Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2010 19:43 - Жената съблазнителка Лилит: първата жена на Адам
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 21457 Коментари: 17 Гласове:
11

Последна промяна: 08.09.2013 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimageimageimage 
imageimageimage
Името на първата жена искусителка било Лилит . Тя била първата жена на Адам. Съпругата му обаче била вироглава, непокорна и своенравна. Избягала от обятията на Адам. След това се появила Ева.
Ето и цялата история:
В опит да обясни последователността в Стария Завет съществува комплексна тълкувателна система, разработена в еврейската литература, наречена мидраш, която се опитва да съгласува библейските противоречия, като придаде ново значение на текстовете от Светите писания.
Несъответствията в историята за Генезиса, особено двете различни версии на Сътворението придобиват широка известност. В началото на 13-ти век, тези въпроси са включени в еврейската мистична литература, позната като Кабала.
image
Според тези писания първата жена на Адам не е била Ева, а жена, която се казвала Лилит - според едната версия на Сътворението - тя е била първата създадена жена. Когато Лилит въстава и изоставя Адам, Господ създава Ева, като  заместител на Лилит. В един от важните текстове на Кабала, написани през 13-ти век - Sefer ha-Zohar ("The Book of Splendour") от Spaniard Moses de Leon (c. 1250-1305), се казва така:

"По времето, когато Йехова създаде Адам, той създаде и жена, наречена Лилит, която също като Адам бе взета от земята. Тя бе дадена на Адам като съпруга. Но възникна спор между тях и тя изрече забраненото име на Йехова и бе прокудена."

Бог създал Лилит по същия начин, по който създал и Адам - от земята, но използвал мръсотия и кал вместо чиста пръст. От брака на Адам с тази жена произлязъл Асмодей ( якои легенди разказват, че всъщност Асмодей е бил този, който Мойсей е призовал, за да премине Червено море, а не Бог. Въпреки че е представен като демон, името “Асмодей” се превежда като “Господ Бог”(“Ашма” значи “Господар”,а “деус”-бог) и безчет демони, които все още морят човечеството.
image В Alpha Beta of Ben Sira (Alphabetum Siracidis, or Sepher Ben Sira) е обяснено, че конфликтът между Адам и Лилит възниква, защото Адам искал да подчини Лилит на авторитета си, изисквайки от нея да лежи под него по време на полов акт.
"Защо трябва да лежа под теб?" попитала тя "Аз също бях създадена от пръст и следователно съм ти равна." И, когато Адам се опитал да я подчини чрез сила, Лилит в гнева си изрекла магическото име на Бог, което било забранено, издигнала се във въздуха и го напуснала.
Въпреки, че бил разстроен и ядосан от арогантното й поведение, Адам я пожелал обратно.  image За да удовлетвори желанието на Адам, Господ изпратил три ангела - Senoy, Sansenoy, и Semangelof, които открили Лилит край Червено море в земята на демоните и похотта. Ангелите й казали:  "Върни се незабавно при Адам или всеки ден сто от демоничните ти деца ще умират!". Въпреки заплахата, Лилит отговорила, че ще си отмъсти, като убива новородени човешки деца! Но все пак се заклела, че ако види трите  имена или образите на ангелите  върху амулет на новородено дете ще го пощади. image Въпреки че историята за Лилит се е изгубила от канонизираната Библия, нейните дъщери "лилимите", навестяват мъжете от хиляди години. През Средновековието евреите изработвали амулети, с които да държат лилимите надалеч. Историята разказва, че те били сластолюбиви женски демони, които се съвокуплявали с мъжете в сънищата им, причинявайки нощни полюции. Гърците възприели вярата в лилимите, наричайки ги Lamiae, Empusae (Насилници), или Дъщери на Hecate. Християните ги наричали  блудници на ада, или сукубуси, съответствието на инкубуси.
Въпреки, че повечето от легендите за Лилит идват от еврейския фолклор, описание на демона Лилит се явява и при персите, вавилонците, мексиканците, гърците, арабите, англичаните, германците, ориенталците и индианците.  В средновековна Европа тя била обявена за жената на Сатаната. image Вярвало се, че Лилит била подпомагана в своите кръвожадни среднощни приключения от сукубуси, които се събирали с нея близо до "планините на мрака" и празнували с демона-любовник на Лилит - Самаел (Самаел е бил паднал ангел,всъщност библейският Луцифер), чието име означава "отровата на Бога". В Кабала се описва, че силите на Лилит са във върха си по време на намаляващата Луна.
Съгласно легендата, агресията на Лилит към децата идва от това, че Бог убивал нейните рожби, в следствие на което тя насочила целия си гняв към жените-родилки, новородените деца, и по-специално момчетата. image Тези вярвания продължили с векове. До 18-ти век било обичайна практика в много култури, да защитават родилките и бебетата с амулети срещу Лилит. Момчетата били най-уязвими през първата седмица от живота си, а момичетата през първите три седмици. Понякога около леглото се рисувал магически кръг, със заклинание, включващо имената на трите ангела, Адам и Ева, и думите "barring Lilith" или "защитете това новородено дете от всяко зло". Често амулети се поставяли в четирите ъгъла на леглото и навсякъде в спалнята. image Легендите разказват, че змията, съблазнила Ева е била именно Лилит (тя е изобразявана с обвита около тялото си змия) - това е било част от отмъщението на Лилит, за да докаже, че и Ева не е съвършена.
В митологията на всички народи се твърди, че Лилит е била и първият вампир - след като е била прокудена от Рая, тя се озлобява и започва да яде новородени деца, пие кръвта на убитите от нея мъже и се храни с плътта им. Появява се като невероятно красива жена с дълга коса и изкусителен вид.  image Говори се, че самото име Лилит означава нощен демон, кукумявка, призрак или привидение.
Интересно е, че символът Лилит присъства и в астрологията. Лилит е известна в астрологичното изкуство като "черната луна", а луната в хороскопа е символ на женското начало. Графичният символ на Лилит е обърнат на обратно полумесец, оцветен в черно.
Източник: wikipedia
Източник на снимките Пат Тилен.
image
imageimage
image





