Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 23:31 - Ахерон - тракийската река на подземното царство на Хадес
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4702 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 29.10.2010 00:28


Ахерон е съвременна река в Гърция, област Епир, за която се смята според митологичните вярвания, че е вход към подземното царство. Това е така, защото един от ръкавите й потъва в скала и продължава като подземна река. Тя е една от 5-тте реки на подземния свят, наричана още река на скръбтта и болката. Това разбиране обаче не следва да се извежда от етимологията на думата, за която се смята в този постинг, че има трако-пеласгийски произход. Аналогията с елинската дума αχος -скръб е в действителност изява на звуконаподобяване, но не и резултат от етимологичния състав на думата, за която ще бъде приложен реконструктивен анализ.
Думата е с древен произход, в чийто състав ясно личат тракийски индоевропейски елементи. Образувана е от тракийското ахе(аке) - вода и индоевропейското roi- река, тека. В превод от тракийски език името Ахерон се превежда като "течаща вода" като на това име отговаря и речно божество.
Както се разбира от мита Ахерон утолявала жаждата на титаните (Τιτᾶνες=Titan(at)es - погубени божества), поради което била наказана от Зевс да тече в подземното царство, от което става ясно, че титаните били старите(автохтонни) божества, преди да се появят и дойдат на власт новите олимпейски божества. Този мит разкрива замяната на една религиозна доктрина с друга и е пряко свидетелство за извършване на реформи, свързани с религиозна революция и възможен реален конфликт между ахаи и пеласги. 
Нужно е да се направи опит за осветляване произхода на река Ахелоос в Гърция, с която е свързано едно много интересно обстоятелство. Нейното речно божество е почтинявало всички речни божество и духове на територията на Ахая. Защо? Очевидно реката в древни времена е служила като граница до която ахейците са могли да се разпростират в териториите на пеласгите и реката е разделяла двата народа и техните царства. Така Ахелаос може да се преведе като "вода(река) на народа". В древността, а често и в съвремието реките служели за държавни и племенни граници. 
Ахерон и Ахелой като и реки и техните божества са тясно етимологично  родословно свързани с титана Океан - Okeanos, който бил техен баща. Ясно се забелязва сходството в прехода ахе=аке=оке. Оттук и името на първите елини - Αχαιοί = морски народ. Не бива да бъде игнориран факта, че по време на своето заселване през II хилядолетие преди Христа, ахейците не заели празни територии, а сключили съюз с местното население, като първоначално заели само най-южните части на Пелопонес и Крит, с течение на времето навлизали все повече във вътрешността на Балканите - още едно потвърдение за това, че ахеите са морски народ и миграцията им коренно се различава от тази на индоевропейските народи. 
Нужно е да се почертае, че в елинската смесица от ахейци и дорийци, само последните носят индоевропейски корени.
Автор: Д.Георгиев-Даков

На снимката древна елино-финикийска инскрипция Okeanos.
image



image





Тагове:   река,


Гласувай:
4



1. анонимен - Interesting, thanks
22.10.2011 09:27
Getting examine this I believed it had been extremely beneficial. I value you taking time and energy to place this short article collectively. I the moment once more discover myself investing approach to a lot time equally looking at and commenting. But so what, it absolutely was nevertheless worthwhile!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465916
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031