Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2010 19:55 - Градът Poltymbria със скритата история от времето на Троянската война
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1803 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.02.2010 14:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Д.Георгиев-Даков
Полтимбрия (Poltymbria) бил крайморски тракийски град на брега на Егейско море и в близост до устието на река Марица. Като град на брега на морето, той бил кръстен на сина на бог Посейдон - Полтис. Полтис имал и брат Сарпедон, който бил убит от Херакъл. 
Малкото тракийско селище в последствие било колонизирано от еолийски гръцки колонисти, както и от гърци от остров Самос. С името на сина на Посейдон - Poltys жителите омиротворявали морските стихии.
Град Полтимбрия бил основен съюзник на Троя. Полтис се помъчил да избегне конфликта с гърците като посъветвал Парис да върне обратно Елена, в замяна на което му обечавал най-красивата тракийска жена, но Парис отклонил съвета и предложението. Това се разказва в една следомирова история на Плутарх.
Тракийските принцове  Акамант и Пейрос, син на Имбрас, били главни предводители на тракийските войски в съюза им с Троя. По-късно в битка Акамант бил убит от Аякс, а Пейрос от силния Тоант по думите на Омир. Пейрос и неговия баща Имбрас са жители на Полтимбрия.
С бягството на Еней (Aeneios) от Троя в Полтимбрия градът престанал да се нарича със старото си име и започнал да се наименова Енос. В действителност тази история не е съвсем точна. Градът отново продължил да носи тракийското си име Полтимбрия, а в последствие гърците го преименували по собствено усмотрение.
Градът претърпял няколко разрушения. Първото разрушение можем да допуснем, че е било свързано с изригването на Санторини и заливането на града от вулканичната вълна цунами.  Второто разрушение започнало непосредствено след края на войната. Избягалите при своите съюзници троянци в Полтимбрия, така както направил самия Енос, довело до организирана наказателна акция на гръцките полиси върху градът съюзник, с което вероятно се появява и първата колонизаторска вълна на гърците в града. Заради съюзничеството на Полтимбрия с Троя гърците разрушили и превзели за кратко града.
Няма спор в това, че градът носил името на легендарния тракийски цар Полтис, син на Посейдон. Но името на града съдържа името и на прекия негов основател.  Въпреки това неяснотите около името са значителни.
Във всички случаи в името се намесва древния тракийски принц Имбрас. До неговото име са близки градът Имбара (Imbara) и река Imbrasos  на остров Самотраки, както  и острос Имбрас на Егейско море. Река Имбрасос била малка река с другото име Партениус, която извира от гората Ампела на остров )Самотраки и в чийто води Хера възвърнала отново девствеността си.
Възможно е градът да е приел жители от град Имбара или да е основан като негова колония, поради което е придобил името Полтимбрия, в чест на тракийските царе Полтис и Имбрас. Не можем да изключим цар Имбрас от името на този древен град, свързан с Троянската война, тъй като името на полтимбрийския цар Имбрас е първото засвидетелствано в Илиада и за първи път в писменната традиция на Европа.
Градът Импара е античен град в Тракия, който бил наречен от римляните Максимианополис, намиращ се северозападно от Енос. 






Тагове:   война,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465893
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031