Гласувай:
11



1. анонимен - zdravei. . . i koq sega e parvata j...
03.09.2010 19:58
zdravei...i koq sega e parvata jena..
цитирай
2. анонимен - Не мога да разбера, четете ли, ср...
03.09.2010 23:57
Не мога да разбера, четете ли, сричате ли - човекът го е казал съвсем ясно - Лилит е първата жена!
Сега ясно стана ли вече!?
цитирай
3. анонимен - И се научете да пишете на кирилица бе ...
04.09.2010 00:25
И се научете да пишете на кирилица бе хора, хайде вие сте изпуснати вече, но поне не давайте лош пример на подрастващото поколение, които не само че правописа бъркат, но и правоговора, заради тази латиница!
Авторът би следвало изобщо да не одобрява подобен тип коментари, които затормозяват зрението!
цитирай
4. анонимен - Лилит е била своенравна, бунтарка, ...
23.09.2010 22:39
Лилит е била своенравна, бунтарка, олицетворение на мъжемразтвото, феминизма! За това и Лилит е тъмната страна на Луната. Важно е в деня на раждането в кой дом се намира, защото определя тъмните, пошли, низши страсти на всеки индивид! И паралелно със зодиакалния знак и аксцендента, оказва огромно влияние върху понататъшния живот на човека!
цитирай
5. apollon - това е интересно - нима планетата на ...
23.09.2010 22:49
това е интересно - нима планетата на лилит е обратната страна на Луната. Отивам да си ровя положението на луната
цитирай
6. анонимен - Тъмна страна на Луната, не е непр...
24.09.2010 09:19
Тъмна страна на Луната, не е непременно обратната и страна! :)
Нито хипотетичната планета Лилит. По-скоро Черната Луна, възприемана като абстрактна геометрична точка от лунната орбита, и считана за нейният апогей.
цитирай
7. apollon - Не мога да разбера, четете ли, ср...
24.09.2010 10:08
анонимен написа:
Не мога да разбера, четете ли, сричате ли - човекът го е казал съвсем ясно - Лилит е първата жена!
Сега ясно стана ли вече!?

цитирай
8. apollon - а как се изчислява - вероятно това го ...
24.09.2010 10:08
а как се изчислява - вероятно това го прави професионален астролог
цитирай
9. анонимен - Здравейте :)
04.11.2010 12:14
Евалка на автора че си е направил труда... Много подробно описание и хубави снимки! Браво (Y)
цитирай
10. анонимен - ....Елица
04.02.2011 01:31
Лилит е тази,заради която Ева и Адам са били изгонени
от рая-та нали тя е приела образа на змията,която подшушнала на
Ева за забранения плод...
Май в много съвременни жени "дреме" по еднаЛилит-
ей,мъже-внимавайте-много при това

