Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 14:35 - Реките на Троя от XII песен на Омировата Илиада
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5375 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.01.2010 14:41


Реките около Троя съгласно дванадесета песен на Илиада са 8 -  Резос, Ептапорос, Каресос, Родиос, Греникос, Айсепос, Скамандрос и Симоийс.
От тях обект на разглеждане ще е Скамандрос.  Турското име на реката е Карамендерес, което не е ново, а е конкретен турски превод на името Скамандрос. Името се превежда като "реката с черните меандри". Μαίανδρος  е старото име на река Бююк Мендерес в Мала Азия. Очевидно на гръцки името включва значението на "мъжка извивка" както показва самото име и орнаментите с подобна извивка:
image
На турски втория корен на името- мендерес има както буквалния превод на меандър, така и значението на дере, което не противоречи и абсолютно слива със семантиката на думата меандър.
Така в този стиличен елемент "меандъра", откриваме и вторично заложен сексуален контекст, свързан с мъжката атрибуция и реката като животворно начало, което никак не противоречи на митологичните представи от времето на древногръцката митология, когато повече реки са представени от мъжки божества, за което до този момент нямаше обяснение. 
Много трудно е да се възстанови как точно произлиза името на река Скамандър. Във всички случаи най-древен произход има названието меандрос, тъй като датира от времето на Омир. Думата андрос включена в името Скамандър само ясно показва мъжката природа на едноименния бог Скамандър.
Две възможни теории могат да обяснят произхода на името на древната река.
Единият е изцяло гръцки, но именно поради това не е приемлив, тъй като районът около реката е имал приемуществено троянско, респективно тракийско население, въпреки, че се допуска в Троя да са живяли дори елинизирани граждани, което както знаем може добре да кореспондира със завладяната отвътре Троя. Преди Константинопол да стане космополитен град, такава метрополия е била Троя. Но има вероятност след гръцката победа гръцкото име да се е затвърдило в региона. Името Скамандър е възможно да се образува от σκάπτω» копае = σκάβω, σκαλίζω (копая, ровя) и меандрос. На тази съзможност противоречи топонима Скаптопара, който за разлика от Скамандър добре е запазил коренът на гръцкия глагол скапто.
От тази гледна точка, с много по-голямо съвпадение към епоса на Омир и липсата на богатство от меандри в сравнение с реката Бююк Мендерес, се изгражда тракийска теория за произхода на името. Тя представя името на река Скамандрос като синтез на корените скалме (трак. език)- меч и андрос - мъж. Буквално Скамандрос означава "мъжът с меча".
Близостта на реката до град Троя е причина за снабдяването на кладенците в града с питейна вода. Само така можем да си обясним обсадата на града от цели десет години, без да възникнат болести в лагера на троянците. 

image
image
image
Река Скамандер в днешно времеimageimage
image




Борбата на бог Скамандър и Ахил
image






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14521406
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930