Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 18:43 - Най-ранният надпис на кирилица е на ичиргу боила Мостич при царете Симеон и Петър I
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3032 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.02.2010 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Това е един от първите епиграфски паметници написани на кирилица след кончината на Симеон и в началото на управлението на Петър I, в който се забелязват ясните писмени традиции въведени от Симеон в транформацията на глаголицата във гръкоподобна азбука и изготвянето й като кирилица. Удивително е, че думата "лежитъ" напълно запазва звуковите и семантични особености на инскриптираната лексема "lezy" в златната инскрипция от Езерово. От надписът се виждат характерните тенденции знака ипсилон image  да служи едновременно за буквите "и" и "ч". Доказателството за гръкоалфабетните имитации на Симеоновата кирилица е употрепата на гръцката буква ета. Трябва обаче ясно да подчертаем, че тенденцията за използване на гръцки букви започва при Омуртаг, развива се при Пресиян и Борис и се финализира при Симеон, което е една обща за рода на монарсите тенденция. 
Основна заслуга на двамата книжовници Кирил и Методий е в тяхните детайлни познания и задълбочена работа по транскрипцията и спелуването на думите, пренесено в България с помощта на тяхните ученици.
Мостич е реална историческа фигура и висш съновник от управлението на царете Симеон и Петър I. Предполагам, че е съвместявал няколко длъжности като освен началник на столичния военен гарнизон, натоварен с охраната на държавната столица, е бил и с ранг на военен министър, упълномощен от суверена с конкретни функции върху войската, дипломацията и централната администрация. Виждаме особено големия морал владетелите на висши административни постове, дори и когато имат наследници да оставят цялото си имущество на държавата и да се замонашават, показвайки пълна съпричастност с народа си и оборвайки евентуалните спекулации, че са се възползвали от високия държавен пост. След хана следващите по ред титли са кавхана, който е съуправител и помощник управител и след това е ичиргубоила.
Откритият епиграфски паметник в една от църквите в местността Селище край Преслав през 1950 година е най-важният писмен паметник на българска територия, който очевидно е съзнателно крит от широката българска общественост, за да не породи реалните и истински въпроси, на които може да бъде повод за резонни дедукции. И до днес надписът е достъпен в чуждоговорящи сайтове, а не в български. И аз се чудя колко прекрасно е прозрението на банския монах Паисий - О, неразумни юроде!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
С надписът се спекулира по още един много грозен и недостоен начин. Този епиграфски паметник е даван за пример като първо свидетелство в историята на думата цар въобще. искам да разочарован множество фанатици и болни мозъци, че това не е така. Буквите оградени в червено "цр҃и" не се превеждат като цар, а те са съкращение на думата цесари. Тъй като титлата по-късно също се изписва съкратено ц҃р, тя се процита като цар, което значи цесар или кесар. По-късно първият владетел, който официално вкарва титлата с името цар е Иван Грозни - владетеля на Русия.
Цезар (кесар) е най-високата титла в йерархията на средновековните западно-европейски владетели със значение "император", възникнала като носталгия по величието и блясъка на Древен Рим, а също и като аспирация за актуална сила и величие на монарсите и като начин да завишат своето монаршеско достолепие. Първият монарх въобще с тази титла е извън ромейския двор е хан Тервел при първото спасяване на Европа от арабите, окупирали Константинопол. Титлата е получена в чест на защитата на хана и помощта му към ромейския император. 

image
сьде лежитъ мо-

стичь чрьгоубъɪ-
ля бъɪвъɪи при
сумеонѣ цр҃и
и при петрѣ цр҃и
ос(м)иѭ же десѧ-
ть лѣтъ съɪ оста-
вивъ чрьгоубъɪлъ-
ство ї вьсе їмѣн-
иѥ бъɪстъ чрьнори-
зьць ї въ томь съ-
връши жизнь своѭ.

Превежда се: "Тук лежи Мостич чръгоубъɪля който бил приСимеон цесари и  Петръ цесари". На осем-десет години оставил чръгобилството и всичките си имоти(имения), станал черноризец (монах) и така завършил живота си."
image









Тагове:   надпис,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466678
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031