Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2010 01:16 - Древен егейски надпис от остров Лемнос - разчитане (Ancient eagean script from island of Lemnos - decipherment)
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3281 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 06.05.2010 03:37


Лемноската стела е намерена на едноименния егейски остров близо до Каминия с  датировка между 7 и 6 столетие преди Христа.



image



Transcription:

front: A.1. HoPAIES: NAPHoTH SI ASI: Хораиес (име) плува (би се) срещу азите (азиатците)
A.2. maraš:maf - морското зло - (контекста говори за аазиатците)
A.3. SIA PAEFEIS: AFIS - щитовете във вечността ли?
A.4. evisθo se ronaiθ - разкъсвам се на парчета и се раждам отново
A.5. šivai (sifai) - разрушителят (аналогия с Шива)
A.6. aker:ta faršiu - земята твоя запълни
A.7. fama pasiar: še ronai: mo rina ip - преговорите за мир се възродиха там
side: B.1. Horaifsi : φoki asi ape:šero saiθ:evisθo:toferona - Хораифси (вариант на същото име Хорайес): местата(домовете) на азиатците да се разрушат: разкъсай на парчета туфата кръгла (или възродена).
B.2. rom:harapio:šifai:epiesio:arai:tis:φoke - Коренякът (местният) Харапио: разрушител: възпява жертвениците на стълба: огнището.
B.3. Sifai:afis:sia paefis: mar akem:afis: armai - Шива: на вечността: щитовете ли?:  в морето вървим (действаме): армията

Стилът на инскрипцията е от най-древен тип - бустрофедон със слято изписване на лексемите.
Прави особен интерес, че името на героя от двете стели е едно и също, но изписано по различен начин. В единият надпис с рисунката то е Хорайес, а във втория се среща в два варианта: Харапио и Хораифси, което ни дава ясно основание да смятаме, че двете стели са изписани по различно време и на два различни местни диалекта, а също така е възможно двете стели да са имали различни предназначения.
Нужно е обаче да отговорим на следните важни въпроси. Бил ли езикът от надписа езика на местните жители? Какъв е този език? Бил ли е говорим или е бил език на нашественици? Бил ли е това езикът на Троя? На последният въпрос няма как да отговорим, тъй като Троя не еград като всички останали, а опожарен град и би могло да се счита, че всички писмени и нематериални паметници са разлушени или повредени. Троя все пак е горяла в пламъци и била плячкосвана като използван елемент на изненада.
От контекста в разчитането виждаме, че това е паралелен разказ за местен защитник на име Хорайес и нашественик разрушител.
Ако си спомним историята за предишния нашественик Телатос, което е документирано от надписите му в гробницата му в град Мидас, Фригия, ще разберем, че през 9 век преди Христа той е поредния владетел на острова. И този факт от неговата гробница, недокументиран от нито един друг исторически источник поради крайната историческа отдалеченост във времето, решава всичките ни въпроси. Езикът от Лемнос е фригийски островно-местен диалект. От 9 век до инвазията на гръцкия генерал Милтиадес през 510 г.пр.н.е. на остров Лемнос можем да считаме, че фригийците са установили властта си на острова и са били в съюз с местното население. Това много добре съвпада с постепенната криза на управление и залеза на фригийската цивилизация от нахлуващите от изток азиатски племена в Мала Азия. Тези ценни сведения ни предоставят отговора, че лемноския надпис е на фригийски островен диалект и е изписан с фригийски букви на фригийски език. В това няма никакво съмнение. Безспорно не предизвиква очудване, че образът на епитафната стела ясно отговаря на името на героя - Хорайес - едно типично малоазийско и негръцко име.
Много изненадваща е връзката между владетелят Телатос, който освен владетел на Фригия, с своя мавзолеен паметник изрично е упоменат като владетел на Лемнос. Поради близкият език от надписът можем да заключим, че Хорпаейс и Телатос са били фригийци по произход.
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/02/13/grobnicata-na-car-telatos.492450

image















Тагове:   надпис,   остров,


Гласувай:
5



1. apollon - има и още едно българско разчитане
25.02.2010 14:31
http://borislav.digicom.bg/statii/lemnos.htm

честно казано къде ги виждат тези разчитания не ми е ясно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469607
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031