Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 13:06 - Произход на името от Казанлъшката гробница - Кодзимасис Христос
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2679 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.06.2010 04:10


Димитър Георгиев - Даков

Както става ясно името Хрестос е твърде древно и аналогията с Исус Христос е не по сходство, а в това, че Христос е титла и определение при Исус Христос.
Какво означава надписа Кодзимасис Христос?
Това е името на първият в света художник с най-древен автограф върху изрисуваната от него гробница - очевидно този факт не е бил официална практика в древността и егото на младия творец е изиграло решаващо значение в поставянето на надписа  преди запечатването гробницата.
Защо твърдим, че творецът е млад? Това личи както от автопортрета, така и от името на твореца.
Козимасис е образува от катсика- козел, козле и массо - недокоснат, девствен мъж. Така буквалният превод на името Козимасис  е "млад козел". Макар за нас да е странно подобно название, в древността двете най-чести тенденции е името да е посветено в чест на божество и втората по-честа практика е да носи името на нещо харектерно оприличаващо и дори на животно. 
В общ план буквално надписът съдържа лично име с титла, отговаряща на ролята на лицето и неговата професия. Така най-ясното разчитане на надписа Кодзимасис Христос е "Козимасис мазача".
За древните хора  изображенията по стените на гробниците били приемани като акт на измазване и макар да били форма на изкуство, което те ценяли високо, наричали акта на изображение със семпл термин.
При името на Иисус прилагателното Христос се превежда като помазан, благодатен.
Така за първи път в нашето съвремие разкриваме древното значение на думата христос - като "мазач, стенописец" и съвременното значение на името Христос като "помазан".

Който казва лоша дума или хуби името на Исус Христос наистина си слага вечен грях, тъй като той е спасен при рождението си, за да стане агнец и жертва в разцвета на живота си за спасението и обичта на хората. Името помазан се асоциира и с полаганата червена боя, с която Ирод заповядва да се избият младенците на израелтяните. Той е спасен, за да стане жертва - една незавидна съдба на всеки, който се опълчи срещу мнозинството.
Изписване на зет с финикийския знак
image заин    
е доказателство, че текстът не е гръцки. Към това заключение ни навежда и буквата изписан като "С" общо четири пъти в целия надпис. Буквата С липсва в гръцкия език.

Според проф. Герасимова надписът се превежда като Коджимасес Майстора. Според нея втората дума е прозвище, което означава способен, умел, можещ и др. Така надписът може да се тълкува като КОДЗИМАСЕС МАЙСТОРА. А аз лично се срамувам от български професори, които не могат да превеждат имената като професионалисти.

image
image
image

image




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14515811
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930