Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2010 23:51 - Ахеменидите - царете Кир, Камбиз и Дарий
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2776 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.10.2010 11:58


Дарий  е персийски цар, който сам твърди, че произхожда от династията на Ахеменидите, за да озакони своята нелигитимна власт на престола. Баща му Хистасп според разказа в Бехистун бил сатрап на Бактрия. След мистерията около Камбиз и при явяването на узурпатор на престола в лицето на Гаумата, висшата аристокрация извършила преврат и поставила за цар Дарий.
Името на Дарий произлиза от doru - копие, тъй като сам той бил копиеносец в своята военна служба. Сам Херодот го нарича копиеносец - doryphoros. Възможна е и версията doruareios от areios - войник.
Дорийските копиеносци, нахлули в Пелопонес могат сигурно да имат своите корени у персийците на Дарий. На персийски името означава Darayavahush - притежаващ добро, а неговия син Khshayarsha,което е вариант на персийското Xsayarsa - "велик воин", но по-точен е превода Xsayarsha - господаря-воин от xsaya -владетел. Името на сина му Артаксеркс ( Ἀρταξέρξης)  с персийски аналог Artachshatra - " истинен, праведен в царството".

Камбиз е син на Кир Велики - легитимен наследник на трона, но в резултат на своята параноя, пиянство и други пороци, успява да загуби армията си в Египет и да намали до минимум подкрепата сред народа и аристокрацията. В последвалата гражданска война, властта е предадена в ръцете на Дарий. Съществуват множество теории за името на Камбиз, което някои предполагат, че стои в основата на страната Камбоджа(Кампучия). Тук ще бъде предложена нова етимологична теза, която обвързва името на Камбиз с името на баща му. Името е образувано от санскритското kama - воля, желание и персийското buzurg - голям, велик, по името на неговия баща. Така името се превежда като "владетелят с голяма воля".
Името на Кир Велики се извежда от персийски Kūruš - блестящ (от Khurshid- слънце, khur - слънце). Иранската етимология за името Кир със значение "младеж" е противоположна на еламитската версия на изписване Kurash, но пък е близка до гръцкото kouros - младеж. Безусловно обаче, името Кир е най-близко до гръцкото - κυριος -господар,властелин, което в още по-ясна степен ни разкрива, че персийското име Kurush e преминало в елинизираната форма κυριος, с която ни е известно името на царя.
Подобна елинизация изцяло е претърпяло и името на генерала на Дарий- Мегабасос. Той бил и сатрап на Сирия. Името му се извежда от Megabas(ileos) - велик цар.


image


Тагове:   камбиз,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14527012
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930