Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2010 13:26 - Пътни римски станции и градове в Англия
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3669 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 26.07.2010 15:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Английските градове с окончанието - честър произлизат от бивши римски кастели и поради тази причина английското честър е пряк езиков аналог на латинското castrum. Така град Честър (Chester) произлиза от латинската дума каструм - крепост, нищо, че римляните са имали собствено име на крепостта, известно като Дева Витрикс. Честър е основан като каструм през 79 година от новата ера с името Дева Витрикс от II Auditrix legion  по времето на император Веспасиян.
Bremenio e римски пътен кастел с днешна локализация при High Rochester. Името заедно с германския Бремен се превежда като buri men - северни хора или по-точно във връзка с топонима "градът на северните хора". Бурите са германско племе в района на река Одер, но са използвани като нарицателно и като пример за типично северни хора.
Крепостта Катарактониум (Cataractonio) римляните наричали днешен Catterick, North Yorkshire Catterick, Северен Йоркшир. Английското име Catterick напълно съответства и ясен днешен аналог на римското име на крепостта. Птолемей през150 година обозначава крепостта с име, написано Κατουρακτονιον, което изглежда дава известни основания за съмнение. Името на крепостта Cataractonio е гръцка дума, взаимствана от римляните и означава "място с водопад", което е нетипично както за име на крепост. Не това са имали предвид римляните. Вероятно честото покриване на мъгли в региона е довело до това име на крепостта. 
image


Старото римско име на Dunstable e Durocobrivis. То се състои от думите durus - твърд и думата cobrovis с неизвестно значение. В името на настоящият град фигурират два от елементите на римското име. На първо място Durocobrivis е със статут на крепост - така в името фигурират келтския вариант за крепост dunum и първата част от латинското име - duro, преведено като stable. Така името "dunstable" се превежда като стабилна, твърда крепост.
Crococalana е селище в римска Британия със статут на пътна станция и римска крепост. Въздушните снимки на крепостта определят нейните типични за римските стандарти размери - 213 x 152 m. Настоящата локализация на древна Crococalana се намира в близост до днешното село Brough, Nottinghamshire. Заради спецификата на името си и нуждата от лесно произношение, по-късно Крококалана се произнасяла в съкратения вариант и с известния по-кратък начин на изписване Crocalana. Името Крококалана произлиза от латинското crocus и гръцката представка καλλι-
със значение за красив. Тъй като крепостта се намира във вътрешните територии, вероятно красотата на цъфтящите с минзухари полета е дала основание на римляните да нарекат така тази своя пътна станция. Така топонима Крококалана означава, "местност на красивите минкухари".
Римската крепост Lavatris (Lavatrae) е разположена до днешното село Bowes. Името на латински се превежда като храм за пречистване от lavatio- миене, измиване, обряд на кръщение, стая с вана.

Авторска статия на Д. Георгиев-Даков
image
Снимка - Бистра

Maridunum Demetarum и романо-британско селище, кото първоначално се развило като военно укрепление, към което били привлечени местните жители от племето демети. Постепенно градът се разрастнал и бил изграден амфитеатър един от седемте в цяла Британия, чийто останки са запазени и до днес. На мястото на древното римско селище, възникнало през 75 година от новата ера, днес се издига град Карматенс. Името Maridunum е със значение крепост на морския бряг от келтското dunum-крепост и латинското maris -море. Съвременното име Кармартен произлиза от един средновековен вариант на името Cair Mirdin от 1130 година.
Vinovia е римски форт, локализиран при разкопки до днешен Binchester. Името Vinovia се превежда като път на виното или към лозята. Днешното име Бинчестър носи първата част от латинското име и типичното английско окончание за крепост - честър.
Ribchester е населено място в Англия с древното латинско име Bremetennacum, което е все още с неизвестно значение.  Заради римската крепост името Ribchester означава "крепост край река Ribble".
Римската крепост Luguvallium e разположен в близост до днешен Carlisle и в близост до Хадриановият Вал. Във връзка с нерадостното ежедневие на непрекъснати битки по отбраната на Британия по нейните северни граници името на римската крепост произлиза от латинския глагол lugeo - скърбя, оплаквам (lugentes campi - скръбни поля) и оттам Luguvallium - "крепост до скръбния вал" (vallus -вал, защита, преграда).
Vindo Gladius - "бял меч".
Bravonium - първоначално цивилно селище (vicus), основано през 70 г от новата ера и лежащо под днешен Leintwardine, което през 160 година е реквизирано от римските военни. Цивилният живот продължавал както вън от крепостта, така и вътре до напускането на военните през 196 г. През 3 век селището е разрушено от пожар. Под името Браногенум е споменато през 2 век в произведението География на Клавдий Птолемей. В Антониновият маршрут е посочено името Бравониум. Смяната на цивилният с военния статут на селището е най-вероятната и сигурна примина за смяната на имената на селището.  Branogenium e по всяка вероятност първото име населището като името произлиза от името на келското племе в региона - branovii (brannovices е името на една от старите галски народности). Това показва, че името Branogemium (в провизорен превод "селище произлязло от племето Брани" ) ясно показва първоначалната келтска организация на селището, която в последствие е окупирана от римляните, а по-късно и реквизирана за военни нужди.
Двойните стени на селището показват съвършенна защитна конструкция, а размерите на крепостта 262 х 154 m) са съпоставими с тези на стадион. Името Bravonium вероятно произлиза от латинската дума bravium (brabeum). С нея римляните са наричали наградата за победителя в състезанията.
Verlucio e малко римо-британско селище, чието име се превежда като "истинска светлина".
image
image





Тагове:   англия,


Гласувай:
10



1. teramilia - interesno!
24.07.2010 18:25
interesno!
цитирай
2. apollon - мерси
24.07.2010 18:27
мерси
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14505510
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930