Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 00:16 - Загадките около златния медальон на хан Омуртаг
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 16588 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 11.03.2010 11:30




image
Върху изображението на златен печат-медальон на кан Омуртаг е изписано от страната на християнския жезъл Канес- използван е латинския вариант на буквата К, върху главата ubigi, а от към десницата със златни букви е изписано Омортаг: САNЕS VВНГI ОМОРТАГ.

image


image





Макар и 9 век надписът е конгломерат от латинска, гръцка и кирилична писменност - Canes  е изцяло с латински букви, VBHГI e смесица от латинска, гръцка и кирилична азбука, а ОМОРТАГ е изцяло в кирилична инскрипция. Възможно е инскрипцията да минава през определено стадиране и да има политически умисъл. И в двата златни медальона Омуртаг се представя като византиец-християнин. Това все още буди недоумение, но се предполага, че е дело хемиаргоса Симеон. Медальонът е направен като украса и виден захвата в горния му край. Носен е като израз на царска приемственост, чийто поръчител и носител е бил Симеон в стремежа му да доближи своите предци до византийската курлтура. Имената Умор или Омур (Омор) се превеждат като връх, а името Омортаг като "планински връх". И двете имена имат тюпкски произход.
Не бива да бъдем изненадани от представянето на Омортаг в ромейски царствени инсигнии, които напълно наподобяват тели от монетите солидус на Никифор Фока. С това става ясно и инскрипцията на латински. Както Омуртаг, така и никифор спазват традицията имената им да бъдат изписвани с латински букви, каквото е правилото в пределите на римската империя, за чийто наследник Византия претендира.
image
Върху монетите е изписано Ницифорос Базилеи (NICIFOROS BASILEI)  STAURACIS DESPOTO. Вижда се пълната имитация на облеклото, жестовете, позата на ръцете и християнските царствени символи. Това именно ни кара да приемем, че Омуртаг само е имитирал християянските символи върху своя образ, заради желание да наподоби и да се чувства равен със своите съперници на юг, но практически не е изповядвал християнството.

image
Надделява възможността хан Омуртаг да е следвал езическа изповедност, тъй като в противен случай покръстването в Христа е свързано със задължително промяна на името както Борис I се прекръства в Михаил, докато името на хана освен, че се запазва етниическо, си остава и тюркско по произход. Това би следвало да говори на всички привърженици на принадлежността на хан Крум и на хан Омуртаг с известно съмнение към поддържането на подобна теза. Имената  Токту, Умор, Исбул, Курт  Умор, Омуртаг, имат тюркски произход, а Кормесий, Кормисош, Крум, произлизат от българските думи корем и кормя, навлизащи в него от от ирански (или тракийски?). Тези тюркоезични имена не само показват разнородния етнически състав на прабългарската племенна общност, но и значително се различават от българските имена в рода Дуло, които са ираноезични - Аспарух, Испор, СамБат Кий, Кубрат, Борис, Персиян, Кормесий, Кормисош, Крум, а Омуртаг-тюркско-иранско.





Тагове:   Около,   Хан,   медальон,   Омуртаг,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zvezdichka - Кой може да
11.03.2010 08:49
твърди със сигурност дали е изповядвал християнството или не...
Интересни неща пишеш в блога си :).
цитирай
2. shtaparov - Омортаг
11.06.2011 21:56
Нито името,нито титлата на владетеля са тюркски. Титлата е Канас у биги /Къняз у Бога-ще рече Княз Божествен/,а името- Амортад /име на индоарийския бог на безсмъртието,корените на чийто култ се крият в земите на древна Тракия/.
цитирай
3. apollon - chakam stanishteto ti - koj kakaw e
11.06.2011 22:07
chakam stanishteto ti - koj kakaw e
цитирай
4. apollon - Мога да се съглася с теб, но има ра...
11.06.2011 22:15
Мога да се съглася с теб, но има различни теории - вси4ките не остават категорично доказани и затова има известно объркване - но съм склонен да приема тезата и благодаря за мнението.
цитирай
5. анонимен - Много интересно
05.03.2012 21:11
Значи Симеон(893-927) си прави медалион на Омуртаг(814-831) издържан в стилистиката на Никифор Фока(963-969). Тъй като това е видимо дамо на монети и медалиони може да изглежда приемливо, но в исторически план е много странно. Разбирам, че Симеон много е харесвал прадядо си ама пък да прави медалиони...
цитирай
6. apollon - Всъщност прав си да се учудваш по ...
05.03.2012 21:46
Всъщност прав си да се учудваш по този странен маниер, но историята има и своите куриозности. В действителност медальоните представляват първото запазено златно монетосечение, достигнало до нас от времето на ПБЦ. А чудно ли е ако дядо ти е секъл златни пари, ти да ги направиш като царска хоругва, приемайки царската власт след него.
цитирай
7. zdravgr - Докъде води злоупотребата с водка
07.09.2018 18:49
Надписа е на кирилица по времето на Муртаг. Добре де но кирилицата е коптската азбука на която дори в 10 век са написани повече документи отколкото на кирилицата в Европа. Освен това владетеля н България е с всички християнски инсигнии, но не е християнин защото иначе мисловната констурция с покръстването отива по дяволите. Четете библията там ясно е написано , че Павел покръства българите... За коптскта азбука е достатъчна и Уикипедия. Ако преведем на съвременен език .... Боико Борисов се снима с костюм„ но в действителност ходи навсякъде само по роба... Вярвате ли на такава теза... И после спрете водката или поне не я консумирайте преди да пишете в блог. бг
цитирай
8. apollon - Сравняването на мидальоните не ...
09.09.2018 07:55
Сравняването на мидальоните не доказва принадлежност към християнството, а само желание за имитация спрямо християнските владетели. Репутацията на Византия по онова време е смазваща.
Що се отнася до Павел той покръства траките - един трън в петата на гърцизаторите. Бългаската нация е по-сложна и по-богата от гръцката, защото освен финикийския и дорийския меланж, при българите има три племенни етнообразуващи елемента - траки, славяни и ариански прабългари.
А вие си пийте узото, за да си лекувате гръцката злоба
цитирай
9. apollon - Традицията с имитацията на царс...
09.09.2018 08:00
Традицията с имитацията на царските инсигнии почва от Тервел - с областта Загоре се слага начало на таази имитация и на стремежа на българските владетели да се наименуват като владетели на гърците, която за първи път започва при Симеон и продължава през цялото ВБЦ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465854
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031