Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2010 00:09 - Произход на името на град Абдера
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2708 Коментари: 0 Гласове:
29

Последна промяна: 28.10.2010 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Нова концепция е изградена за античния трако-елински полис Абдера. Счита се, че името е с теонимен произход.
Най-малко две тракийски премена са изповядвали култа към местното тракийско божество Darron -  дерони и дерсеи (дерсаи според Херодот, дарсеи и дарсии според Хекатей).
Дарон е тракийско божество на лечението.
Основно доказателство е споменаването на божеството Apollo Derenos (Derainos) в пеаните на древногръцкия поет Пиндар за град Абдера. Лирикът особено почитал бог Аполон. Нещо повече, в проема (химновата интродукция) на пеана за Абдера, Пиндар споменава за храм, посветен на Аполон Деренос и ситуиран в града.
Разказаната от Аполодор версия за основополагането на града от героя Херкулес, трябва да приемаме в заслужената митологична светлина и опита на елините да представят полиса като елински конструкт, отричайки присъствието на траките като мнозинство в него. Същевременно това не пречи да наричат необразоните жители на града абдерити като нарицателно за цяла Елада. Ето тези разминавания пречат да бъда зачетено правото на реално основание на версията на елините за основаването на града. 
Освен творчеството на Пиндар, друг източник за Аполон Деерайнос е един надпис от град Пела ок. 200-150 г. пр. Хр.:
Ἀμφίπολις Δάρρωνι εὐξαμένη ἐπηκόωι. Амфиполис, който се  моли на доброжелателния Даррон. Името се извежда от гръцкото причастие θαρρῶν даващ кураж, но може да има връзка и с δωρoν, δωρεά - дар, подарък, подкуп или да се свърже с Δαρείος със значение "той притежава". Дарон е осъществяван и с бог Асклепий.
Ian Rutherford задава въпрос дали името Аполон не присъства в името на град Абдера в една от своите книги озаглавена "Pindar"s Paeans: a reading of the fragments with a survey of the genre" (2001). Уместно е да се отговори подобаващо на такъв смислен въпрос.
Отъждествяването на Аполон с местното божество Дарон е дело на елините колонизатори, които намерили удачен вариант за обвързване на договорните си отношения с местното население, прибягвайки до религиозно вербуване с отъждествяване и сливането на двете божества в общ култ.
Името Абдера е теоним възникнал от сливането на разноетнически божества и отъждествени в общия култ на Аполон Дерайнос.  Полисният теоним Абдера възникнал от говорната контракция на бинома Apollo Derenos, ApolloDera, Apdera, Abdera. Гражданският и политически съюз между елини и траки бил скрепен и подписан от общ религиозен източник. Автор: Д.Георгиев-Даков

imageimage
Ἀβδηρόθεоν(Ἀβδηρίθεоν) е близко до Ἀβδηρόθεν, като последното се превежда като "от Абдера" и засвидетелствано с това си значение от Лукиан. Не многото близките примери като името на Бизантион, биха могли да значат, че окончанието -теон (-тион) получавали градове с култ и светилище към божеството, покровител на града. Реалната причина за по-късното название Ἀβδηρόθεоν е неоколонизацията на елините от град Теос и миграцията им в Абдера, избягвайки персийската заплаха.
image
Древна Абдира, днес видоизмененото съвременно име Авдира.
Тагове:   град,


Гласувай:
29
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 9568014
Постинги: 5164
Коментари: 9986
Гласове: 17717
Архив
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031