Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2010 20:37 - Съдбата на един човек в България
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8801 Коментари: 18 Гласове:
15

Последна промяна: 19.08.2010 18:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Разказвам ви съдбата на човек, подложен да доказва себе си, но междувременно е принуден да живее един "кучешки живот" в България. Това е животът и историята на Васил Филипович Соломонов - българин от Украйна.
Много българи не знаят, но това е историята и на много други българи, тъй като Молдовска и Украийнска Бесарабия са пълни с българи. Нещо повече, стотици български села съществуват на полуостров Крим и край бреговете на азовско море още от времето на Екатерина Втора, когато императрицата заселва тези българи с поверен имот за обработване и препитание. Украйна подтиска гласовете на нашите сънародници и реално те се водят типични руски граждани, макар че само в домовете си те говорят на чист български език.
Голямо зло се изпитали тези наши сънародници. Избягвайки съдбата по родните си земи, те намират нова съдба, нов живот, нова карма и нови проблеми в номите земи. Първоначално ги учели, че тяхна майка е императрицата Екатерина Немска Втора, после заочнали да ги поучават, че техен роден баща е Ленин, а накрая Сталин ги доубивал и част от тях разпратил чак до Магадан до японските острови. Всичко това не свършило до тук - държавите на Молдова, Украйна и Румъния продължават да отричат реални брой на българските граждани по време на своите национални преброителни кампании. В училище българсите деца се учат на руски,  възпитават се като руси и не им е разрешено да говорят на български.
Политиката на България в това отношение не е известна, тъй като нямаме данни каква ни е политиката.
Василий Соломонович е българин, който 7 години не получава български паспорт. Ако попитате Божидар Димитров, той откровено ще ви каже, че не е започнат със случая.
Докато е тука в България Васил споделя, че всички българи го питали за един и същи въпрос - Защо се наложило да пристигне в България?
Човекът загубил жилището си, което рухнало след обилно топене на снеговете и макар дебелите стени на къщата му, тя се срутила по напора на топящия се сняг. Това принудило Васил да тръгне с автобус за България заедно с още 30 българи, за чиято съдба той не знае. Автобусът пристигнал във Варна и от там в качеството си на легален турист в нашата мила татковина, той пристигнал в София. След като престоял няколко дни в столичния град, друг нашенски българин му откраднал 600 долара, при което той останал без пари и без възможност да се върне обратно, нито пък да остане където и да било. Тогава Светка от фондацията за бесарабските българи в София му дала направление за село Златосел, където Велка - попската щерка щяла да поеме бесарабския чужденец и да го подслони. Нямало къде другаде да го сложат и го настанили в кантората както сам се изразява той, тойест в сградата на кметството. В таз сграда преди време били извършени множество убийства, за които хората все още помнели и след като му разказали за тях, нашия чужденец не можел да спи по цели нощи. 
Васил имал професия - бил обущар. Така в златното село село, където бил настанен, той за известно време правел гумените галоши на баби и дядовци, но както сам той споделя - Аз не съм вулканизатор да оправям гумата на селските обувки, а обущар.И според мен съвсем правилно е отразил обущарските тенденции на съвременното българско село. Светка и без това му казала как ще остане жив сред обира и за да успее да оцелее, самата тя му препоръчала да остане на село и да разчита на подаянията на селската любов. Васил обаче все го теглело към града, защото откакто се помни, знаел, че неговия занаят могъл да се упражнява в градски условия. 
Брей ми то наистина си е голямо тегло е да си обущар - не само ръце трябва да имаш, но и нужната клиентела, която в днешно време, се срещала само по градовете. Аз и до този момент не знаех, че човешките крака на село са като автомобилните губи - само дето галошите са по-здрави от съвременните автомобилни гуми.
В Златосел се примоли на някой си Петър да отиде по-близо до град и така Петър му предложил дома на учителка в Раковски, която наскоро останала вдовица. Вдовицата обаче не пожелала странстващ мъж в двуетажната си къща и така той отново бил на улицата. Но поне вече се намирал в град Раковски. Търсел клиенти там да им шие обувките и за припечели насъщния, но уви или все нови обувки се носели, или нямало скъсани обувки. За сметка на това Васил не бил наясно, че в България има най-много гробища за гуми в цяла Европа. След като постоял известно време в квартала на Раковски Генерал Николаево, поканили Васил в село Секирово да бъде пазач на къща, да държи надалеч крадците и да я поддържа.
Застоял се Васил така 4 години. Но за занаят като неговият нямало място. Тръгнал да върви към Пловдив. И до ден днешен никой не е протегнал ръка на тоз българин, на който в документите сно и четливо пише, че българин по народност.
Изкарал 2 студени люти зими в Пловдив в един товарен фургон. Препитава се със скромните плодове на своята професия. И моята обувка дори заши, за което получи заслужена отплата.
Но вие ми кажете има ли по-голяма обида от това да си българин и 7 години да чакаш за български паспорт, за да може човекът да получи правото на достоен български гражданин и да бъде настанен подобаващо с право на заслужената му пенсия.
Аз съм горд, че съм българин. Да му мислят тези, чията съвест е гузна и които представят страната ни като мащеха за нашите сънародници.
Васил цели седем години се крие от полицията, защото знае, че тя ще му навреди и ще го върне в родината му, в която той не е оставил нищо и е решил България да бъде неговата родина и чийто български той знае в неговата древна и прадревна диалектна форма. Вие ми кажете трябва ли този човек да се крие от полицията  това ли е нашата полиция - тази която не помага на хората, а прави живота им ад. Променило ли се е нещо в нашето съвременно общество? И не е ли срамен въобще този въпрос? Кой би здържал седем години играейки криеница с полицията? - това са думите на препатилия ни сънародник.

