Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2010 13:27 - Тракийският произход на името Родопа
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6124 Коментари: 4 Гласове:
36

Последна промяна: 18.09.2010 01:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Целта на статията е да се направи точна и коректна лингвистична реконструкция на името на планината Родопа, ясно отдалечена от съществуващите митологични версии в гръцката митология. Някои тракийски версии като официалната такава, свързана индоевропейския корен rod -червен или директно с тракийския корен rudas- червен, също носят своите нелепости, тъ като никъде в планината не се открива червения цвят като характерен ландшафт, освен ако авторите на тези абсурдни тези, не са описвали планина на някои от планетите в Слънчевата система.
Често са налице и някои гръкоезични тези за произхода от думите орос - планина и орео - красив, хубав.
Съществува  разлика между Родопа, която е тракийското име и името Родопи, което идва от гръцката словестност. В това ще се уверите след края на анализа. 
--------------------------------------------------
Името на Родопа се превежда като "планина на обилно течащите реки" и произлиза от реконструираното древно име Рудапа. То също се превежда като реки в пълноводие и идва ru- индоевропейски корен за течаща вода и тракийското daphas - пъълноводие, наводнение. В миналото родопските реки били препълнени от вода и липсвала ерозия на почвите. Масова сеч и то в далеч по-малки размери от сега, била предприета едва по времето на строителството на римските пътища. Така  се стига до реконструкциите на името Rudapas, Rodaphas, Rodapa.
--------------------------------------------------
Как бихме защитили подобна теза? 
Орогенезисът на Родопа създал условия за силно нагъната структура с масивни ридове и дълбоки долове, от които водели началото си буйни потоци. Тези потоци са се запазили и до днес, такива каквито са било от времето на образуването на планината, макар и значително по-маловодни. Многобройни са потоците и реките, извиращи от Родопа.
Кои са "обилно течащите реки" на Родопа? От запад на изток списъкът започва с река Яденица, минаваща през Белово и десен приток на Марица. Между ридовете на Алабак и Каркария се разполага пълноводната Чепинска река с многобройните й притоци.  Црънчанска река е друга река от нагънатите склонове на рида Каркария.  Проф. Иван Батаклиев характеризира Црънчанската река като една от най-големите каркарийски реки.
От склоновете на Рида Каркария излизат Дебращенска река, която се влива в извиращата от Бесапара река Пишманка, прекосяваща и центъра на село Капитан Димитриево. Баташка река се влива като приток в Стара река, която е приток на Въча. Река Въча е една от най-пълноводните реки в Родопа. Следват малки рекички от Перущица и Брестовица. Следващата и много по-пълноводна река, снабдявала в античността град Филипопол е Тъмрашка река, която преминав през селата Тъмръж, Храбрино и Първенец. Наричат я още Пепелаша. Следва Белащенска река, преминаваща през село Белащица. Съседна до нея е Чепеларска река или Чая. На изток от нея за 40 извора и реките Тополовска и Леновска. Край Харманли от родопите се влива в Марица река Олудере.  Река Канаклийка тече от Родопите и се влива в Марица като често предизвиква наводнения. Наричат я още Сухата река. Следва голямата река Арда, а след нея река Каздели, Гюмюрджинска, Ангиста (Ангитис - приток на Струма), Дермендере. Автор: Д.Георгиев-Даков
Официална версия за произхода на името Родопа:
Името на планината Родопи е тракийско. Род-опа се тълкува като първоначално име на река със значение „ръждива/червеникава вода“, където *rod- е от същия
индоевропейски корен като бълг. „руда“, „ръжда“, „риж“, лат. rufus („риж“) и нем. rot „червен“). Чрез текстовете на Овидий и Псевдо-Плутарх до нас е достигнал тракийският мит за възникването на Родопите и Стара планина: „Родопа и Хемус били брат и сестра и почнали взаимно да се желаят, като Хемус я наричал Хера, а пък тя назовавала любимия си Зевс. Понеже боговете се почувствали оскърбени и понесли тежко това, превърнали ги в едноименните планини.“(източник : www.theoi.com)
image
Богинята Родопи, покровителка на едноименната плаанина. Най-много планински римски пътища са изградени в Родопите. Името на нимфата и богинята Родопи не поставят именната традиция за оронима. Това е една от малкото познати инскрипции, свързани с планината: РОΔАПН.
P.S. В началото на историята най-важни са имената. Ако те са верни, то и историята би била вярна. Ако имената са замъглени, историята не би била ясна.








Гласувай:
36



1. анонимен - Щапаров Младши:
24.09.2010 16:52
Ето още едно възможно тълкувание на името:
1.Родопа/Родопи-като планина/=Ридова/Ридове/,Рудова/Рудина,Рудна/:Българско
/т.е.-Тракийско/име,като се вземе предвид,че Ридове/Хридове/=Хладове
/Пладови,Платови,Планини/,Плодова.
2.Родопа/като женско име/=Радана/Любена,с прех.Р-Л/,Родона/Рощана/=Роксана
/Ристана,Ристена/.
цитирай
2. apollon - не преиграваме ли :)))))))))))))
24.09.2010 20:58
не преиграваме ли :)))))))))))))
цитирай
3. анонимен - Щапаров Младши:
27.09.2010 16:59
Трудно е да се каже на този етап дали преиграваме-не че е невъзможно,но е трудно да се докаже.Всеки случай е много по-добре да имаме готовата теза пред очите си,отколкото да допускаме гърци да си присвояват Българска история и фактология.
цитирай
4. apollon - съвършенно
27.09.2010 17:04
съвършенно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467342
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031