Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 14:03 - Произход на имената траки и етруски
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7463 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 14.06.2010 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Безспорно автохтонното име на народа на земите на Балканите е неизвестно за историята. Ние не знаем как са наричали себе си траките. Но безпорно имаме сведения на съседите им. Няма съмнение, че кръстниците на името траки са гърците.
Завидно внимание отделя Омир, за да опише силата, смелостта и дързостта на тракийските войни, колесници и коне, тяхното снаряжение. Името траки идва от гръцкото - непокорен, смел, храбър(θράσος- смелост, θρασέως - смело, дръзко, непокорно) и същевремнно името е семантично обръзано с глагола θράσσω-безпокоя, тревожа, смущавам и θραύω - рабивам, руша от където произлиза синонима травси. Така в общественото мнение на древните гърците името траки били синоним за смелост и дързост, но също така за разрушение и разбойничество, което било честа практика за тях съседните и антагонистични народи да се кръщават с обидни епитети. Имената трак или трас са еквивалентни и идват от формата Θρᾷξ. Оттам и името Тралис се реконструира от TPALEOC като тракийски лъв или като синоним на смел, приемано често като окончание в личните имена.
Народът на етруските и до ден днешен крие своите неизвестни за науката, въпреки огромното културно-историческо наследтво и изобилието на материалната култура.
Но ние не можем да виним гърците в липса на обективност, тъй като преди да се смесят генетически и културно със съседните траките, те нарекли техните предци белази.Двете вълни на азиатски етнически инвазии в полуостров Пелопонес, първо на ахейци и после на дорийци, ни разкриват значително мургави етноси, които и до днес личат в антропологичните белези на тъмна оцветка при съвременните гърци на юг. Ахеи и дорийци ясно са се разграничавали от автохтонните белази, чийто най-характерен белег е била бялата кожа. Ето как народите ясно са се отличавали в имената си по генетически белег.
Произходът на името етруски е тотално изгубен във вековете изминала история. Нужно е обаче да кажем като новост, че етруските не са монолитен обем от единна народностна маса, а държавно обединение на италийски, пеласгийски, азиатски и келтски племена. През периода на Великото преселение на народите към тази смесица се добавят славяни, авари, готи и българи.
Името етруски е неизвестно. Отново дори латинското име на расените - етруски е замесено в гръцката словестност. Днес тезата на Вергилий за преселването на народа на Еней и Тирен се приема от научния свят и се доказва генетически и лингвистично. Можем да наречем хипотетично траките в района на Троада, на р. Трауос (Травус, Сушица), на Имброс и на Лемнос като трауси (троаси). Следователно латинското име етруски е производно на еолските трауси  (еотроуси), тъй като гърците означавали Италийския полуостров като "страната на Еол". Тук не се отчита потока на траките от Балканите, но реално той  съществувал. Не можем да не изтъкнем огромната прилика между гробниците на траки и етруски. Автор: Д.Георгиев-Даков

image
На първият ред ясно четем: BРIZENIС IAKATPALEOC (Бризенис Якатралеос)
Окончанието на тракийските имена и до ден днешен не е известно като семантично съдържание на учените лингвисти.
Каменна стела от Исторически Музей - Тетевен, 3 век преди Христа. Херос гони глиган с кучето си.
image





Тагове:   траки,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. solinvictus - С тази перилинка развята така об...
20.06.2010 10:21
С тази перилинка развята така образно назад не ти ли прилича на Митра?хехе
Лъва и орела са символи на слънцето!
цитирай
2. apollon - смислен коментар въпреки хумора - ...
20.06.2010 10:22
смислен коментар въпреки хумора - още ли четеш - не се ли умори
цитирай
3. solinvictus - Много баластра, докато я отделя и ...
20.06.2010 14:12
Много баластра ,докато я отделя и виж ,че съм заспал!хехе
ти разгледа ли този надпис дето ти го показах или ...сега е бирено време вече ...
цитирай
4. apollon - баластрата дава градежа.
20.06.2010 14:16
баластрата дава градежа.
цитирай
5. kirkor - Тъкмо се ровех за етруските из нета и ...
04.01.2013 12:41
Тъкмо се ровех за етруските из нета и попаднах на тази статия. Привлече ме, защото с просто око забелязах някакви прилики между тракийските и етруските погребални мотиви. Искам обаче да споделя, че горният текст на моменти губи линията си и оттам не става ясен смисълът. Не са развити и дообяснени и някои от идеите. Съжалявам за критиката, надявам се да е конструктивна!
цитирай
6. apollon - kirkore gledai si karsoreneto i ni ...
04.01.2013 17:22
kirkore gledai si karsoreneto i ni ma zakachai
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14519715
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930