Всеки, който желае да помогне на достойния българин, имал нещастието да поеме към своята първа родина, нека да предложи своята помощ.

За да се уверите в наводненията и разказа на Васил, може да ползвате този линк:
http://bulgaria-news.bg/en/category/yellow-stones/today/resume/post22047.html
За да се уверите в думите ми, че той живее в нечовешки битови условия, можете да го потърсите в ремаркето срещу китайския магазин в Пловдив - ще го видите, ще разговаряте, но от съображение за сигурност, не бих издал неговото точно местонахождение.
Ако някой много се съмнява в историята може да провери в Google earth, че на координатите улица Новоросийсково 31 Бердянка няма солиден имот, а запустял двор, тъй като срутването на къщата е от преди 7 години.
"Едни хора имат дом без топлина, а друг имат топлина без дом - така живее този свят разделен от мъка и една невидима ръка се протяга да събере човешкото щастие"





Тагове:   България,   човек,


Гласувай:
15



1. ninaantonova - Много силен постинг!
15.08.2010 22:07
В нашата мила родина е така, за едни има, за други няма. Бюрокрация, корупция и какво ли не. Скоро гледах повторението на предаването Море от любов, кйдето Наталия бракосъчета в студиото си мюсюлманин с българка. Та човека живее в България 20 години, а паспорта му "изчезнал" някъде в съответната институция. Та даваха Наталия се обади където трябва и точно за 10 минути намериха личната карта. За какво говорим тогава?
Дано е жив и здрав човечеца, Господ да се смили над него и с Човешка помощ да му се уредят нещата. Никой не заслужава такъв живот. Приятна вечер. :)
цитирай
2. apollon - лека вечер и на теб
15.08.2010 22:15
лека вечер и на теб Нина - примерът е красноречив
цитирай
3. helibet - искам да помогна и ще го направя
15.08.2010 22:47
искам да помогна и ще го направя
цитирай
4. анонимен - България ли?!?!?
16.08.2010 03:02
Държавата България се отнася със собствените си чеда противоконституционно-
да очакваме,че ще припознае за свои чеда бесарабските българи е,...
меко казано-наивно...
Да,историята ме трогва-проблема е,че на никой,ама никак даже не му пука...
от 6-7 месеца съм в България(след години по чужбина)и
все още не мога да намеря свястна работа...
аз реших-България е моето родно място,но не е моята държава.
има нещо много сбъркано тук,нещо не е така,както трябва.
не ми обяснявайте,че чипа на българина е сбъркан-не е така;
как иначе българи със *сбъркания чип*се реализират
навсякъде другаде по света,но не и в България????
цитирай
5. apollon - и мен ме трогва вашия коментар - в...
16.08.2010 04:06
и мен ме трогва вашия коментар - важното е, че гражданите се трогват -това значи, че освен държава, трябва да има и "гражданска държава" ако мога така да се изразя
цитирай
6. анонимен - най добре да му дадат паспорт и да ...
16.08.2010 10:53
най добре да му дадат паспорт и да занимава в чужбина, щото сигурно това е целта, ако не е, да се предаде на полицията - и те да го върнат в родината - където е роден човека и има роднини.
цитирай
7. анонимен - ....Елица
16.08.2010 11:07
Покъртителна човешка история!И жалко,че това се случва тук,в нашата страна-понякога се питам дали не живея в страната на абсурдите,след като прочета нещо такова.И ми става безкрайно болно-в такива моменти се срамувам,че съм българка.
Държавата в това отношение отдавна е абдикирала в качеството си на такава-срам и позор,господа управляващи!
цитирай
8. basta - човешко щастие. . . има ли го въобще? ...
16.08.2010 11:19
човешко щастие...има ли го въобще? някъде да, по-често - не. а където го има, е мимолетно...
някога вярвах, че светът може да бъде рай за хората, които го обитават. че могат да живеят като братя, които се обичат и си помагат един на друг...
все повече загубвам тази вяра.
но за мен раят остава...в сърцето ми :)


