Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 16:33 - Богомилският град Акрувиум по времето на цар Самуил
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7314 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 13.02.2012 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съвременното име на град Котор е българоезичен вариант на крепостен град(котора- жилище, оградено място), наследник на италианското название Catharum (Cattaro). За разлика от традициите, името Котор не е наследство от старите имена на античния град Acrubium.
Тогава в естествен порядък искат своя отговор въпросите: 1. Какъв е произхода на името Акрубиум? 2. Какъв е прозхода на името Cattaro?
Латинското име  Acruvium е пряк наследник на гръцкото име на града Ακροβιον (Ασκρηβιον). На старогръцки името се превежда като "живот в края на залива". Которският залив е предлагал една от най-добрите и сигурни защити от антични и средновековни пирати. На това име точен аналог е латинското название Акрувиум.
Името Catharum (Cattaro) произлиза от прозвище, което са носили монасите богомили, заселили се в най-новите и западни владения на цар Самуил. Бягащи от гоненията на богобоязливия цар Петър, които продължили и след неговата смърт, богомилите търсели спасение в покрайнините на българската държава и далече от властта на църквата и феодалите.
Получили официално анатема от официалната църква и гонени от светската власт, те намирали покой само сред най-нишите и онеправдани слоеве на населението.
През 998 година град Котор станал владение на българския цар Самуил. Тези нови най-западни владения на България с главен град Котор, дали убежище на много бягащи богомили. Въпреки, че не са налице писмени сведения, налице са всички основания да се смята, че след близо едно столетие пребиваване, някои от богомилите напуснали град Котор по море и така достигнали бреговете на Южна Франция.
Военно-политическите проблеми на цар Самуил съсредоточили вниманието му срещу Византия. Нещо повече, Самуил и Гаврил Радомир не само толерират, но и протектират богомилите.
Защо това е било така? Основно доказателство за гореспоменатия факт е, че богомилите разгръщат значително своята дейност на територията на Самуиловото царство. Няма и проведени процеси срещу богомилството за времето на управление на Самуил. В историческата наука е доказана връзката на павликянството с богомилството. Майката на Самуил, Рипсимия е арменска християнка, носеща името на арменска светица. Самуил не е могъл да забрави и да се опълчи срещу арменските си корени и павликянската вяра, родила се в родината на родната му майка. За времето на убиството на Константин Мананали - създателя на павликянството през 7 век са изминали три столетия, което издигало делото и подвига му в светлината на апокрифен светец, а съдбата му близка до тази на Иисус.
Католическата църква грижливо пази истините за тези времена в своята библиотека в Рим, но до нас е достигнал един единствен исторически факт от онова време с принос към името на града. През 13 век францисканските и доминиканските монашески братства се установили в града, за да проверят разпространението на богомилството в района. Този факт ясно говори за вече широкото разпространение на богомили в града, което е довело до мерки от страна на католическата църква. Можем да твърдим без съмнение, че падането на България по Византийско иго след 1018 година е ускорило бързото рапръскване на богомилството из цяла Европа в рамките на само на 5 години. Това е заради големите правомощия дадени на църквата от Василий II Бългаубиец и заради подновените драстични мерки по репресия на еретиците. Така в Орлеан богомилството достига през 1022 година.
Защо италианците и до днес наричат град Котор  с името Катаро?
Името на града е да дено заради българите богомили в него. Тъй като те били анатемосани и носели проклютието на официалната църква, били известни и със друго свое гръцко прозвище. На старогръцки език κατάρα означава "проклятие".
Тук ще се предложи една нова хипотеза за появата на катарските общини в Южна Франция.
Изобилието на българите богомили в град Котор, променило името на града завинаги. Затова католически монаси сформирали специална комисия, която да провери тяхното разпространение в града. Богомилите не са имали друг изход освен бързо и масово да напуснат града по море. Така те се озовали след края на пътуването по южните брегове на Франция. Ако богомилите не бяха получили държавната подкрепа на Самуил, те нямаше да се превърнат в най-мощното религиозно движение, разтърсило завинаги земите на Европа. Името на богомилите от град Котор се пренесло в земите на Южна Франция, където катарите създали едни от най-големите общности, но тя била окончателно ликвидирана през 1244 година с окончателните действия Албигойския кръстоносен поход, който дал началото на Инквизицията - най-голямото престъпление на църквата срещу човечеството.
Италианското име на адриатическия град е запазило част от неговата история от преди хиляда години. Името Catharum (Cattaro) се превежда като "град на прокълнатите(на проклятието)". Автор: Д.Георгиев-Даков


image

Филм на БТВ - Великата ерес(Богомилите)
http://vbox7.com/play:d822eeba








Гласувай:
6



1. get - от вОДЕСос: Гледайки картата за разпространение на богомилството-катарство, ме гложди въпрос ... !
13.10.2010 20:14
Уважаеми Аполон !
Гледайки картата за разпространение на богомилството-катарство, ме гложди въпрос ? - Някакси, странно съвпада с подобна карта, на разселването на арианите, с етническо наименование скити-гети-готи ! Това е от ІV в. AD .
Какво е твоето становище по въпроса ?

С уважение !
цитирай
2. apollon - Не мога да отговоря на този въпрос.
14.10.2010 00:32
Не мога да отговоря на този въпрос ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468862
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031