Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 04:09 - Мистериозният култ на гетите към смъртта
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4961 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 06.09.2010 00:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
За гетите Херодот, най-известният историк на стара Елада, пише „гетите са най-мъжествени и най-справедливи сред траките”. Те са народ от тракийски произход, обитавали са бреговете на Долен Дунав в средата на ІV г. пр. Хр. В древния свят била прочута тяхната вяра в прераждането и безсмъртието на душата. Заради нея те не се
страхували да влязат в битки.
Второ потвържение за фанатичната вяра в почтенната смърт са сведенията за Децебал по време на дакийските войски, водени от император Траян. За да умилостиви боговете и да получи най-точното предсказание Децебал жертвал в името на общото благо и тракийската общност най-ценното, което имал - своя син.  Той бил ритуално умъртвен и нанизан върху дървени колове като жертвена смърт, дар за боговете и като източник за гадания по кръвта на жертвата.
Гетите не били просто маниакално и фанатично отдадени на смъртта. Напротив, особено се страхували от позорната и безчестна смърт.
За да разберем каква точно смърт била ценна за тракийската общност трябва да преведем значението на имената на главните богове Кабири - Аксиокерс -Хадес: името означава достойна смърт(тъмнина) и Аксиокерса -Персефона - богинята на достойната смърт и на плодородието. Във всички случаи Бендида неправилно е изключвана от членовете на Кабирите и третото главно божество. Извън главната тройка са Котито, Касмилос и Херос.
Имената на два града в Северна Добруджа са доказателство за култ  към достойната геройска или жертвоприношителна смърт: това са Аксиополис (днешна Черна вода) и Карсидава(римския Carsium и днешно Хърсово- град в Румъния).
Градът Καρσίδαυα   е споменат като град в Добруджа  още от  Клавдий Птоломей.  Думата  Καρσις не фигурира в нито един гръцки източник по старогръцка лексика, което е ясно свидетелство за нейния древен и пеласго-тракийски произход. Имаме косвени доводи да извличаме нейния смисъл от индоевропейски корен на думата кер - чер. Така град Карсидава се превежда като град на смъртта. Ако е вярно, че гетите не се смъртта, то град Карсидава е бил средище за това религиозно вярване. Вероятно река Дунав е била средство за отнасяне на желащите да бъдат жертви в тези религиозни мистерии. 
Финикийският произход на Кабирите не пречи те да бъдат почитани  от гетите в земите на Добруджа. Официално култа към Кабирите е установен в най-близкия до Добруджа град Одесос. Счита се, че като гръко-тракийска колония в Мизия, Одесос е влияел в значителна степен на останалите тракийски селища в Добруджа. Нещо повече, съществуват значителни топонимни доказателства, че гетите произлизат от древна миграция на  фригийски племена.    



Гласувай:
11



1. solinvictus - Нещо повече, съществуват значи...
05.09.2010 20:14
Нещо повече, съществуват значителни топонимни доказателства, че гетите произлизат от древна миграция на фригийски племена.

Браво Аполоне!!!
Откъде на намкъде е миграцията? Щот фригите(бригите)са се изнесли от балканите натам и ако после са се върнали и станали гети пък после готи (визигоди и острогоди) и т.н. все британци хехехехе
поздрав!
цитирай
2. apollon - искаш нещо да ми кажеш ли?
05.09.2010 21:11
искаш нещо да ми кажеш ли?
цитирай
3. solinvictus - Искам да ти кажа, че си е новина и те ...
05.09.2010 21:17
Искам да ти кажа ,че си е новина и те подкрепям! Съм ,за ...
Войнстващите гети и техните ритуали с жертви на хора ми приличат на ...

не мога ли да кажа нещо,като прОст лаик?хехе

цитирай
4. apollon - можеш
05.09.2010 23:16
можеш
цитирай
5. анонимен - жертвоприношения
06.09.2010 11:01
Картагенците извършват човешки(момчешки)жертвоприношения.
Картагенците са първите наели армия-скиткса. И Рим по това време за първи път наема армия-пак Скитската.

"Беседа против богомилите"-българи правят жертвоприношения на "синове и дъщери", "по билата на хълмовете и в дъбравите".
и т.н.
цитирай
6. анонимен - от вОДЕСос - Здравей Apollon - с пожелания да си Феб ...
11.09.2010 09:06
Пускаш много интригуващи исторически теми - Чета ги с мн.голям интерес !
Поздравления !
От нейма ми, можеш да си направиш извод за местобитанието.
Във връзка с това ме интересува инфо относно, Гети-Готи, таласократия, самотракийският култ на Кабирите. Замо/л/ксис ?
Ако имаш, бих ти бил безкрайно задължен ако го споделиш !!!
Във връзка с горната ми молба можеш да пишеш на get-лични !
Пожелавам ти прекрасен ден и успешна седмица !
С уважение !
цитирай
7. get - от вОДЕСос
30.09.2010 04:02
1. „В момента (Замолксис-Вярата) е завладял-а дори и тези Getai, най-войнствените от всички хора, които някога може да са съществували, не само заради силата на телата им, но също така и поради учението на Залмоксис, който е най-приет сред тях. Той им бил казал, че в сърцата си те не умират, но се променя само местонахождението им , поради което те отиват към смъртта най-щастливи, отколкото от всяко друго нещо. "
по Lactantius (ранно средновековен христ. автор ІІ-ІІІ в.в. след хр.
2. „ ... и те не вярваха, че съществува друг бог освен техният (Zamolxis) ...” – Herodotus
3. според историка Sorin Paliga "...смята се, че Залмоксис е пътувал по света и най-вече в Египет между 1800 г. пр.н.е. и най-късно до 1200 г. пр. хр. ... Архаизма в учението на Залмоксис посочва, че то е в наследство от преди времето на индо-европейците.".
3. Diodorus Siculus, Book 1, c. 94: "...among the people known as the Getae who represent themselves to be immortal, Zalmoxis asserted the same of their common goddess Hestia ..."
4. Относно картагенците, "келтите"със странното име "Boii" превеждат армията на Анибал през Алпите и участват в сраженията наред с него. по "Ab Urbe Condita", Livy (59 BC - 17 AD)

С уважение !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467365
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031