Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2010 15:11 - Произход на имената на градовете Towcester, Cirencester и Alcester
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1969 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.07.2010 00:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Досегашната етимологична теза за името на град Towcester e "лагер на брега на река Тофе". Тази теза се отхвърля и се приема като част от произхода на името на града специфичния ландшафт, създаван от крепостта Lactodurum, която лежи под съвременния град. Тази крепост се отличавала с множеството бойни кули, които се запазили в значителен брой през средните векове. Последната се запазила чак до 1960, когато била съборена за изграждането на съоръжение, свързано с телефонните съобщения. Така новата етимологична теза е, че името на града е староанглийско и произлиза от английската дума tower - кула и cester - староанглийски вариант на латинската дума за castrum. Името Towcester се превежда като "крепост с кули", кото следва най-вече от запазеното описание на римската крепост Лактодурум. 
Самото име Лактодурум създава сериозни инскрипционални трудности. В "География" на Птолемей името е изписано Лактодоро. Тези два различни начина на изписване детерминират различни значение на наименованието. В случая с Lactodurum евъзможен смисъл за твърдина, докато Lactodoro може да се разбира в смисъл на "млeчноизобилстващ".

image
Римо-британска статуя на глава от крепостта Лактодурум. Ясно личат фациалните белези на аристократична охраненост върху скулптурата. Видни са и типичните италийски черти, което показва, че само заможните  римски граждани са могли да овековечават  своите чисто човешки измерения в отдалечената провинция Британия. налице са всички белези на обезитас 4 степен, което в онези времена на недоимък е било истинска проява на лукс, разточителство, чревоугодничество, ленност и високо обществено положение в обществото. Главата няма врат, поради поглъщането му от обилната корполентност. Въпреки угояването носът е останал все още римски.

**************
Името на град Cirencester е точен аналог на римското име на един от най-големите градове в Римска Британия - Corinium Dobunnorum. Той разполагал с форум, амфитеатър и базилика, украсена с коринтски капители и бил разположен на територията на приятелски настроеното племе Добуни (Dobunni). Името на града произлиза от гръцкото Corinna , от древногръцкото κόρη (момиче, девойка, мома). Налице са били приятелски отношения между добуните и римските войниици.
image
Графитен надпис от римски дом близо до Cirencester, открит през 1818.
ROTAS, OPERA, TENET, AREPO, SATOR.
"Създателът Арепо (име с етруски корени) държи с труд колелото" или " Колелото на труда държи Арепо, сеяча". 

***************
Alcester е стар търговски град от римски произход при сливането на реките Алне и Ароу Уоруикшир, Англия. В римско време в землището на Alcester се е разполагал крепостен град и римски форт, който носел римското име Alauna (еднокрила крепост). Римското име Алауна носели поредица от римски градове, които били посветени на местно галска богиня - Алауна, чието име  известно от запазан надпис, намерен в Pantemburg, Германия и чийто култ бил разпространен със разселването на галите по северните морски територии на Европа. Римляните били толерантни към култовете на местните божества. Така с името Алауна бли известни градовете Valognes в Нормандия, Аlcester в Англия и Alauna Carvetiorum (Maryport), Англия.   По-късно през 12 век градът е прикрепен към бенедиктинтски манастир основан от Ралф Ботелер. 
Произходът на град Алчестър произлиза от древното име Алауна. От него произлиза и имет н река Алне (Alne). Очевидно съвременното име е съкращение от пълното римско название на селището с провизорните варианти "Alauna castrum", "Alcastrum" --> Alcester.




Тагове:   град,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14431147
Постинги: 5334
Коментари: 10421
Гласове: 19316
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031