Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2010 21:01 - Произход на името на тракийската столица Кабиле
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7761 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 13.02.2011 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Градът Кабиле е известен като един от най-големите градове в Тракия, основан през 2-то хилядолетие преди новата ера и в резултат на средищното си положение и развитие по времето на Одриската държава и през управлението на царете Спараток и Скостокос, той се превръща в столичен град. През 341 г.пр.Христа е превзет от Филип Македонски, а през 72 година от новата ера е окончателно превзет от римляните. В картата на Певтингер градът е упоменат с латинското име Cabilis.
Чести аналогии свързват името на град Кабиле с името на богинята на плодородието Кибела.
Произходът на името на града идва от тракийската дума за конче - кабиле, кабил - кон, кибелла, кабила - женски кон,  кобила. В този смисъл самата богиня носи символното име на кон като израз на плодородието.
Интересно е, че трите граматически рода в българския имат точен аналог и в тракийския и фригийския езици.
Проблемите за произхода на думите за коня имат сложна история. На първо място тракийската дума за кон esvas е аналогична на латинската дума за кон equus, наследена вероятно от етруски език. Трябва обаче да имаме нагласата, че като конен народ траките са имали голям разнообразие от лексикални форми за кон, които за жалост не са достигнали до нас.
Гръцката дума за кон хипос ἵππος е далечно аналогична на латинската caballus; cabo, cabonis.
image

нужно е да бъде правено разграничение за символното сравнение на Кибела при траките и фригите.
Лидийците и фригите наричали богинята-майка, богиня на плодородието Кибеба, Кибебе (Cybebe, Cybeba), докато траките я назовавали с името Кибела, Кибеле като символните значение са диаметрални. Траките свързват плодовитостта с коня, докато лидийците и фригите с детето, плода. Макар и сходни думите за дете в двата езика, при траките думата за невръстно дете paibes, която е аналог на фригийската bebe, не е словообразуваща в наименованието Кибела. Обратно Кибебе във фригийския е наименование на божество свързано с човешката плодовитост или с в семантичен план името Кибебе се извежда със значение на "носеща плод, бебе" или плодовита. 
Възможността както град Кабиле да е град, посветен на коня, така и богинята на плодовитостта да е символизирана с кобила  съвсем близо до най-ранните сведения за живота и бита на траките. А тези сведения в общи линия обрисуват ясно и точно дълбоката пристрастеност и любов на траките км конете. Тази битийна връзка между траките и конете се разкрива почти до късноантичните времена, когато траките продължават да напускат този свят заедно с конете. Честите съвместни погребения на хора и животни не се срещат толкова често така, както е по земите на траките. Напълно вероятна възможност е траките да са съизмервали плодовитостта с броя на притежаваните от тях коне. За подобна битийна картина говори Омир в Илиада, описвайки красивите бели коне на тракийския цар Резос. За това ни дават сведения и по-късните хронисти като Херодот, Тукидит, Платон, Аристотел.
ако траките нямаха топонимни традиции в наименоването на своите селища на имената на култови животни, надали щяхме да разглеждаме и обсъждаме възможността в етимологичен аспект Кабиле да е "конния град" или град, носещ име на животно. Случаите за топоними с имена на животни за потресаващо много. Като ярък пример в това отношение е близкия до Одесос град Бизоне - днешния град Каварна.

Ето кратка, тъжна и донякъде смешна информация за формирането на града.Градът е основан през V век пр.н.е. от гръцки колонисти, разположили колония Бизоне на платото на нос Чиракман. През III – II век пр. Хр. временно се заселват скитите.  През тези години градът играе важна посредническа роля в търговията между местните селища и търговците от островите на Егея и други. Колонията носи името на степното животно бизон, което било твърде разпространено в скитските земи на Добруджа. Фактът, че тази топонимна традиция е чужда за гърците, ясно разкрива, че във формирането на колонията са участвали местни тракийски жители, поради поселението не е гръцко, а трако гръцко. Твърдението на българските учени, че градът е основан от гръцки колонисти е смешно и тъжно. Подобно на колонията Бизоне селището Геранея носело името на птицата жерав, заради преобладаващите ята от прелитащи жерави над населеното място.
Култът към животните и растенията при траките е на сообена почит, което личи от ярката топонимна традиция да се кръщават селища с имена на животни.
Недалечните от Кабиле Бизантион и Биза са още два красноречиви примера за топонимната традиция в употребата на животинските имена като имена на селища.  На мястото на древния град на окол 1,5 киломентра в страни се е запазило днешното село Кабиле, образувано около извора, от който древния град е черпил питейна вода. Днес в центъра на селото тече питеен извор. Автор на статията: Димитър Георгиев-Даков

Tabula Peutingeriana - Cabilis
image


image Кибела от Балчик





Тагове:   Кабиле,   столица,


Гласувай:
7



1. анонимен - Помогни ми
01.07.2010 04:00
В планините на Северен Алжир се намира област / древна държава,преди арабското нашевствие/,която носи наименованието Кабилия. Със свой език и писменост,със запазени традиции. Кой на кого е дал името. Ние на тях,те на нас.....години не мога да отговоря на този въпрос.
цитирай
2. apollon - знам кой ми задава коментара - една ...
01.07.2010 04:54
знам кой ми задава коментара - една безсънна госпожа, която не си гледа съня, а ми седи да чете моите статии

Не мога да помогна, защото caballus е международно понятие благодарение на широката римска пропаганда. Отттам е думата cavalo - кон на испански а също и kaval на арабски - кон. Влияние и посока там където господарите римляни са се разпростирали, не могат да бъдат очертани.
цитирай
3. анонимен - Щапаров Младши:
06.10.2010 06:28
Кабилия/древна област в сев.Алжир/=Кобилия/Кибелия,Кибелина/,Каварина/Куберина,Кабирина,Савирина,Саварина,Богарина/.Името е дошло от тракийски колонисти,попаднали там през Бронзовата епоха-това са тъй-наречените по-късно народи"Африги"/Бахлики,Бохричи,Бохаричи,Богаричи/.
цитирай
4. анонимен - Аз също пих попитала
17.01.2011 04:47
за кабилите в Алжир.....
Атотимен 3,бихте ли ми отговорили,от къде имате данни,че траките за завладели Северна Африка и защо точно тази "област" са нарекли на един определен град в техните земи,който дори не е пристанищен.
Кое е по логично -траките кръщанат цяла територия по голямя от днешна България или /изричам нещо кощунствено/,пришълци от Сев Африка са кръктили град на имато на своята държала.
Трети вариант - Кабиле - Кабела,защо Кабилия в Африка да не носи името на Богинята......или вечният въпрос за кокошката и яйцето

И въпреки всичсо написано от мен,съвсем сериозно моля за отговор "анонимин"3
цитирай
5. анонимен - друга възможност
02.03.2011 16:05
Знам малко гръцки думи,и една от тях е: визи=цица - визено = суча.
Може пък Бизоне да не е от Бизон а от визено = суча.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467064
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031