Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 01:42 - Келтският град Бергуле(Bergule) в полите на Странджа
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7102 Коментари: 2 Гласове:
41

Последна промяна: 27.09.2010 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Античният автор Полибий (историк от ерата на Елинизма) свидетелства за кратко просъществувалата келтска държава на територията на днешна Странджа през 3 век преди новата ера след келтската инвазия в Тракия през 279 година пр.н.е. Начело на келтите бил техния водач Комонториос. Това била сравнително мащабна миграция на келтския народ. Част от мигриращият етнос се установена в областта Galatia в Мала Азия. Столицата на келтите Тиле била разруше от траките през 212 г.пр.н.е. Освен Тиле келтите създали множество други поселища, някои от които дали началото на нови градове, тъй като келтите уседнали трайно по тези земи, а новите селища с времето привличали местни и чужди жители.
Името на град Бергуле е с изцяло келтски произход. Произлиза от фузията на корените "берг" със значение град и келтския корен гуле - гал, келт (gaul). Коренът берг е най-древното име за град на територията на Европа и се разпространява масово в земите на германите едва след имперския упадък на Рим и след обратната миграция на гети и готи през земите на север от Карпатите. Римляните са пионерите на каменните градски строежи в Европа успоредно с разширението на империята. Факт е обаче, че най-древните градове с корена берг са тракийски - Пергамон - тракийски град в Мизия до съседната област Троада, Бергула - град със смесено трако-келстко поселение, Pergamum - древно селище  в Горнотракийската низина.
Какво  означава корена берг? Налице е семантична фузия, тъй като в тракийския език берг е планина, хълм, а също и бряг, граница. Какво е общото с градката ойконимия? Всички древни и съвременни градове са изградени в близост до морски или речен бряг. Налице е още една семантична фузия - корена берг се слива с тракийския корен в двата равностойни варианта перг и перк. И тази фузия е семантично необходима и смислена, тъй като тракийското "перк" значи скала, камък, а римската епоха на територията на Европа се извършил драстичен преход от дървени укрепления към каменни зидове. Така градовете бургуси се превърнали каменно зидани градове-крепости. Примери за подобни градско-крепостни селища има в изобилие в Централна Европа. Ето защо когато се осъществява семантичен превод на имената Бергуле се превежда като "град на галите(келтите)", а Пергамон се превежда като "каменният град".
И до ден днешен факта, че имаме достатъчно бяла кожа, за да се отличаваме от гърците, го дължим на генетичната ни смесица с келтите и траките - факт който многобройните азиатски миграции не са успели да променят. Автор: Д.Георгиев-Даков 14.09.2010
"Умиращият гал"(Dying gaul) - световно известна римска скулптура от Пергамон
imageimageimageimage
image

Пергамон
image
imageimageimage
Бергула е античното име на  Arcadiopolis(Аркадиопол) и на съвременния турски град Люлебургас
Списък на градовете"бургуси" в лицето на съвременните европейски градове като:

Хамбург, Страсбург,Мекленбург, Вюртенбург, Магдебург, Бранденбург, Ротенбург, Попенбург, Олденбург, Люнебург, Дуисбург, Сиегбург, Марбург, Фрайбург, Регенсбург, Вюртсбург, Диебург, Ашафенбург и др.






Тагове:   град,   Странджа,


Гласувай:
41



1. анонимен - не ми е ясно защо гал и келт трябва да ...
03.11.2010 14:07
не ми е ясно защо гал и келт трябва да бъдат една и съща дума???
цитирай
2. apollon - и на мен не ми е ясно, защо галите са ...
03.11.2010 14:19
и на мен не ми е ясно, защо галите са избрали да живеят в Мала Азия, част от която е прекръстена на тяхно име като Галиция, но приемам тази историческа истина като факт :)

лек ден - нужно е повече време да се чете, за да се разбере - а всеки разбира за себе си индивидуално
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14512372
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930