Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2010 16:32 - Пизос
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8277 Коментари: 7 Гласове:
10

Последна промяна: 24.04.2018 03:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Емпорион Пизос се намирал до днешното село Димитриево, Чирпанско.
Защо римското правителство създавало нови емпориуми, каквото било, например, Пизос? Очевидно това било решение за справяне със заплахата от варварите. Отначало римското правителство не се е намесвало нито във вътрешното устройство на Тракия, нито в това на старите малобройни гръцки градове във вътрешността (Филипопол и Пауталия). Насаждане на градски живот в по-широк размер се почнало, както видяхме, при Траян и Адриан.
Особено ценен е надписът от емпорион Пизос при с. Чакарлар (Чирпанско), дето Септимий Север привлякъл чрез ред привилегии тракийци от околните села и области за създаване на новия град-тържище (емпорион). Надписът съдържа имената на новите поселници и неговата “харта на свободите”, т.е. привилегиите, които били дадени на новите поселници. От надписа също се вижда, че Пизос е бил само едно от цяла редица подобни селища, които Септимий Север възнамеряявал да основе и действително основал през време на своето престояване на Дунавските земи. Думата емпорион означава пазар, тържище, и не е било нито село, нито пък същински град, но е представлявало военна станция с известни черти на град. “Големите привилегии”, които били дадени на новите поселници, се състояли в освобождаване от ония тежки повинности, които тежели върху останалото селско население. Новите полуградски, полувоенни ядра представлявали привилегировани оазиси сред отрупано с повинности и данъци население. Новите жители на Пизос били освободени от известни натурални даждия, които били доста тежки; освободени били още от задълженията да дават хора за погранична стража (бургарии) и от ангарията, т.е. задължителна и безплатна превозна служба, задължително доставяне на товарен добитък и хора за държавния транспорт. Тия привилегии били давани на новите центрове на полуградския живот с оглед на бъдещите облаги, които държавата очаквала от тях във военно отношение. Емпорионите в Тракия, подобно на кастелите в Африка, имали за цел да снабдяват империята с добри войници, които в своите укрепени полуградове биха образували опората на римската империя срещу нападенията на варварите. Новите селища не били надарени с муниципална уредба, но се управлявали от специални началници (топарси, бузенти), които имали правото на съдопроизводство и приличали в това отношение на префектите на първите римски колонии в Италия. Повинностите, от които новите поселници били освободени, тежели най-много върху селата.
Източник : Светлана1956

Името на емперион Пизос прилича на гръко-етруския емпорион край Пиза и сме смята, че и двата произлизат от πίσυνος- доверяващ, уповаващ. Писа още е древен град на полуостро Пелопонес.  
Надписът гласи:


На добър час! За победата и вечното благоденствие на великите и божествени императори Луций Септимий Север Пертинакс и Марк Аврелий Антонин, Августи, и Публий Септимий Гета, Цезар, и Юлия Домна, майка на военните лагери, за целия им дом, за свещения сенат и римския народ и за свещените войски с благословията на владетелите бе построено тържището Пизос, когато консули бяха господарите императори Луций Септимий Север Пертинакс и Марк Аврелий Антонин, Августи, и в него се заселиха долуизредените... [следва изброяване на имената на първите заселници, около 160 души, повечето тракийци, жители на съседните села]. Квинт Сициний Клар, управител на провинцията, постанови: Зарадвани от досегашното добро състояние на пътните станции, нашите повелители, великите и божествени императори, искайки тяхната провинция през целия им живот да остане в същото бляскаво състояние, заповядаха съществуващите тържища да се подобрят, а където няма такива, да бъдат основани... И за да бъдат тези тържища по-заможни, аз поръчах да убедят и да преселят в тях лица от околните села, които се ползват с добро име, като лично заявявам, че, които пожелаят доброволно да сторят това, ще получат големи благодеяния от августите: ще се освободят от вноски в натура към града, от задълженията да поддържат държавната поща, от задължението да служат като охрана по бургите...
Надпис от с. Димитриево, Чирпанско, за основаването на тържището Пизос, 202 г.
В надписът са споменати тракийските селища Skelabria, Stratopara, Krassalopara, Skept, Gelupara, Kirpizos, Bazopara, Strupil и Bussipara. 
image






Гласувай:
10



1. bozman - Искам да попитам, доколко сведе...
03.09.2010 00:49
Искам да попитам, доколко сведението от "Светлана1956" може да се счита за достоверен превод на въпросния надпис от 202г. ? Имало материал по този въпрос от Михаилов, но не мога да го намеря в нета. Този материал беше пуснат тук:
http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=98257&pid=1595049&mode=threaded&start=0#entry1595049

и ме интересува неговия произход, тъй като смятам да го цитирам, като достоверен. Можеш ли да дадеш някакви позитивни сведения.
Не ми отговаряй ако обичаш l блога, защото не го ползвам. Отговори ако обичаш на bozman@gmail.com

Поздрави и успехи.
цитирай
2. apollon - надписът и превода може да се ползва ...
03.09.2010 01:01
надписът и превода може да се ползва - това е единствената му обществена изява - за жалост снимка на надписа липса - що се отнася до форумната тема - там аз не съм специалист боцмане - благодаря ти за добрия и коректен тон
цитирай
3. анонимен - Imperio
07.11.2011 23:05
Здражейте моето село е Димитриево често съм посещавал римският град.Бих казал че знам неговото разположение,за съжаление е разграбен и разоран.Въпреки това смятам че ако се направят разкопки ще излязат доста интересни неща.
цитирай
4. apollon - мисля че разсъжденията ви са осн...
07.11.2011 23:43
мисля че разсъжденията ви са основателни - добре би било да пишете и на археологическия музейв Стара Загора с копие до ресорното м.
цитирай
5. анонимен - Imperio
17.11.2011 00:11
Имате ли информация през коя година е открит надписа?


цитирай
6. apollon - през 202 година е датиран - нямам ...
17.11.2011 00:41
през 202 година е датиран - нямам друга информация
цитирай
7. анонимен - Къде е истинското място на древният Пизос ?
12.07.2012 23:06
Действително Пизос е основан през 202 г.п.н.е.Но като краявед мога кажа и следното,прегледайте книгата на етнографа Никола Събчев"Етнография на гр.Чирпан"и там ще откриете много неща които според мен,сега се поднасят по много различен начин.Първо Карасура какво значи в превод-Сладка вода.Ако обърнем внимание на наименованията на селищата наоколо ще отидем до старото име на Скобелево,а то е Карасълли.Това да ви говори нещо? Г.Янев краевед.Емейла ми е:georgi.qnev443@abv.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466015
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031