Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 13:19 - Съкровището от Кралево(снимки) - принадлежност на диадоха Лизимах
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6257 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 14.03.2010 14:48


Димитър Георгиев- Даков

В този постинг се изгражда научната хипотеза, че съкровището е принадлежност на Лизимах - приемника на Александър Велики. Ясно се вижда образа на Александър в конните аплици. В древността Алексадър е бил болезнено обсебен от божествената сила на Херакъл и затова върху монети е бил изобразяван с наметната върху главата му лъвска кожа. Датировката на съкровището от началото на 3 век преди Христа ясно отговаря на епохата на Александър Македонски. 
Нелепа е идеята на някои български учени, че съкровището е тракийско и е принадлежало на местен тракийски владетел от племето на гетите.
По-важен е другият въпрос. На цар Лизимах ли е принадлежало съкровището или на самият Александър Велики?
Локализацията на съкровището дава безспорно основание да считаме, че последен собственик на богаствоството е Лизимах. Златните правоъгълни апликации  с гравиран образ на грифон, категорично ни свидетелства, че първият собственик на имането е самият Александър, тъй като в края на неговите победоносни походи култът към него и обожествяването му стават изразена практика. Макар грифоните да са част от гръцката митолоогия, те са древен ирански митологичен елемент, който вторично се усвоява и от компилативната гръцка култура. Очевидно претърпените културни влияния след превземането на Персеполис, оформят характера на художествената конска украса.
Кой е Лизимах? Лизимах е син на Агатокъл от Пела и произхожда от знатно македонско семейство. Ариан го споменава като един от телохранителите на Александър Велики (Arr., 6.28). Важно сведение дава и Курций, който съобщава, че веднъж при лов на лъвове в Сирия, той сам убива звяр с изключителна големина, който успява да му нарани лявата плешка до кокал (Curt., 8.1).
Безспорно ловът на лъвове е било приемуществено хоби на Александър, който е имал нужда от техните кожи, за да сменя своите царски тоалети. След смъртта му богаството и земите на Александър се разделят по "равно" между неговите генерали - диадохи. Именно сведението на Курций е ключово за разплитането на нашия археологическ казус. Раната на Лизимах в качеството му на телохранител на Александър се е явило основание да задържи конната украса на своя цар след смъртта му. Ако достигнем по далеч в своите заключение бихме могли да твърдим, че това е златната украса на Буцефал - любимия кон на Александър.

Eдинична апликация от златната конска украса.
imageimage



image image






Гласувай:
5



1. ladydream - Прочетох с интерес. . . Признавам ...
21.03.2010 15:18
Прочетох с интерес...Признавам си, познанията ми по история далеч не са на това ниво и е удоволсвие да ги обогатявам по този достъпен начин.
Не знам дали това е същото съкровище, но такова знам, че е открито в село Кралево, обл.Търговище, намерено в дворовете на баба ми и дядо ми. Бяха ни подарили и една книжка с накитите и някакво вино с такъв етикет, но бях малка и не помня подробности. Повече от 30 години те вече не живеят там, но съм ходила на мястото и имам смътни спомени. Беше ми много приятно да прочета поста. Ще следя и останалите публикации. Усмихната неделя!
цитирай
2. solinvictus - Бинго ...
15.04.2010 22:08
Откога търсих такова нещо!Браво на Даков!Слагането на лъвска, вълча глава като корона или като шаока си е Митраистки ритуал и точно свързан с определени действия и обичаи!
А пък за грифоните направо съм впечатлен имах съмнения от едни монети на Сашо Великйот ,но сега ако наистина това е вярно че са на Лизимах това са скитски грифони "Пазители на владетели,съкровища и т.н." Паралелите с гърци са неоснователни!Арий,Еран,Иран,парти,скити,перси,сасаниди,фриги и т.н. са Ахура мазда (Мъдрият бог) Митра
Sol Invictus хехех
браво за находката!
поздрав
цитирай
3. apollon - Ами кво да те правя - влачи както се ...
15.04.2010 22:15
Ами кво да те правя - влачи както се казва на жаргон - радвам се че те кефят изводните ми бази
цитирай
4. mglishev - Много интересно.
16.04.2010 00:02
Обаче трябва доста да се разшири доказателствената част.
цитирай
5. apollon - напротив - при оскъдния материал ...
16.04.2010 00:13
напротив - при оскъдния материал отпуснат от нобилните пирати по българските музеи е цяло чудо, че стигнах до вярна следа.
Нужна е все пак и помощта на експерта Глишев в доказателствената част по повод предоставянето на повече снимков материал - тогава ще получиш от мен и повече доказателствен и изводен "матриал"

Благодаря за проявения интерес Глишка - ей страстен исторически маниак си уе
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469732
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031