Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 15:26 - Румънски сайт показва повече за историята на България, отколкото българските музеи могат да покажат на гражданите си
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4454 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 29.06.2010 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не мога да разбера дали това е куриозно или страмно, но в сайта се цитират български селища, от където са намерени и снимани ценни алхеологически артефакти с огромна научна и художествена стойност. За жалост едва ли някой средностатичстически българин може да се похвали, че е виждал находките в български музеи. В този смисъл единствения смислен въпрос е как така Румъния знае за нашите тракийски богатства и ги представя за света, а ние българите не знаем за тях. Изниква въпроса на кого служат българските музеи. Редно би било да отговори министъра на куртурата, но тъй като той е скулптор, аз лично не желая да го занимавам да отговаря на такива сложни въпроси извън неговата професионална компетенция на творец, може би защото както се случва в такива случаи, отговорите звучат незадоволително.

Вижте сами:
http://www.gebeleizis.org/tracic/6.htm
Друг подобен сайт, който цитира повече български, отколкото ручънски източници, при jова със завидна точност и вещина е:
http://soltdm.com/home.htm
Друг един чужд сайт е също много по-точен и прецизен от който и да е друг български интернет източник:
http://bambothings.com/

Както знаем културно-историческите аспирация на румънската държава към историята и наследството на траките са огромни, поради което румънските учени се стремят да създаден обоснована концепция, за разлика от българските учени, че румънците са преки наследници на дако-гето -траките в политически и културен аспект. С това в съвременен етап се обосновава и румънската окупация на Добруджа.

Вижте например този артефакт от село Гърчиново
image
image
Това е бронзова матрица за декориране на шлемове, брони и други. Някой да е виждал подобно бижу с български произход в български музей.

Друг е въпроса, че заради дружбата на Чаушеско и Тодор Живков по идея на големя руски брат, трябваше да цари церемонията на отявлено братство между двата народа, в резултат на което голямия част от конфискуваните археологически артефакти от територията на окупирана България и Добруджа в началото на 20 век, не са официално поискани от румънската държава и се съхраняват в Румънски музеи.
Всъщност както и охранителните генерали могат да потвърдят тази дружба Чаушеску-Живков продължава.

В този ред на мисли Метрополитън мюзиъм в Ню Уорк може да разкаже много повече за за нашата история, отколкото който и да е провинциален музей на територията на Балканите. Отново няма кой да поиска някои ценни притежания да бъдат върнати обратно. Нещо повече - за особено ценните експонати, с цел да не се разкрива точния произход и местонахождение за находката се пише за по-лесно Гърция и се обявява за гръцки артефакт, с което въпросите приключват. Така например въпреки многократнте искания английската агенция Сотби и  аукционната къща Кристи са редовен озаконител на нелегално изнесената и контрабандна културно-историческа стока от Балканите. Наскоро техните директори бяха осъдени в САЩ за нарушаване на антитръстовото законодателство на страната.




Тагове:   България,   може,   отколкото,


Гласувай:
7



1. flyco - =
29.06.2010 15:30
Според мен сайтът е канадски...
цитирай
2. apollon - сайтът както виждате е такъв, че ...
29.06.2010 15:34
сайтът както виждате е такъв, че произход посмъртно не се открива, нито се легитимира такъв

може и да е собственост на Омар Шериф - важното е откъде има толкова ценни бълграски находки, които поне за 10 процента от тях предполагам, че трайно са напуснали страната по черните пътеки на контрабандата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466551
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031