно е възможна такава теза - тъй ...
13.01.2011 16:51
Напълно е възможна такава теза - тъй като Заберган проникнал сравнително дълбока в империята на Византия и сам предвождал погромите над имперските градове. Може да се каже, че българите - хуни почти напълно унищожили Византия и я сломили икономически. Едва стратегическото майсторство на Белизарий като генерал на Юстиниан спомогнало за възраждането и възстановяването на редица имперски градове, разрушени от хуните. Вариантите Заберново и Заборна (Саборна) е възможно да имат и друга близка етимология само като допускане - например разположението на селото върху южния склон на Босненското било към долината на Велека, може да води неговата етимология към варианта на славянския произход Забърново -- Забърно. Очевидно селището има сложна етимология.
цитирай
13. zvezdichka - To e много интересно
15.01.2011 00:25
място и ние успяхме да видим една малка част от неговите исторически забележителности и то благодарение, че ни заведе местен човек до тях. Уникално селце е просто. Ние посетихме параклиса "Св.Георги", в който има вградена оброчна плочка на тракийски конник. И параклиса може и да сбъркам името, но се колебая межу "Боже име" и "Св.Дух", който беше посторен до отломките на стар долмен.Освен това в района на Заберново има и няколко долмена, които биха могли да се открият с местни хора. Защото ние така се мъчихме да търсим едни долмени в съседното село Калово, като видяхме, че има указателна табелка, но така и не ги открихме. И човек трябва да загуби ценно време при това, докато ги търси. Просто споделих впечатленията си от селцето :). Иначе ми е интересно да чета история, тъй като ми е слаба страна.
Поздрави!
цитирай
14. shtaparov - Още нещо:
19.01.2011 01:03
Това име може да има и друго,неподозирано значение:

Заберган=Азберган/транспоз.АЗ-ЗА/,Аспаркан/Аспарчик,Асперик,Астерик,Аспархук,
Аспарук/,или просто Заберган=Сапартан/Сапартак,Спартак/,т.е.Аспартак/Аспарчик,Аспархук/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471069
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031