Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 09:42 - Най-красивото морско и земно цвете изчезна от самия "резерват" в Приморско
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8040 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 23.08.2010 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Растението морска лилия (или още морски нарцис, пясъчна лилия) е уникално псамофитно растение. То вирее само върху пясъчни дюни край морето и не може да се срещни никъде във вътрешността на Европа освен край нейните брегове. От тази гледна точна видът е литорален стенобионт. Тя е най-примитивната и същевременно най-сложно еволюиралата лилия в цялото семейство Кокичеви наред с Hymenocallis. За достигане на хилядите километри линеен ареал на морската лилия са били необходими малко повече от половин милиард години, което е поне двойно от установеното днес от науката време - засега със сигурност се приема, че възрастта на растението е на около 565 милиона години, идентифицирана по фосили от кредния период. Името на растението е Pancratium maritimum и е мезозойск реликт (някои учени са на мнение, че е горнокреден реликт, а тук се изказва тезата, че е кредно-пермски такъв). Напълно изчезнал в Италия, европейската държава прави опит за интродукция на семена от България, но възстановяването на популациите е безуспешно. Веднъж изчезнал видът не се възстановява, поради сложната си полинация, в която е замеесен само един вид пеперуда на име Agrius convolvuli. Дори да протече артифициална полинация на цветовете, образуването на семена в завръза не е възможно. Феномен при растението е, че въпреки високата семенна продукция и високата семенна кълняемост, популациите непрекъснато се свиват с драстични темпове. Това е така, защото бъдещи растения с развиват само при опрашване реализирано със скорост на вятъра под 2 метра в секунда, при достатъчна и пикова инсоларна експозиция и добре дренирана пясъчна почва. Както се досещате бризовата циркадна циркулация е непрекъсната и интензивна във времето на опрашване на пясъчната лилия - само най-топлите и безветрени нощи са подходящи за полинация. Именно морският вятър е основна пречка за повсеместното развитие на лилията.Това е причината, поради която морската лилия расте само по подветрената страна на дюните със западна експозиция(за българските популации), защото само там е възможна полинация и скоростта на вятъра е най ниска. Засега най-многобройни остават популациите в Аркутино и Каваците, като почти на изчезване са тези при курортното селище Дюните, заради близкия достъп до пътя и туристите. Популациите в Приморско са се свили и намалели с 99 % за периода от 2001-2010, въпреки защитения статут на дюните. Най-новите популационни наблюдения през 2010 откриха само 4 цъфтящи растения и 3 ювенилни екземпляра. Може да се направи извод, че от 100 растения през 2001 сега са останали едва 7 на скромната територия от половин декар. Морските лилии църтят след четвъртата си година, през което време развиват листен паренхим, нужен за обилния цъфтеж, тъй като голяма част от цветовете остават неопрашени и загиват без да плодоносят.
Основните отрицателни фактори са два. Първият е късането на стъблата на цъфтящите растения, заради красивите им и очарователни цветове с екзотичен мирис и изглед, несрещани другаде, освен по южните брегове на Черно Море. Втората главна причина е комплексна и е свързана отново с туризма - утъпкването на вегетативните части на растението, утъпкването и заравняването на дюните, което снижава и изцяло унищожава тяхната подветрена част. И двата фактора действат върху полинаторните механизми, като драстично снижават семепродукцията, въпреки високия семепродуктивен потенциал на растение и високата кълняемост на семената. Трети сравнително по-слаб негативен фактор е замърсяване с автомобилни сажди от изгорелите газове на белите цветове на растението, което отблъсква единствения полинатор.
Друг лимитиращ фактор за успешното развитие на новите растения е, че само заровените по подветрената страна семена могат да покълнат, а незаровените семена, които са леки като хартия и се разнасят надалече от вятъра - загиват. 
В библията морската лилия се споменава под името бял крин, но в действителност от криновете само морската лилия е разспространена в Израел.
Същевременно няма друг растителен вид в България с толкова сложна и затруднена биология на развитието, кото е главната причина за угасващия характер на популациите на вида.
Последната снимка е разковничето на въпроса защо е изчезнала в 99 % морската лилия на южния плаж в Приморско, който е защитена територия - хем е защитена територия, хем има съоръжения за екстремен туризъм. Хем пише да не се вкарват коли, а вътре в защитената територия е пълно с коли. 
Няма по-гнусно създание от гражданина-простак - повсеместно разпространен за сметка на други видове.
За съжаление няма как екоминистерството да глоби само себе си след като е допуснало построяването на постройки на делтапланери и други туристически съоръжения в защитена местност. Има обаче друг ефективен граждански начин -неправителствена организация да предложи министъра да се откаже от няколко свои месечни заплати, с които да бъде финансирано възстановяването на лилиите. Ако така екоминистерството опазва националното ни наследство, скоро ще снимаме само голите си баири.
Автор на текста и снимките: Д.Георгиев-Даков     






imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Колите са са около 20 на брой - от тях за жалост на снимката се виждат едва 6.

