Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 17:27 - Произход на името на богинята Атина
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3539 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 24.10.2010 21:28


Запознаване с проблематиката:
Херменевтичното разследване за произхода на името на богинята ни връща във времето и детайлите на мита за богинята. Правдоподобието на мита за раждането на Атина, древните гърци оправдавали с обяснението, че като богиня на мъдростта, Атина се ражда от главата на баща си Зевс. Колкото и абсурден да е мита за раждането на Атина в пълно бойно снаряжение от гравата на баща си, това е най-ценния аргумент в търсенето на значението на името Атина. По-късно знаем, че в състезанието между Атина и Посейдон, атиняните отсъдили техния град да носи името на мъдрата и военнолюбива богиня. Градът Атина бил повод областта около него да се нарече Атика, но това е значително по-късно възникнал топоним.
Важен херменевтичен принос имат култовите и поетическите епитети и титли на богинята - от тях най-важен за новите семантични търсения на името играе епитета Партенос (девственица) и Палада (с двойнственото значение отново като девственица или като победителка на гиганта Палант). Богинята е олицетворение на войнствената женска същност и на дуалистичната мъжествена природа у жената. Жените с мъжки нрав и поведение се случвало да пазят с подобна упоритост и своята девственост.
Безспорен е факта, че името на град Атина носи името на своята богиня защитница.
Първи официозен и авторитетен търсач на  семантичния произход на името Атина е самият Платон. В своите диалог, наименован на един от своите събеседници Кратилус - атински философ, ученик на Хелаклит Тъмния, Платон развива своята етимологична теза какво означава името на богинята Атина от гледната точка на схващанията на древните атиняни. Според неговите умозаключения името Атина означавало "божествен разум" -Ētheonуa (Ή-θεο-νόα) or Atheonуa (Ἀθεονόα) от гр.νοῦς - разум, опровергавайки идеята на други философи за значението на името като "морален, етичен разум" във връзка с непорочността и чистотата на богинята. Макар доброто обяснение на божествената същност, Платон не успява да даде най-точната представа за значението на името, неивестно дори на него и неговите съвременници, развиващи своите догатки (гръцката дума ἦθος, етос — обичай, също е неспособна да обясни произхода на името). Това е така, тъй като в микенски текстове от ок. 2000 г. преди новата ера името на богинята е написано като А-та-на: Ὰθαναία, Athanaнa.  Ето защо дори античните теоретици не могат да обяснят достоверно произхода и значението на името на древната богиня. А това във всички случаи доказва, че божествения персонаж на Атина не е изконно гръцки , а чуждоземен и привнесен.
Неудачите около истинското значение на името Атина, датиращи още от древността, водят до търсенето на коренно различна и научно обоснована теория.
Изложение:
Първото отразено от античните хронисти и формално най-древно нахлуване на азиатски елементи в Европа и Балканите е от епохата на завоевателните походи на Дарий, неговия син Ксеркс и наследилия го син Артаксеркс. Понтоният мост над Босфора на цар Артаксерс имал за задача да подпомогне финализирането на политиката от  завоевателни походи на Ахеменидската династия на Балканите.  В действителност нахлуването на азиатски племена е много по-древен процес от времето преди появата на Босфора, когато преди 7-10000 години все още Азия и Европа били свързани със сухопътен коридор на това място. Като резултат от така кампания пристигат и дорийците в земите на Пелопонес и Егея. Следователно преди персите от Азия нахлуват дорийците, а преди тях още много азиатски племена, които се установяват като резиденти или се губят завинаги от картата на Балканите. 
Това е сигурен мотив да търсим тюркоезични мотиви в някои от най-древните персонажи на  древногръцката митология.
Такъв е случаят с името на богинята Атина. В микенските текстове името й е записано като А-та-на. Имайки предвид епитета Партенос, богинята не само е белег за морална и девствена чистота, но и самата тя е акт на непорочна, непохотлива любов. Това е свързано с израждането на Атина от главата на Зевс посредством акуширащия бог Хефест. Всичко това н кара да предполагаме древен тюркоезичен езиков елемент в кореновата основа ата- баща, пренесен от малоазийските. В този смисъл наименованието на богинята Атина като "бащина щерка" и като "живяла в баща си" - тоест според мита родена от баща си (заради неистовия страх на Зевс да не се сдобие със син, който да го свали от престола). В този смисъл произхода на името може да се разглежда като родено от съюза между дорийци и ахейци и евентуалния смесен произход на името - ата - баща ναιω- живея, пребивавам.
Подобен произход не се отнася само за името на богинята. Той е допустим и при името на реалания исторически персонаж от българската история Атила. До този момент категорично е доказано, че името има хуно-български произход от намерена плоча край българското село Трънчовица. Става дума за смесен тюркски и ираноезичен произход на името, поради смесването в армията на Атила на разнородни скитски етноси. Така например името Атила е известно като "бащица" в семантичен превод и се състои от Ата - стар тюркски корен за баща и иранското окончание -ил, навлезло широко в етносите на евреи и прабългари. Автор: Д. Георгиев-Даков
 
Реконструкция на божественото състезание между Посейдон и Атина.
image

imageimage
Сребърен тас с изписване на името Атана от съкровището в Кожани












Тагове:   Атина,


Гласувай:
2



1. анонимен - Щапаров Младши:
18.10.2010 17:42
Ето и моето мнение,уважаеми приятелю Аполон:
Атина=Батина/Бажина,Багина/=Божина/Богиня,Божана,и т.н./:древно Българско
име,ползвано от Пеласгийските жители на предгръцка Атика дори и след тяхното погърчване,подир което тази Тракийска/Блъгийска,Пласгийска/богиня постепенно
е приета и в съседните гръцки градове,докато накрая се превърне в общогръцка поради обаятелното въздействие на Тракийските епоси "Илиада" и "Одисея" върху гърците и честото споменаване на тази богиня в тях.
цитирай
2. apollon - интересен подход
18.10.2010 19:28
интересен подход
цитирай
3. apollon - още не сте се регистрирал - имате ...
18.10.2010 19:29
още не сте се регистрирал - имате мързеливи два пръста Щапаров - а нали знаете, че едва тогава официално ще проговоря
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465998
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031