Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 15:39 - Град Болбабрия в Югозападна България
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.06.2011 01:04


Д. Георгиев
Болбабрия (близо до днешна Дупница) е име на  древнотракийско селище, което до този момент бе с неизвестна за науката локализация и  спрямо разположението си носи нетипично окончание за крайморски град -брия. Учените предполагат локализацията на селището  в близост до пътя Пауталия-Германея. Всъщност траките са използвали това семантично название с далеч по-широко значение, като освен крайморско селище са обозначавали и крайбрежни поселения край реки. През мястото на което е била разположена Болбабрия, а в настоящия момент и град Дупница преминават реките Джерман, Бистрица, Отовица (Саморанска река) и Джубрена. В превод на думите от тракийски произход, които образуват името - болба и брия, наименованието Болбабрия се превежда като "селище на брега на тресавище". Съвсем логично е да предположим, че едно от най-богатите на реки място в България в подножието на високата Рила е могло да създава предпоставка за формиране на тресавище или в най-добрия случай на мочурливи места. А наличието на такова голямо богатство от водни източници наистина създава алюзията за крайбрежие на разположеното в близост селище Болбабрия. Близо до съвременна Дупница, на около 2 километра се намира село Яхиново, където са открити находища от глина и това наистина показва, че в древността, когато пълноводието на реките е било значително, тук са съществували гъсто разположени мочурливи места и тресавища.
Тракийската дума болба за тресавище има ясното фонетично и семантично сходство със съвременния български глагол бълбукам, който описва явление така характерно за места с бавно течащи води като мочурища и тресавища. На подобно звуково сходство с навиците на хората, имащи говорни затруднения е изграден латинския термин за заекването - balbutio (балбуцио).
Сходството на корена болба с гръцката дума болбос - луковица, не може да намери основание като име на селище, поради неговата несъотносимост към ойконимните традиции, което прави трудно откритието на археологични артефакти. Засега епиграфски свидетелства за името на селището са запазени от района на Пауталия.
Заключение:
Близостта на античното селище е повлияла до известна степен етимологичното изграждане на два съвременни български града, намиращи се в непосредствена близост до античното поселение и въпреки тяхния самостоятелен етимологичен проиход от гледището на съвременния български език - Бобов дол и Бобошево. 
Коя е основната причина за липсата на намерени археологически свидетелства, които да локализират селището Болбабрия. На първо място като селище локализирано между река Джерман и нейните притоци, селището през вековете е подложено на обилно отлагане на наносни материали, тъй като река Джерман е от типичен пороен тип.
http://radugaslov.ru/latin1.htm
Slovarus
Διὶ Ζβελσουρδῳ τῷ κυρίῳ Βολβαβριηνοι κωμῆται - IGB IV 2216 - aici apare ca zeitate venerată de sătenii din *Bolbabria ..
image
Διὶ Ζβελσουρδῳ τῷ κυρίῳ Βολβαβριηνοι κωμῆται - IGB IV 2216




Тагове:   българия,   град,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14529169
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930