Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2010 12:20 - Едони, миг-едони, мак-едони и мирм-едони
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2895 Коментари: 0 Гласове:
3



Димитър Георгиев -Даков
Тракийските племена едони, мирмедони, македони и мигдони са наследници на една и съща етническа общност, която приема общите черти и еднаквия обществен генезис в общата съставка на имената.

От позицията на съвременни четци ние трябва да приемаме целите на политиката в нейните многолики проявления. Именно държавността и обществените нагласи променят имената, но държат задължително да посочат откъде произлизат и с кой се родеят. Така е и с едоните, мирмедоните, мигдоните и македоните.
Защото политиката сменя според своята власт имената, но се задължава да покаже произход като знак за политическа приемственост. Най-добрите държавности се ръководят от политическата приемственост, с което гарантират своето стабилно бъдеще, власт и царуване.
Бистоните също могат да се причислят към племената родствени на едоните. Много историци извеждат името им от основателя на град Бистония - Бистон - син на Арес и Пирене. Това очевидно е признание за високите военни умения на този народ, който гърците не могат да завладеят множество десетилетия. Имената на племената понякога се изглаждат взависимост и позицията и името на друго съседно племе. Точно такъв е случая със бистоните. Те всъщност се наричали Биседони, което ще рече "съседни на едоните", но с времето това име се транформирало  в бистони.
Същото важи и за разположени по западните граници на едоните мигдони: (между градовете Пела (Pella) и Амфиполис (Amphipolis), край река Ехедорус (Echedorus).
Същинското им име се определяло от близкото териториално съседство с едоните, а първичното им име било Мигедони, от което при трансформация възникнало името на по-късно обособилото се племе в древността македони, но съставено от същия човешки ресурс.
Наименованието мигдони е по-древното название на по-късните македони, разпространили се на запад.
Тъй като мигдонците били равнинно племе - те бързо достигнали значителен брой. Една голяма част от племето мигдони тръгнали на юг и помнейки корените си се нарекли мир-мигдони, което поради обезвучаването на звука "г" се превърнали в мирмидони. Според древните автори те били многобройни като мравки. От това племе е и Ахил, който бил техен предводител. От своя страна както свидетелства и тяхното име, мигдоните прозилезли от едоните - тези, соито са споменати още от Омир и са съществували още много преди него.


image
Равнинното местообитание на племето едони, което било заобградено в по-голямата си част от високи планини дало възможност за бурно развитие и демографски ръст, в резултат на което те се разпространили в съседните области без да забравят своя произход, като за това говори, че името си винаги включвали своите корени.



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14528319
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930