Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2010 10:21 - Имената от историко-географската област Чеч
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8162 Коментари: 11 Гласове:
33

Последна промяна: 10.06.2011 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Жижево - В османски документи селото се среща под името Жижива, а на български е известно с името Жижово, а също и с Държилово, Держилово.  Ойконимът е рядък по българските земи.  Тук изграждаме частна етимологична теория за името на селището, според която то произлиза от българската дума с персийски произход - шиш. Подобно име на селище като своеобразно доказателство за подобни именни традиции съществува и в Македония - село Шишево в община Сарай.
Црънча  - населеното място е известно от мюсюлмански документи с името Чринча, но се сварзва с българското църен - черен, като вероятна първоначална основа са чернатица, черница. С такова  име Црънча съществува и рид от Завалска планина, както съществува и рид Чернатица в Родопите.
Сатовча - във връзка със земеделския бит на населението от този край най-достъпна и приемлива е теорията, която извежда името от Садовица, Садовиче с корен глаголната основа "садя", особено когато тази теория се подкрепя със старото турско име на селището "Сатовиче" и неговите други вариации Сатофчу, Сатофча.
Слащен - В османските документи селото се среща под името Ислащен.Селото се среща в османски документи от 1605 година като Ислащани. Акад. Иван Дуриданов извежда името му от сол, а това е планинско селище. Съществува аналогична българска дума сласт (прилагателно сластен), от която наименованието може да се приеме като производно. Оттук и името със значение "примамлив, сладък".
Вълкосел е известно от османски документи като Вукосил. Първото писмено споменаване на селището е от 1472. Вукосил е близко до името на хърватския град Вуковар.
Крибул или Крабул е село в Чечка област. Името идва от намиращата се до селото местност Черна скала. До него се намира и местността Скрибино, което е на 2 километра северозападно от Крибул и на един километър от Черната скала. Съставя се етимологична хипотеза, че ойконима Крибул е производен от топонима  Карабилу - "Черно било".
imageПример за Черна скала, но находяща се при село Ковачевица.

Годешево -  В османските документи селото се среща под името Годишева. Името на  селището може да бъде реконструирано от варианта Годежово и от корена на думата годеж. С настоящата етимологична теория прозихода на имената Годеч и Годешево са ясно и тясно свързани, макар и значителната географска дистанция.
Сходна етимология с Годешево и Слащен има и името на село Любча, записано в османските документи като Любича(Люпче) и прозилиза от любя, любов, любе.
Бръщен (Барщен) - селище с неизвестна етимология, но със стар поселищен живот от времето на траките. В турски документи се записано с името Бращани. Старият поселищен живот на траките ни кара да обвързваме името с тракийски топоними като Брентика(Брисика), Братан (връх в Средна Гора) и едноименните селища Братан, Братаница.
Две селища в Чеч правят впечатление в миналото и днес, което се е отразило в техните османски имена. Дебрен произлиза от българската дума "дебра"- брод, по аналогия със родопското селище Дебращица.  Османското име Дебрен-и Бюзюрг.
В списък на селищата и броя на немюсюлманските домакинства във Неврокопски вилает от 13 март 1660 година село Дебрен (Дебрани-и бюзюрг) е посочено като село, в което живеят 4 немюсюлмански семейства.
С подобно име е село Долно Дряново в областта Чеч. В списък на селищата и броя на немюсюлманските домакинства в част от Неврокопски вилает от 16 ноември 1636 година село Долно Дряново (Диренова-и бюзюрг) са посочени 28 немюсюлмански семейства. От гледна точка на сравнително голямото население на тези селища добавката "бюзюрг" може да се разбира като голямо селище.
Обезлюденото село Ракищен в областта Чеч в Гърция е с характерно име, сходно с това на град Ракитово.
Въпреки това има известна разлика. Ракищен е основа ракище, което може да се преведе като буйна река. Намирайки се от десния бряг на река Места в близост до българо-гръцката граница, реката е достатъчно пълноводна и буйна.  Академик И.Дуриданов извежда името по подобие на Ракитово от българката дума за речна върба - ракита. Тъй като селището е заобградено от планински потоци е възможно допускането за употребата на диалектната форма за реки - раки и окончанието -тово. В подробен регистър на тимари и хасове от 1478-1479 година поименно са изброени главите на домакинства в Ракищен (Ракищани), спадащо към Испанеполе, съответно: 3 мюсюлмани, 158 немюсюлмани, 4 неженени немюсюлмани, 6 вдовици.
----------

Село Саранци, Софийско - името се свързва с гръцкото: Άγιοι Σαράντα, Агии Саранда или само Σαράντα, в превод Четиридесет светци) Съществува и град Саранда в Южна Албания. Предполага се, че и руския град Саранск носи агионимна основа, посветена на Св. Четиридесет мъченика.

