Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2010 13:23 - Хипотеза за името на Валахия или Влашко
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4069 Коментари: 2 Гласове:
10



Името на областта Валахия произлиза от разноезичното произнасяне на името на българите, тъй като в земите на север от Дунав протича значително етно-генетично смесване, а така също и поради една особено важна лингвистико-географска бариера. Макар река Дунав често да била прекосявана от различни етнически общности, за които номадския стил на живот бил присъщ, а водите да служели като транспортен път на къси и далечни разстояния, за уседналото население от двата бряга на реката, тя е реална речна и езикова бариера особено в по-древни времена.
Както вече е известно българите официално наричали себе си, блъгари. Очевидно в езиковите традиции на север от Дунав името не се произнасяло по този начин блахари, балхари, балкари и оттам областта Балахия.
Официалното замесване на произхода на името Валахия с германско-готската по произход дума Walha - дума употребявана за означаване на романо-говорящите и келтски народи, ни дава основание да разглеждаме тази теза в светлината на древната миграция на българи от 3 в пр.Хр. Така името балхи точно произтича от мигриращи древни българия от района на Бактрия като тази вътрешноконтинентална азиатска държава е силно зависима от своята история от климатичната история на Земята като цяло.
Нужно е да се уточни, че планетарното фазично затопляне на климата на Земята влияе засушаващо върху климата на вътрешноконтиненталните средноазиатски територии и води до усилване на мусонните валежи на юг от Хималаите. Обратното, планетарното застудяване намалява средните температури в земите на Средна Азия-Бактрия, намалява мусонните валежи в Южна Азия и допринася за пълноводието на реките Сърдаря и Амударя. Тази теория е изградена тук специално, за да обясни етническата миграция на балхите далеч на северозапад и да аргументира връзката между историческите тенденции с климатичните особености на Земята. Фазите на затопляне и охлаждане през холоцена изглежда да са отговаряли на масовите исторически явления в историята на древния свят. Фаза на затопляне се е наблядава преди 7500 години и продължила около 1500 години. Фаза на чувствително захлаждане се наблюдавала преди 4500 години. Поредно застудяване е налице преди около 2600 години. Края на тази епоха е през така наречения "Викингски интервал" с изразен климатичен оптимум от началото на 7 век, когато северните племена колонизирали крайбрежията на Гренландия, чиято средна температура била с 5 градуса по-висока от сегашната и в покрайнините си бил зелен остров. Максимумът на това затопляне било през X-XI век.
И макар  "Викингският интервал" да е оптимум настъпил към 7 век, във вътрешността на Азия това затопляне стартира по-рано и съвпада с първата миграция на балхи от 3 век преди Христа. Те се смесват с келти и траки. Продължаващата суша в Средна Азия пресушава вътрешно континенталното море и оформя два басеина - каспийски и аралски, а сухоземната ивица между двете морета се превръща в коридор за миграции. От времето на построяване на град Балх от около 2000 година преди Христа (съвпада с времето на захлаждането от преди 4500 години) можем да предположим, че градът е основан на брега или в близост до брега на това море.  




Тагове:   хипотеза,


Гласувай:
11



1. mglishev - По-скоро
04.06.2010 03:37
става дума за старогерманско название на жителите на Римската империя, преминало и у другите народи.

На староанглийски (близък до стародолнонемски) съществува лексемата "wealh", обозначаваща "чужденец". С нея англосаксите наричат романо-британските жители на Британия, впоследствие тези на областта Камбрия, днес Уелс (Wales). На староанглийски "wealhman" означава както "чужденец", така и уелсец, тоест романо-брит. Съвременната форма е "Welshman", "уелсец". В епоса се среща името Wealhtheow, "Чуждородна".
И до днес на полски Италия се нарича Wlochy, а западнославянските езици като полския са преминали през германско влияние.
На средновисоконемски Влахия или Влашко се обозначава като Walachien, а на съвременен английски - по няколко начина, сред които и Wallachia.

Смятам, че етническото ядро на власите, куцовласите, аромъните, цинцарите, както и на днешната румънска и молдовска нация, произлиза от изгубилите уседналия си градски и/или земеделски бит потомци на латиноезичното население на романизираните западни и северни балкански провинции на Римската империя при смутовете и демографските промени от епохата на Великото преселение на народите. Това население е силно славянизирано в VІІ в., но запазва новия си обособен скотовъден бит и през цялото Средновековие не спира миграциите си във и извън границите на Византия и България. В ХІІ-ХІІІ в. се установяват три зони на относително гъсто населване на славянизираните влахо-романи. Едната е т. нар. "Велика Влахия" в Тесалия, където това вече предимно славофонно население постепенно се грецизира и претапя окончателно едва в началото на ХХ в. Другата е днешната западна Вардарска Македония, където най-дълго време се запазва етнонимът "аромъни", сочещ произхода на етническото ядро. Аромъните и цинцарите обаче постепенно се славянизират (тоест стават българи) и албанизиратдо ХХ в. Третата област е на север от Дунав, където се запазва екзонимът "власи", който дава името на Влашкото воеводство, образувало се през ХІV в. в земите, владяни, но изгубени както от Второто българско царство, така и от кумани и татари. Това влашко население е най-силно славянизирано поради дългите си контакти с България и единствено обособява държава, копираща изцяло високата култура на средновековна България. С обособяването на Влашкото, Молдовското и Мунтянското (Трансилванско или Седмоградско) воеводства постепенно славянският елемент в езика започва да намалява, докато в ХІХ в. Молдовлахийското обединение, наречено Румъния целенасочено започва политика на рероманизация на езика и културата на дунавските власи и тиражира пропагандната теза за произхода на влашкото население от дако-романите, поданици на Римската империя в краткия период от 106 до 273 г.
цитирай
2. анонимен - Щ.Младши:
02.10.2010 01:52
Поради многото неточности,споменати в коментара на МГлишев,се налага да допълним следното:
Влахия=Власия/Страна на Власите/,а Власи=Блази/Блъзи,Блъги/,т.е.-Блъгари.Те не са вторично"славянизирани",както се мислеше досега,а са вторично романизирани през периодите II-IХ и XI-XIIв.,при което са изгубили част от присъщия им изначален Български език.Политиката на рероманизация,
провеждана от "румънските" /ромските/ правителства след XIXв.,е продукт на
глупостта и невежеството на група Блъги/Блъзи,Власи/,за които по-ценен е не родният им Български език,а романският /ромският/ език на бившите окупатори на тяхната земя.За сравнение: названието Уелс/Велс,Волес/означава Белг/Бълъг,
Блъг-т.е.Страна на Белгите/Болгите/,а Влохи/полското име на Италия,означаващо
Блоги,Блъги/ кореспондира със самото име Италия,означаващо Итария/Битария,
Бихария,Бохария,Богария/.Името Армъни/правилното звучене на употребения по-горе погрешен термин Аромъни/означава Рамъни/Ромъни,Романи-с транспозиция на АР-РА/.Касае се за потомци на романизирани Траки/Блъги/, говорещи смесен език,който съдържа както думи от родния им Тракийски
/Блъгийски/ език,така и думи от езика на бившите окупатори-римляните и гърците. Невежеството до такава степен е зашеметило днешните румънски управници,че те по умишлен начин унищожават прадревното си Българско наследство от Ерата на свободата и го заменят с реалии от времената на робството.Но явно робският манталитет в Румъния е доста силно изявен и доминиращ,за да се стигне до такова скверно и унизително поведение,
принизяващо изконната собствена същност на местното население.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470590
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031