Последни и отчаяни мерки за опазването му върху дюнните плажове на приморско е ограждането с телени мрежи - грозна, но крайна и ефективна мярка.

Ако можех да кръстя това растение с поетично име, бих го нарекъл еудемония - нежно, чисто, крехко и невинно цвете, но непознато, езкотично и някак студено сред топлите пясъчни простори. 
И за всички биологически маниаци, ето новия вид перуанска лилия  открита през 2008 - Hymenocallis incaica.

image

 


 

image

 

image
Ето и някои полимерни цветове


Употребата на растението за медицински нужди е свързана с противораковата активност на някои растителни алкалоиди - един от 60-тте съдържащи се в него алкалоиди с името панкратистатин предизвиква програмирана смърт на раковите клетки. Благодарение на богатото наличие на хидроксилни групи, алкалоида с фенантреноподобна структура се асоциира с митохондриалните и клетъчни мембрани като блокира преноса на протони през тях и обрича на енергийна смърт раковата клетка- апоптоза. За разлика от раковите клетка, нормалните клетки се делят значително по-бавно, което ги спасява от "гладната смърт".
image






Гласувай:
10



1. анонимен - Разкошнико! И днес ни къпеш в кра...
21.08.2010 11:39
Разкошнико! И днес ни къпеш в красота!
цитирай
2. apollon - хайде без разкошотии
21.08.2010 11:54
хайде без разкошотии
цитирай
3. lambo - Туризмът налрая ще унищожи всичко,
21.08.2010 16:55
което Еволюцията е създала за милиарди години
цитирай
4. apollon - за жалост
21.08.2010 17:21
за жалост
цитирай
5. анонимен - ....Елица
22.08.2010 10:34
Бялата принцеса на пясъчните дюни-наистина е разкошна!
Преди доста години имах възможността да и се порадвам на живо-в Аркутино-истинска наслада за сетивата!
Жалко,че ние,хората,с нашата диващина,ще допринесем за изчезването на това толкова красиво и екзотично растение в растителния свят.
Благодаря,че имах удоволствието да и се порадвам още веднъж-фотосите са уловили цялата и прелест и красота.
цитирай
6. apollon - наистина са станали добри снимките ...
23.08.2010 14:48
наистина са станали добри снимките - и аз не мога да им намеря недостатъци
цитирай
7. анонимен - :)))
28.08.2010 08:49
"За съжаление няма как екоминистерството да глоби само себе си след като е допуснало построяването на постройки на делтапланери и други туристически съоръжения в защитена местност"
А бе хора, защо пишете за неща, които ама въобщеееее не са ви ясни? Смешно е...
цитирай
8. анонимен - Водна лилиия
21.09.2012 08:35
Преди години в Приморско на северният плаж - имаше две гнезда водни лилии - те бяха преди стената - сега като отидох да ги потьрся - останах разочарована - на тяхното място всяка година строят - барче - капанче - дискотека - това е довело до унищожаване на тези прекрасни лилии..Много ми стана мьчно - и добре че преди време си ги снимах и им се радвах..но за жалост - за много малко...
цитирай
9. apollon - права сте - разграден двор сме ...
21.09.2012 13:53
права сте - разграден двор сме

всеки кой както влезе руши


учудвам какви добри снимки съм направил преди време
цитирай
10. apollon - http://books. google. bg/book...
08.07.2013 16:16
http://books.google.bg/books?id=gyhGYRdBhz4C&pg=PA264&lpg=PA264&dq=orbelica+myosotis&source=bl&ots=Jl62TSijY0&sig=NYPXSzTNqDUyPFTACtp3zlrB72M&hl=bg&sa=X&ei=DbvaUenvFMGAPfePgbAF&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q=orbelica%20myosotis&f=false
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466287
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031