Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 20:00 - Разшифроването на култа към Аполон Дерайнос
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6139 Коментари: 0 Гласове:
31

Последна промяна: 17.11.2010 13:24


Епитетът Дерайнос е с неизвестен произход. Radt, S.L. (1958) предполага неговата народна етимология от δῆρις - борба, битка и αἰνός - страшен, грозен. Във всички случаи този автор e прав като твърди, че с елинското адоптиране на чуждоетническото име на Аполон е направен фолклорен опит името да придобие елинско звучене и смисъл. Аполон е най-старото божество на лечението.
Култа на Аполон Деренос е известен благодарение на пеаните на Пиндар, който като жител на Абдера описва в детайли живота на траките в този тракоелински полис.
Два са вариантите на изписване на епитета на Аполон - Деренос и Дерайнос.
Връзката на Асклепий със змията е първична и съотносима така, както тази на Аполон с митичното създание Питон. 
Кое е култовото животно за божеството Аполон? Отговор на този въпрос ни дава култа към Асклепий Зилмисдриенос. Този епитет разкрива връзката на Асклепий с Аполон и в превод означава "потомък на елена", тоест на Аполон.
Много учени свързват произхода на епитета Деренос с племето дерони. Базирани на нумизматични свидетелства се предполагат две локализации на племето - едната е по гормното течение на река Струма, а другата значително по-на юг в околностите на Абдера.
В действителност е налице близка семантична база. Като божество на дероните е трудно да се повярва, че те биха кръстили Аполон на своето племенно име. От лингвистична гледна точка е невъзможно да се свърже етнонима на дероните, изписан върху монети като DERRONIKON (ΔΕΡΡΟΝΙΚΟΝ) или ΔΕΡΟΝΙΚΟΝ, с цялата група от глаголи с новоатическата основа θαρρ(ῶν) (θέρσημι, θάρσεω), а вместо това е етнонима е напълно съотносим с кореновата база на глагола δέρω - одирам кожа, сеча, цепя, троша и с още по-голямо съответствие към античната лексема δέρρις (= δέρμα) - кожа. Дали в етнонима става дума за кожари, за обличащи кожи или за кожодери( нито пък на одрани, тъй като етнонима няма общо с δρατός - δαρτός- обдран), бедните сведения в античната литература за дероните, не помагат да се уточни тяхната точна етимология на етнонима. Все пак допускайки съотносимост със сведенията на Херодот, който ги представя като войнствен народ, следва да уточним, че етнонима отразява тяхната войнствена природа на страшни и жестоки войни. С този анализ се цели да се докаже, че етнонима на дероните не е основополагащ в епитета Дерайнос или това е станало в последствие. Възможна причина за това са различията между тракийския и старогръцкия език. Тъй като Zylmysdrienos е непреведим на гръцки език е възможно същото да се допусне за епитета Дерайнос като част от тракийския лексикален запас. В този смисъл в тази статия се приема еднаквата коренова база на тракийското дренис, дренос - елен и епитета Деренос.
Местното тракийско божество Darrhon или Darron (Δάῤῥων), олицетворявано с Асклепиус и възприето чрез дероните от пеони и македони, също показва ясна лингвистична връзка между Аполон Деренос и Асклепиус Зилмидренос.

Град Абдера носи своето име от съкращението на теонима на Apo(llon) Dera(inos), който се явава протектор на града. В етимологията на града се отхвърля митологичната версия за основаването му от Херкулес в чест на Абдер. Някои монетни надписи като Abderiteon демонстрират политическия съюз на колонистите от градовете Абдера в Тракия и Теос в Йония.
В началото стана дума за връзката между Аполон и Питон и Асклепий със змията. Тази тясна символна връзка, придадена като наследство от баща на син по отношение на култовите животни, вероятно е валидна и за другия култов символ - елена. Като близнаци с Аполон, Артемида също често била представяна в обкръжението на сърни и елени. Тя дори изпратила за наказание на хората Керинейската кошута, свързана с четвъртия подвиг на Херкулес. Автор: Д.Георгиев-Даков

Фотосите доказват връзката на Артемида и Аполон с тяхното култово животно - елена(в частност сърната).
image
Аполон и Артемида - рисунка върху античен съд
image
Херакъл и Аполон в битка - theoi
image
Аполон и Артемида - Лувъра

image
Артемида държи жертвен елен(респ. сърнец) пред колесницата на Аполон и музите в тяхна чест.

Монета на племето дерони с надпис Дероникон
image

Asclepios Zylmysdrienos
image

Артемида яздеща елен - оброчна плочка от Садина, Поповско
image
Под фигурата на яздещата Артемида се чете Партенинос, което означава "девствената Артмида". Прави впечатление особено интересното съчетание между буквите п,т и р в една обща графема, хибридна между всички тях. Девствеността и чистотата на богинята била сигурна гаранция за успешен и богат улов.


Тагове:   Аполон,


Гласувай:
31



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468425
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031