Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2010 12:31 - Хърватите и Карпатите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1786 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.05.2010 00:56


В най-ранната история на Хърватия е записано, че хърватите са славянски народ, който се заселва по днешните хърватски земи през 7 век. Това показва, че хърватския народ се е преселил на днешните хърватски земи в епохата на най-силно изразена политическа слабост. Откъде идва този славянски народ? Както ни е известно силната все още Западна Римска империя е пазела своите граници до самия си крах през 476 година, когато Рим е разрушен. В този смисъл всеки нов народ, който е могъл по-късно да насели земите на Рим е било необходимо да дойде от земите на северния бряг на Дунав и да прекосят водите на реката. 
Двата основни пътя за разселването на народите на юг от Дунав били от двете страни на Карпатите - на запад и на изток от планината.
В една предишна статия бе установен възможния индоирански произход на името Карпати, което се превежда като "планински народ или господари". В района на река Танаис са намерени две писмени свидетелства на гръцки език за името на съседен народ на кримските полиси. Той е могъл да бъде достъпен по плавателния Дунав. Имената "хороатос"(KHOROATHOS (ΧΟΡΟΑΘΟΣ)) са близки до името Карпати. Друго косвено доказателство са имената, с които германите са наричали хърватите -Krobathen, Krottendorf, Churbate, and Korbetha. Така името на хърватите указва първоначалните земи, от които е започнало тяхното разселване при преминаването на Дунав.
Кои са политическите предпоставки за миграцията на хърватските славяни в земите на римляните. Първата причина е изразения политически гнет на славяни, келти и даки, подложени на експлоатационна политика при превръщането на Балканите и Дакия в римски провинции до момента на разпадането на Западната Римска империя. Втората причина е пълното демобилизиране на военната охрана от южния бряг на река Дунав след разрушаването на Рим. Трета причина е формирането на Аварски хаганат и натиска на аварите в земите на Унгария и Влашко, което е причина славяните да търсят сигурност отвъд водите на река Дунав. Невъзможността за миграция на юг от Дунав е заради вече формираното държавно мултиетническо обединение на Аспарухова България. Основна национална черта между хървати и сърби е в тяхното вероизповедание: хърватите са католици, а сърбите - източноправославни.
"През 818 г. по неизвестни причини славянските племена тимочани, абодрити и браничевци (населяващи земите по средното течение на Дунав, бившите територии на Аварския каганат) изпратили пратеничество до императора  с молба да преминат в състава на Франкската империя. Не се знае какъв е бил отговорът на императора, но на следващата година същите племена преминали Дунава и се заселили по Адриатика.Това не се харесало на франките и посочените племена останали под властта на Людовиг."
Както показва това историческо сведение аварския хаганат бил конгломерат от различни народи. Очевидна причина за тяхната миграция е държавното разпадане на Аварския хаганат, чийто земи били поделени от Франкската държава и България по времето на хан Крум, като сина му Омуртаг продължил процеса на укрепване и раширяване на северните територии. Военната обстановка и държавната криза довела до трайната принуда на мигриране в земите на юг от Дунав.
Тук ще бъде представена теорията, че древното име на хърватите освен даденото в текста хороатос е било хоровату, което произлиза от индо-иранската дума кхара - народ, страна и вато - вода от гот. watō, фриг. βέδυ, староинд. uda-, udan- „вода“. Така името се превежда като "народът на водата" или "народът на реката", поради това, че голяма маса от славяните при своята миграция се спрели от водите на река Дунав и уседнали, а друга част преминала в южните територии. 
Наименованието хоровату или харавату е аналогично на карапату - народа на силата, на планината (или страната на планината), чието име е останало да носи планината Карпати. Очевидно от древността се е правило различие между народана равнината, респективно на реката и народа на планината.

Името на планината Карпати е съставено от старите индоевропейски думи khara - планина (лит. kaukara „хълм“, на български Каркария /kharahara/ - "планинска страна")  и potis - могъщ, можещ, способен. "Potis" е с протоиндоевропейски произход и е сродно с древногръцкото πόσις (posis) и  санскрит पति (pбti).
Името Карпати в семантичен превод означава "планински господар" или "планината господар". То е свързано и с тракийското курп - ровя, както и с производното karpa - скала, канара, но се счита, че думата карпа е производна от наименованието Карпати.
От индо-иранската дума кhara произлизат и гръцките думи χορός - място, площад за хора, χωριό - село.



image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14494744
Постинги: 5337
Коментари: 10423
Гласове: 19325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930