Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 18:00 - Загадката на град Халмирис и произход на другото му име Thalamonium
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3383 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 24.10.2010 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И до днес в историческата литература  Халмирис се представя като римска легионерска база и морско пристанище за цели 600 години от самата инвазия на римляните в Мизия.
През римски времена император Траян построил римска крепост. Тук са открити и останките от най-ранните християнски мъченици в Румъния, Epictet и Astion.
Местоположението на Халмирис е изключително благоприятно, тъй като дава географска защита от всички посоки.
Преди да бъде построена римската крепост, Халмирис функционирал като трако-елинско селище, което било търговска колония на град Истрия. Халмирис бил наричан с римското аналогично име Salmorus.

Римската
крепост Salmorus имала трапецоидна форма, два входа, 15 кули и защита с три рова. В нея имало терми, една базилика , административни площи и места за отдих. Halmyris е най-източната точка по протежение на границата с река Дунав и вероятно служи като пристанище за доставки на флота. Ранни римски надписи показват съществуването на морско селище (Vicus classicorum). През последният римския период, по време на реформата на Константин Велики, двe римски военноморски части Plateypegiis и Musculi Schytici са поставени тук. Платипегиите са малки плавателни съдове, които преминавали и в река Дунав.
Името
Halmyris произлиза от гръцкото halos- сол (αλάτι - солен) и μυριάς - безчислен, несметен, което може да се приеме и като име на "голямото солено езеро", край бреговете на което се разполагало селище със същото име.
Трябва да считаме за вярна тезата на О. Шапошников(2007), който извежда името от sal-muri- солено море. Защо неговата е вярна? Съдейки по римската приемственост на гръцките топоними, се счита, че римската адоптация Salmorus е точен аналог на  елинското название.
Argamum
Argamum (Orgame на гръцки) е трако-елински град и милетска колония, разположен на нос Dolojman на територията на община Jurilovca в Добруджа. Argamum е първият град на територията на Румъния, описан от един писмен текст в съчиненията на Хекатей от Милет . Той вероятно е основан през седми век преди новата ера.  Неговата история е неясна и по-специално връзките му с големия съседен град Хистрия. След това е окупиран от римляните.  Има следи от християнски базилики на петия и шестия век.
Името произлиза от
ἀργᾷς - ярко-бял (ἀργῄς). Връзката с белия цвят е вероятно свързано с топлите месеци, когато по бреговете на езерото Разим (лагуна на Черно море) изкристализира сол.
Името Thalamonium също е от гръцки произход и с него често се идентифицирал и град Халмирис. В тази статия се предполага, че името
Thalamonium елините наричали голямата лагуна в делтата на река Дунав, което днес носи името "езеро Разим". Името произлиза от старогръцките думи за море - θάλασσα и μόνῐμος (μονίμως) - неподвижен, оставащ на място, непоколебим. Думата се среща в съчиненията на Аристотел. Така името Thalamonium се превежда като "неподвижно море", което именно е било названието на лагуната Разим. Това е географската теза за името, но съществува и друга. Ако отчитаме съображението, че Халмирис е база и на флота Thalamonium би могъл да се преведе и като град на гребците  от старогръцки θᾰλάμαξ - гребез от низш порядък и θαλαμία - весло на гребец от низш порядък, бордов люк за весло, а както показва уточнението μόνιος - селище само от гребци. Автор: Д.Георгиев-Даков











Тагове:   град,   име,


Гласувай:
5



1. iliada - Бързам да ти честитя празника и на България, и на Пловдив,Аполон!:“
06.09.2010 23:46
Все още може - последни минути ...........на 6-ти
цитирай
2. apollon - мерси - и на теб
07.09.2010 00:21
мерси - и на теб
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464693
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031