Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 02:30 - "Дължа на Асклепий един петел" -последните думи на Сократ. За името на Асклепий
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3824 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 13.02.2012 22:42


Често тези думи предизвикват учудване, истинско недоумение. Единствено философ може да разбере сарказма на друг философ. Тези смешни и страшни думи. Сякаш според Ницше Сократ казва - "О, Крито, животът е болест".
И отново идва недоумението как Сократ е длъжен на Асклепий с един петел. В деня на неговата смърт той получава чаша с отровен бучиниш, тъй като е осъден на смърт, заради обвинения в заговор и развращаването на младежта. Така излиза, че Сократ се радва да бъде излекуван от болестта на живота и затова е длъжен за това лечение на Асклепий.
Тук ще бъде разгледан  произхода на името Асклепий. Това е най-разпространеното епиграфско име по света от Испания до Индия, от Британия до Египет, от Мароко до Кавказ. Хората от древността отдавали надеждите си за здраве към това божество и го почитали в култ. Но от къде произлиза името Асклепий?
Древните автори не са оставили обяснение за името. Единствен Szemerйnyi дава мнение за хетската етимология на името  от asula-+ pius - давам, в превод "давам благосъстояние". Новата етимологична версия тук не се отклонява от фонетиката на името, а точно я следва. Главен принос за реконструктивния анализ на името поставят сведенията на Омир за лекаря на олимпийските богове Paeon. В Илиада V (899 ff) той излекувал раните на Арес и Хадес. Хезиод идентифицира Paeon  като отделно божество, макар по-късно епитета Paean да носил самия Аполон. От древността знаем, че Paeon се отъждествявал както Асклепий, така и Аполон. Той бил тракиец и се родил в областта Пеония.
От трако-пеласгийски глагол пея води произхода си и песента "пеан" (παιήων, παιάν, παιών).
Оказва се, че всички отговори за решаването на проблемите на произхода н имената се съдържат в Илиада. Първото споменаване на Асклепий е именно в Илиада, където той е представен като смъртен, местен вожд. Омир го нарича "неукорим лекар" (THE HEALING SERPENT -THE SNAKE IN MEDICAL ICONOGRAPHY by CHRISTOPHER LAWRENCE). Около 500 г. пр.н.е. той е малко познат в Тесалия, докато през 400 г.пр.н.е. той вече известен в цяла Гърция. Както е известно Асклепий има дарбата да лекува, но тя не е с благословията на боговете, тъй като тази негова дарба е заклеймена, че е срещу природния ред на живота. В Илиада са споменати и двамата му сина, които лекуват лагера на гърците - Махаон(бащата на хирургията) и Подалириус (патрон на диетичната медицина). Никак не е изненадващо, че само за 100 години Асклепий става най-разпространеното божество в Гърция. Това е небивал успех за древността, който изцяло може да се отдаде на пропагадната система на най-четеното антично произведение - Илиада.
Най-мащабната и най-ранна войска на древния свят - Троянската, донесла на света едно неизвестно на света изкуство - военната хирургия (раните по време на война били необичайно тежки и изисквали специални познания).
От казаното сатава ясно една съществена разлика между Пеон и Асклепий. Пеон лекувал богове според Омир, докато Асклепий и неговите синове лекували смиртните бойци от гръцкия лагер. Тази безапелативна йерархия, показва колко по-стар персонаж е Пеон, а същи и неговото по-високо положение. Ето защо няма съмнение, че Асклепий е наследник и приемник на Пеон. Именно това обстоятелство е свързано с името на смъртния Асклепий, а по-късно и на божеството Асклепий. От тази гледна точка е възможна латинската версия " Еx cleos Paeon" - след прочутия Пеон, но тази теза има значителен недостатък, тъй като култа на Асклепий и Пеон са свързани и синкретични. Ако приемем обаче, че името на Асклепий се поражда от основния символ на божеството, тогава етимологията звучи в една съвършена хармония и баланс. Основен символ на бога-лечител Асклепий е змията. Ако приемем нейното име като безног лечител - символ на лечебното изкуство, тогава име на гръцки език е ἀσκελής+ Paeon =Asklepaeon.












Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14508971
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930