Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 04:02 - Тракийският бог Какасбос и няколко думи за титаните. Вотивни релефи на Хероса
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3185 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 10.03.2013 19:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Траките били конен народ. От това обстоятелство се определяла голямата почит на траките към коня и култа към Тракийския конник.
Какасбос е известен е като ликийско, фригийско и тракийско божество. В Мала Азия е разпространен култа към конника с три глави - Трикасбос (Trikasbos) - една своеобразна интензификация на култа.
Мизийско тракийското прозвище на божествотоOuetespios (Outaspios) може ясно да се преведе като бог на конете, преминаващи реки от индоевропейската коренова основа uda- вода и esvas- кон. В древността коня е бил основно средство за прекосяване на реки.
Другият тракийски епитет на божеството Βετεσπιος прави връзка както с Ouetespios, така и с Посейдон, чийто основен символ е коня (посредством Βῑθυς (Битюс) от думата  βυθός -дълбок).
Още едно име достигнало от древността - Ипомахас (превеждано като конеборец, конеукротител) ни помага да изградим представа за култа на това известно от епиграфски източници божество. Два са възможните аспекти на култа. От една страна Какасбос е зооморфно божество, с което се олицетворяват спохождащи човека злини и чрез неговото омилостивяване и дарове, злото да си отива. Тази хипотеза е слабо-приемлива, заради цялостното одпадане ролята на конника. От друга страна Какасбос е култ към конника, който обяздва злото, побеждава го и го преодолява, като чрез култа към конника и даренията към него, тракийците могат да постигнат житейска хармония. В този случай Какасбос се превежда като "ездач, който властва над злините".
Нужно е да се направи един поясняващ лингвистичен анализ. Какон е злина във фригийския език, която има аналог и в древногръцкия. "Еspios" се превежда като конник и е аналог на "asbos" - в езика на траките, ликийците и фригийците, тя е сходна. 
Макар и близка тракийската дума "кик" -жив е семантично неприложима в конкретните случаи.
Неизвестен и предполагаемо малоазийски произход има и думата теонима титан. Титаните  били синове на Уран и Гея. Счита се, че теонима произлиза от семантичния израз "погубени богове". Titanos произлиза от ti - божествен и θάνατος -
смърт, погубване. Титаните са погубените божества, загубили битката с олимпийските богове. Макар и безсмъртни, затворени в най-дълбоките части подземното царство- тартар, е равносилно на погубване. Затова титаните отразяват едно догръцко божествено поколение, което било лишено от власт, а елините не почитали в култ.

image
АYГEYTIXIANOY MENIDOC KAЛЛIKЛЕО
image
ПOЛЕMWN DIOГENOC KAKACBW EYXHN
image
TEW KAKACBO EYXHN ........
image


image


Вотивни релефи на Хероса

image

Votif basis from Heros from Pernik1 and Heros from Batkun 2
image
Votif thracian relief from Draganovetz
image


Вотивни релефи от Асеновград 1 и от Хасково 2
image
Вотивен релеф от Марцианопол
image
Votive relief from Marcioplos1 and Staroselez 2and3
image
VotivfromGlavaPanega1and2
image
VotivrelieffromKamenikandEzerovo
image

VotivrelieffromMadaraandLjublen





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14502436
Постинги: 5337
Коментари: 10426
Гласове: 19328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930