Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2010 17:20 - Произход на думата вулкан и свързаните с нея топоними
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3343 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 12.06.2010 12:30


Официално думата има неизвестен произход. Предполага се, че тя има общо с латинските думи за светене (fulgur, fulgere, fulmen) заради връзката им с огъня. Тази теза е подкрепяна от Walter William Skeat в неговия етимологичен труд Etymological dictionary of the English language New York 1963 (first published 1882).
Опитите да се приключи с неизвестността около етимологията на думата приключват с това произхода да се обвърже с името на римския бог на огъня - Вулкан, Vulcan.
В действителност според новата етимологична теория, изложена тук думата е от етруски произход и е съставена от два корена: vel - хълм и cono (caino) - конус, на която са близки латинската conus и гръцката κώνος. Семантично името вулкан се превежда като закръглен, конусовиден хълм, връх. Вероятно от думата конус произлиза етимологично и думата кана, която само на английски има три словесни разновидности - can, canna (отговаря на немския вариант за тази дума Kanne), cannach.
В Италия се намират два града, които могат да имат общ етимологичен прозиход с думата вулкан. Единият е град Volterra с древното етруско име Felatri (Velatri), а другият е  Velletri с древното име Velitrae, Veliternae и още шест средновековни варианта на името Velletrum, Veletrum, Veletra, Velitrum, Bellitro, Villitria. Счита се, че и двата града носят общ езиков корен vel- хълм и синкопираната форма на terra, terrae - земя, в семантичен превод "земя на хълма, хълмиста земя". В ландшафтен аспект и двата града са основани върху хълмист терен, ясно ограничен от околните равнинни територии. Понякога етруското име Felatri се интерпретира в етимологичния смисъл на корена атер - тъмен, черен, но тази теза не може да бъде приета, заради характерната синкопална особеност в края (окончанието) на етруските имена.
Във всички случаи корените на думата са запазени  със сигурност в древния латински и носи своят първообраз в етруския. Оттук имената на езерото Болсена и на римския град Volsinii са точно производими от едно от етруските имена на разрушения от римляните град - Velsuna.


image
Панорама на град Велетри
image
Град Волтерра
image

image



Тагове:   вулкан,   прозиход,


Гласувай:
4



1. анонимен - Щапаров Младши:
14.10.2010 00:23
Произходът на думата "Вулкан",обявен от официалната наука за неизвестен,може да се счита за окончателно разгадан.Тя означава чисто и просто Балкан/Планина/,
сиреч-Белчан/Беличан,Великан,Паланин,Планин=Белееща се планина/,Горичан/Гората там горе/,Върхан/Върхът/,Билйан/Било=Бяло от снеговете/,и т.н.
цитирай
2. apollon - тук си шест ама ми кажи може ли да ...
14.10.2010 00:30
тук си шест

ама ми кажи може ли да сложим знак за равенство между планина и вулкан - ако можем, значи анализа е валиден
цитирай
3. анонимен - Щ.Младши:
14.10.2010 01:16
Древните хора не са правили разлика между планина,която е вулкан и планина,
която не е вулкан.За тях и това,и това си е било Планина,сиреч Балкан,а планината в езическите времена винаги е била свещена и обожествявана от древните ни прадеди.Названието попада в земите на Италия при преселенията на Келти,Пеласги и Кимерийци,а след установяване на Империята и налагане на известно гръцко влияние върху римското общество обхватът на много езически култове бива значително стеснен за сметка на императорския култ и въвеждането на нови или синкретични религиозни култове.Култът към древния бог на планините,носещ името Балкан/Вулкан/ се запазва най-добре там,където вулканичната активност е създала условия за поддържането на вярата.Езическите
храмове на бога Балкан/Вулкан/постепенно са разрушени и забравени след въвеждането на Християнството,но това не е могло да стане така лесно в
зоните с активна вулканична дейност,която е отдавана именно на този бог.Той
е бил забравен и отречен като бог навсякъде другаде,само не и в тези зони,
където природните дадености са благоприятствали за съхранението на култа.
цитирай
4. apollon - съгласен
14.10.2010 01:19
съгласен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14520930
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930