Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2010 01:29 - Ценни монети с името на град Филипопол с точни сведения за имената на града
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 12029 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 02.08.2010 19:56






image
На монетата е изписано името на градския автократор: АUTK MARCUS AURelius Antoneinoc. На реверсът е изписано KOINON TRAKAЛEZEN  ФIЛIППОПOЛI(Т)ON - тракийското събрание на Филипопол.
Налице е ясно писменно свидетелство за това, че Филипопол е град с тракийско население под римска власт, което е управлявало посредством органа и властта на градското събрание.

image
Друга още по-ценна монета е от времето на император Домициан, върху която името Филипопол се отличава и е изписано като ФIЛIППOПOЛЕIТОN, а името на императора е изписано със съкращения:  IMP CAES DOMIT(IAN) AUG(USTUS) GERM(ANICUS) COS XII.
image


Името ФIЛIППOПOЛЕIТОN се явява в в нова комбинация с определението варварски BAPBAPOU - изписано в типично гръцка инскрипция.

image

Изключително изящна монета с надпис  AUT MI OUЛ ФIЛIППOC AU и на реверса с колесница с две морски змии с надпис BIZUHNON - BIZOENON. Това е второ по ред доказателство за обикновенната практика на римляните да наричат всеки свой град с името улпия след епохата на император Траян.
Така градът на Филип или днешен Пловдив е известен в късноримската епоха като "Улпия", което е добавъчно име към многото разновидности на имената на древния град.
image

На монетата е изписано AUT AI ADRIA ATONEINOC, а на реверса: HGE GARGILI ANTIKOV FILIPPOPOLITON.
image


Нова инскрипция на града на реверса вече като ФIЛIППОПОЛТОN


Neokopo, NEOKOPON са прозвища, които сравняват града като нов младенец, тоест ясно зразяват неговото обновление. Ясно се чете на реверса едно от най-старите, но както виждаме вече приемствено наименование на града KENDREICEI(A).
image

Доверявайки се безусловно на римляните, чиято добре развита писменост е могла да съхрани в автентичен вид другите имена на град Филипопол, ние можм лесно да разчетем най-ранното име на Филипопол от монетите от времето на Елеагабал, който през своето управление нарича града метрополия. Както е видно най-старото название на Филипопол не е Кендрисос, а Кендрисия, което произлиза от гръцката дума κέντρον която означава острие, накрайник, жило, но също и страст, желание, а относно главните функции на град Филипополис в Тракия кентрон се превежда като среда, средоточие, срединна точка.
imageНеокоро в надписа върху момените от император Елеагабал: Както знаем освен със своите странни и налудничави вкусове, императора бил един от най-омразните римски владетели, както за самите римляни, така и за останалите поданици, тъй като принуждавал да бъдат почитани съвсем нови божества. Тази мания на императора прерастнала в същинска лудост, когато в религиозния пантеон се появили неизвестни никому в Рим божества, реабилитирани и възстановени от императора, който имал специален интерес към религиите на другите народи. Това била епоха на същинска културна криза, в която личните интереси и прищевки на една единствена личност се отразявали на нови порядки, култови обреди и почит към никому неизвестни божества. Тази императорска мания достигнала своите предели и била основен мотив за свалянето му чрез добре планирано убийство.
В годините на управление на Елеогабал освен въведението на силийското слънчево божество Елеогабал, бил даден значителен толеранс на различни източни вярвания и религия. Дали по време на пътуването си от Сирия до Рим или след това, императора издига храм на своя бог във Филипопол, сам той върховен негов жрец. Вероятно както храма на Хелиогабал бил издигнат на хълма Палатин, така и във Филипопол храма показан на реверза на монетата бил храм, построен от императора, а хълма, върху който бил построен носел по аналогия името Палатин и от там едно от названията на града Палдин. Неокорос е име на възстановеното старо божество Koupos или в последствие това била титла за храмовите пазители.

Според други Неокорос е титла с право на упражняване на култа към императора в града, носели са я поне 20 други града, а Кендризийски е прозвище на проведени спортни игри и няма общо с името на града. Филипополис обаче в древността е носел и името Кендрисос.

С благодарности към снимките на монети, които са предоставени от Симеон Георгиев.






Тагове:   град,   монети,


Гласувай:
2



1. анонимен - Съкращението AЛEZ се отнася до и...
08.06.2010 00:24
Съкращението AЛEZ се отнася до игрите Александрия Пития (Александрови Питийски игри), учредени от император Каракала в чест на Александър Македонски; по-късно Елагабал променя името им на Кендрисия Пития, Кендрисийски Питийски игри.
BAPBAPOY е част от името на управителя на провинция Тракия Т(ит) Ста(тилий) Барбар, чрез което е датирана монетата (както при другата има НГЕ(MONEYONTOC) ГАРГIЛI(ОY) АNТIКОY, т.е. при управителя Гаргилиус Антиквус).
цитирай
2. анонимен - MONETI
18.03.2011 08:38
IMAM MONETA KOIJTO NEMOGA DA E NAMERA V NETA ZA6TO TAKA SE DOPITVAM KAK DA E NAMERJ
цитирай
3. apollon - снимайте си монетата за да я видят ...
18.03.2011 09:09
снимайте си монетата за да я видят повече хора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14504320
Постинги: 5337
Коментари: 10426
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930