---------
Билища - град в Албания. Ново селище, изградено в близост до стара крепост, чийто останки са локализирани, но без да се знае името от древността. В този район се е намирала и българския средновековен град-крепост Девол, по името на река Девол. Предполага се, че името на града е наследено от името на старата крепост. Честото присъствие на стенобойни оръжие като balisti може да е обвързано и с името на сегашния град.
Автор: Д.Георгиев-Даков






Гласувай:
33



1. panazea - Прекрасно посвещение!
27.08.2010 10:31
Дано бъдете заедно! :))
цитирай
2. apollon - погледни долния постинг - благо...
27.08.2010 10:39
каква рядкост - мерси
цитирай
3. miaa - Много красив стих, Аполон! Позд...
27.08.2010 12:02
Много красив стих, Аполон! Поздрави:)
цитирай
4. анонимен - ama apolone. . . vie ne ste li zaedno ...
27.08.2010 16:17
ama apolone...vie ne ste li zaedno be 4ovek.....izglrejda6 mi li4nost.... pred koqto pre4ki nqma..
цитирай
5. анонимен - Щапаров Младши:
27.09.2010 22:40
Уважаеми Аполон,ето нови варианти за тълкуване на много от споменатите имена с помощта на Българския език:
1.Билища/в Албония/=Билица/Белица/,Гарища/Гарада,Града/.
2.Саранци=Сараци/без носовката/,Сарайци/Сараите,Дворците/,Гаради/Гарада,Града/,Селянци/Гулянци/,Сълънце/Слънце,Слънчево село/,и т.н.
3.Девол=Дувар/Дъвор,Дъвер/,т.е.-Дворове/Двери/,Хисар/Къщар,Кастар,Кастел/,
Дигар/Дигите/и т.н.
4.Чеч=Гет/Област на Гетите/,Жеж/областта на Жежево/,Кик/област на племето
Кикони,т.е.Кичони,Кичени,Гетони,Титани=Хората с чембасите/,и т.н.
5.Слащен=Слищен/Селищен/.
6.Бръщен/Бръщани/=Братан/Братино/,Граден/Градежа/,Бричен,Блъщен/Белищен,
Беличан,Белицин/,Бърщен/Бърдин,Белчин,Варден,Варадин/,Влъщен/Влажен/,и т.н.
7.Сатовча=Зидовча/Зидовица/,Сътевча/Стефча,Стефка/,Садовча/Садовича,
Садовица/,и т.н.
8.Жижово=Тешово/Зидово,Зидове/.
9.Скрибино=Щрибино/Кривино/,Градино/Градено/,Дръвино/Дървено/,и т.н.
10.Крибул=Крабул/Градул,Градар,Градец-със смяна на суфикса,Кривул/виж-Кривино по-горе/,Кривар/Кравар/,Дръвар/Дървар/,и т.н.
11.Годеч=Зидич/Зидин,Зидан/,Дигин/Диган,Вдиган/,Годеж,и т.н.
12.Годешево=Годечово/Зидачево-селище на майстори-зидари/,Годежово/Годежино,Годежно/,и т.н.
Предложените варианти естествено не може да се считат за окончателни,
понеже Анализът е в състояние да изкара още много,кой от кой по-убедителни.
Работата в бъдеще на цели научни екипи би могла да даде повече яснота и
точност по въпроса,но по-важното е,че в случая се доказва категорично несъмнения им Български/Тракийски/ произход.
цитирай
6. apollon - най ми харесаха съръците, но да не ...
27.09.2010 22:45
най ми харесаха съръците, но да не знам дали са с кървавица или луканка
цитирай
7. apollon - пардон Сараци
27.09.2010 22:46
пардон Сараци
цитирай
8. apollon - кой сте вие няма ли да си кажете и т...
27.09.2010 22:56
кой сте вие няма ли да си кажете и трите имена - все пак сме колеги и работим в една сфера - разкажете ми повече за вас, за да читирам когато е уместно ангелогласния анализ - и защо се казва ангелогласен -ангелите ли са с вас- това е авторитетна подкрепа и много би ме респектирала :)
цитирай
9. анонимен - Щ.Младши:
29.09.2010 17:14
Ще дойде време и за това,уважаеми Аполон,но как да се представя,без данните ми да станат всеобщо достояние,което засега не е необходимо?
Относно другото Ви питане позволете да добавя,че считам своите достижения за безценен дар,който се дава по усмотрение свише само на онзи,когото Бог е определил.Благодарен съм на Бога за това-знаете ли какво удоволствие е да се
заровиш в дебрите на някое от Базисните семантични гнезда и да се наслаждаваш на прекрасния Български език !
цитирай
10. apollon - :)))))))))))) знам като за ...
29.09.2010 17:18
:))))))))))))
знам

като за начало се регистрирайте и дайте воля на таланта си - а тук можете на лични да кажете това, което не можете на всеуслошание
цитирай
11. анонимен - Щ.Младши:
29.09.2010 17:37
За регистрирането въпросът може да се уреди,когато имам достатъчно време,а за останалото още се двоумя дали да бъде систематизирано в книга-все пак материалът
е доста обемист.Необходими са много усилия и време,с каквото в момента не разполагам поради професионални и лични ангажименти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466346
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031