поздрави за хубавия постинг и хубавия контекст в него
цитирай
11. silvaju - Харесвам Лилит!
01.04.2011 17:02
Защо трябва тя да е виновна за глупостта на някой друг?
Да прочетем малко повече за Адам - и защо мъжът трябва да е доминиращ?
Лилит като , че ли е първата еманципантка, Ева - в услуга на Адам. Лилин носи творческото, неубозданото, извън рамката, Ева посредствена и послушна.
цитирай
12. apollon - всеки с номера си и разбира се всеки ...
01.04.2011 19:31
всеки с номера си и разбира се всеки избира това, което му допада
цитирай
13. silvaju - Ева - домашната прислужница,но.........
01.04.2011 20:32
Всеки въж подсъзнателно търси в жената Лилит, оглежда се за нея, дори я рисува във фантазиите си!!!
Самаел и Адам - тези двамата са също две противоположности!
цитирай
14. apollon - така е
01.04.2011 20:48
така е
цитирай
15. apollon - Аск и Ембла (нордически: Askr ok ...
29.05.2011 15:45
Аск и Ембла (нордически: Askr ok Embla) са първите хора в скандинавската митология, създадени от боговете. Двойката е спомената и в Поетичната Еда, съставена през XIII век от по-ранни традиционни източници, и в Прозаичната Еда, написаната приблизително по същото време от Снори Стурлусон. И в двата източника трима богове, един от които със сигурност е Один, намират Аск и Ембла и ги даряват с телесни и духовни дарове.
Съдържание
[скриване]

1 Етимология
2 Поетична и Прозаична Еда
3 Теории
4 Съвременно влияние
5 Вижте още
6 Източници

Етимология [редактиране]
Изображение на Аск и Ембла от Робърт Енгелс (1919)

От нордически език „askr“ буквално означава „ясен“ (Fraxinus excelsior), но етимологията на думата „embla“ е неясна, като съществуват две основни предположения за значението на думата. Първото - „бряст“ е проблематично, произлизащо от „Elm-la“ от „Almilōn“, което впоследствие е достигнало до almr. Второто предложение е „лоза“, което произтича от „Ambilō“, което вероятно има връзка с гръцката дума „ámpelos“. Самата тя означава „лоза, вейка“. Второто най-вероятно значение има допълнително влияние върху редица теории.

Според Бенджамин Торп:
„ Грим казва, че думата embla или emla означава заета жена, произлизайки от amr, ambr, aml, ambl, което се свързва с думата труд; същото отношение, както при Мешия и Мешияне - първите мъж и жена в древната персийска митология, които също са създадени от дървета. “
Поетична и Прозаична Еда [редактиране]

В 17-ти стих от поемата Вьолуспа от Поетичната Еда вьолвата рецитира поема, описваща как Хьонир, Лодур и Один веднъж намерили Аск и Ембла на сушата. Вьолвата казва, че двамата имат много малки способности и им липсва йорльог (съдба), след което описва, че първите хора получават три дара от боговете:

Превод Бенджамин Торп:
Дух те не притежавали, но.....
цитирай
16. анонимен - Продвижение неизбежно
11.08.2011 06:38
Интресный блог о сео, заработке, дизайне, увлечениях, хоби и многом другом в интернет и не только: <a href=http://kataev.in/>блог о сео</a>
<a href=http://kataev.in/seo/prodvizhenie-neizbezhno/>Продвижение неизбежно</a> Надеемся вам понравится на нашем блоге. Продвижение неизбежно это факт.
цитирай
17. get - - Уважаеми Аполон - не знам защо се надържате на(къснонантичните и) средновековни ... ?
31.03.2013 13:58
... ревизионистко-талмудически басни - относно Битие ?

- Лилит става нарицателно за поквара ! - такъв е и образа й, в по-късната доразработка при "Whore of Babylon" - http://en.wikipedia.org/wiki/Whore_of_Babylon ... и няма как това да не стане, след като вземате за отправна точка Мидраша(тълкуванието-Талмуд във Вавилонски вариант "Мидрашаим").
- Това пък повлиява по-късното апокалиптично Йоаново писание(което според мен е писано НЕ от ап.Йоан ?).
- Това е символика на борбата на ортодоксалният юдаизъм срещу "женското начало" - описано в изкореняването свещените горички Ашер, които се свързват и с Додона-Дидона(принцесата-първосвещенничка, на бог Бел ... откъдето идва талмудическо име "Из"Бел", с още имена Ели(с/ц)а-Дидона ?). Но отделно това Додона, се доближава максимално, до езиковият реликт(Дадан-Мляко)(протоевропейски).
- А относно (забележете !) това "мляко" семантично и морфологично е производното име на "героиня от Библията" с име Milcah (етимологично библеистите го свързват с Господарка).
- Тази Милка ! - с име идещо от (Мила, синонимно на "Милиц/с/а"(гр.) "нимфа-пазителка" и дойка на Дионисий(погребана до Тел Шамра ?) ... та тази Милка, казват че, имала сестра ... Iscah-("И(ц)сках" ?), като двете(Milcah-Iscah), били дъщери на H(K)aran. Който пък е фонетично близък до Канаанско-в/ф/оеникийският бог-креатор/ковач Карт-Хадащ ... патрон и Теоним, от който произлиза името на пуническият-военикийски град, Картаген !

- Така че, ще изкажа малко крайното становище - Защо трябва да вярваме на писанията на религиозните сектанти-ревизионисти и по-късни доктринери, които пишат за богове и митични имена-герои, които не им принадлежат ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467231
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031