http://www.youtube.com/watch?v=Vxci-dNXMsg
цитирай
9. doaiva - Благодаря
16.08.2010 17:03
за този пост!
цитирай
10. анонимен - към 4.анонимен
17.08.2010 12:20
е какво сбъркано има,бе,господине,нали сами си избираме политиците,да не би насила някой да накара народа да гласува преди време за СДС,после за царя,след това са БСП,след това за Бате Бойко?Нали и самите политици са измежду нас взети,да не са дошли от Марс някъде?Бате Бойко какъв е бил преди много години-човечец от народа,пожарникарче,като тия,дето сега в Русия помагат на братушките да гасят пожарите.Така че просто това ни е потенциала,пич,няма нищо сбъркано у нас,просто на тоя этап толкова си можем!
цитирай
11. apollon - Най-новият начин за постъпления в ...
19.08.2010 09:03
Най-новият начин за постъпления в държавната хазна според Божидар Димитров е купуването чрез дарение на българско гражданство. Интересно какво да подарят българските граждани в чужбина, които са оставили своите земи тук в България и са избягали. Не са подарили достатъчно. Не е ли това начин допълнително да се корумпира държавната администрация.
цитирай
12. apollon - Държавата изхвърля хора с бълга...
19.08.2010 09:16
Държавата изхвърля хора с български документи от жилищата им - вече съм им загубила броя. Тук фондацията на бесарабските българи защо нищо не прави? POOHY

Да - а уж по закон на всеки се полага жилище, дори и на клошарите - това е основа в социално-солидарните общества - иначе когато вземат парите на за здравната каса и с тях лекуват други важи солидарния принцип, а иначе моето си е мое и държавата не подслонява клошарите.
Реално на всеки може да му с случи да остане на улицата - още повече чрез схемата на имотните измами.
цитирай
13. анонимен - Върбица...
19.08.2010 17:16
Уважаемо анонимно! Ако не бяхте написали този отговор със сигурност щяхте да заслужите уважението ми, че инцидентно сте се озовали в блога на този човек(който в момента изпозваме като чат, ще ни прощава), но за съжаление се оказа, че вие по никакъв начин не се отличавате от всички нас при положение, че дебнете от засада и чакате отговор на малоумния си коментар, с което затвърждавате това предположение. Ами хайде на по улиците, хайде пред народното събрание, бъдете за пример! Накарайте ни да ви последваме :))))))
цитирай
14. apollon - Благодаря на всички - тук питахме не ...
21.08.2010 08:21
Благодаря на всички - тук питахме не дали човека заслужава помощта, а как да му се помогне в качеството му на достоен български гражданин - вече получихме становището на Божи дар Димитров, който посъветва украинския гражданин да подкупи държавата България, за да му бъде издаден български паспорт
цитирай
15. анонимен - Мога да помогна на този човек
09.12.2010 21:34
Моля автора да се свържи с мен на емайл: surbobus@abv.bg
цитирай
16. анонимен - ....Елица
03.02.2011 13:53
Какво стана по въпроса-има ли някакво положително
развитие-много пъти съм се питала-човека вече
има ли документи и покрив над главата си?
цитирай
17. apollon - гражданинътот молдова вече е на...
03.02.2011 14:25
гражданинътот молдова вече е настанен в старчески дом
цитирай
18. apollon - За не го се полагат всички възможни ...
14.05.2011 13:58
За не го се полагат всички възможни грижи от държавата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464680
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031